Her er Apple-nyhetene

Steve Jobs var tilbake. Han hadde med seg mye som var litt nytt, men ingenting som var veldig nytt.

Her er Apple-nyhetene
Publisert
Sist oppdatert

Apples høstlanseringer pleier være veldig ujevne hva overraskelser angår, og kveldens presentasjon fra San Franciso var ikke noe unntak. Den kanskje største, og for Apple-fansen, hyggeligste overraskelsen, var nok at Steve Jobs igjen var tilbake på scenen, etter et lengre og heller dramatisk fravær på grunn av helseproblemer.

Etter å ha mottatt intens, stående applaus fra publikum i salen, og etter å ha takket mannen som donerte leveren sin til Jobs etter å blitt drept i en bilulykke, gikk Apple-sjefen rett på sak.

Nytt iPhone OS (igjen)

Det er ikke så lenge siden versjon 3.0 av iPhone og iPod Touch sitt operativsystem ble lansert, men Steve Jobs viste i kveld fram versjon 3.1 - som kan lastes ned allerede i dag.

ORGANISERT: Nye iTunes 9 tillater organisering av iPhone og iPod Touch-applikasjoner rett fra programmet.
ORGANISERT: Nye iTunes 9 tillater organisering av iPhone og iPod Touch-applikasjoner rett fra programmet. Vis mer

En stor forbedring for mange iPhone og iPod Touch-bruker er at "Genius"-funksjonen fra iTunes nå ligger implementert i App Store, slik at du kan motta anbefalinger av andre applikasjoner basert på applikasjoner du allerede har kjøpt.


Tatt i betraktning at Apples butikk for iPhone-programmer har blitt så stor og så uoversiktelig at mange knapt klarer orientere seg (det finnes over 75 000 programmer), synes dette som et høyst nødvendig grep for å gjenerobre noe av oversikteligheten.

Personer som elsker ringetonger (og, la oss være ærlig, alle elsker ringetoner) vil sette pris på at over 30 000 ringetoner nå ligger tilgjengelig for kjøp i App Store. Apple setter også pris på ringetoner, nærmere bestemt $1.29 per stykk i USA, eller rundt 10 kroner. Riktig, de koster penger.

Norsk pris og informasjon om ringetonene i det hele tatt blir tilgjengelig i Norge er i skrivende stund ukjent.

Nye iPoder

Apple har siden 2001 solgt utrolige 225 millioner iPoder, med hovedtyngden på den tradisjonelle hvite (og tidvis også svarte), diskbaserte versjon. Men ting forandrer seg.

De flash-baserte iPod Touch-modellene er i ferd med å danke ut de atskillig eldre, diskbaserte iPodene, ikke minst takket være den langt større, filmvennlige og berøringsfølsomme skjermen. Så langt har Apple solgt 20 millioner eksemplar av iPod Touch.

Etter å ha ertet både Sony og Nintendo en smule for deres spillsatsing - noe blærete, vil mange si, ettersom spesielt sistnevnte har solgt uhorvelig mange millioner eksemplarer av sin bærbare spillkonsoll Nintendo DS, lanserte Apple i kveld nye iPod Touch.

Det mest umiddelbart synlige er lagringskapasiteten, som nå er på henholdsvis 16, 32 og 64GB (dobbelt så mye som den forhenværende toppmodellen hadde). Prisene blir også senket, og i Norge havner de på 1690, 2490 og 3290 kroner.

Nye iPod Touch er også kraftigere enn forgjengeren, og kan for eksempel kjøre Open GL, en grafikkprotokoll som blant annet gir bedre og mer avansert (spill)grafikk for mobile enheter.

I motsetning til hva endel rykter sa i forkant av kveldens lansering, forsvinner ikke den klassiske iPoden ut av Apples sortiment. Tvertimot så blir iPod Classic større. 120GB-modellen forsvinner ut, og erstattes av 160GB-utgaven (som Apple for så vidt har solgt før i fysisk tykkere utgave, men vi lar det ligge).

Norsk pris blir 2090 kroner.

Nano med kamera

VIDEO: Nye iPod Nano kommer i 8 og 16GB-versjon, og har blant annet kamera med videofunksjon.
VIDEO: Nye iPod Nano kommer i 8 og 16GB-versjon, og har blant annet kamera med videofunksjon. Vis mer

iPod Shuffle ble også finjustert, mens iPod Nano ble atskillig kraftigere oppgradert.


For det mest oppsiktsvekkende med iPod Nano, og som Steve Jobs følte var så viktig at han ventet helt til slutt med å vise fram, i tilleg til å slenge på den legendariske One more thing-vignetten, er videokamerafunksjonen.

Ja, du kan nå ta opp video med iPod Nano. Dette gjelder begge de to nye 8GB og 16GB-versjonene, som altså har fått kamera. De har også fått FM-radio, som mange nok vil mene er minst like viktig som videofunksjonen.

Prisene for 8 og 16GB iPod Nano blir i Norge 1250 og 1490 kroner.

iTunes 9 er også ny

Også iTunes fikk seg en real oppgradering i kveld. iTunes 9 har fått tilpasset utseendet slik at blant annet deler av menyene harmoniserer med det nye svart-mot-hvitt-mønsteret en finner i Apples siste operativsystem, Snow Leopard, og har dessuten fått ny funksjonalitet i form av blant annet iTunes LP.

TILBAKE: Etter lengre tids sykefravær var Apple-sjef Steve Jobs tilbake i manesjen i kveld.
TILBAKE: Etter lengre tids sykefravær var Apple-sjef Steve Jobs tilbake i manesjen i kveld. Vis mer

Dette er angivelig et forsøk på å treffe entusiastene (og LP-nostalgikerne) midt i hjertet. Der de fleste digitale utgivelser ikke kan by på så mye annet enn anonyme filer og et cover eller to, får du her full pakke med fullstendige omslag og albuminnlegg, i tillegg til tekster, bilder, kommentarstoff og annet snacks.


Det er også mulig å kjøpe musikk fra uansett hvor du måtte befinne deg, for eksempel rett fra topp 10-lister.

Genius-funksjonen, som ble lansert i iTunes 8, lager nå spillelister basert på analyser av musikken du har lagret på PCen eller Macen, og på lister sendt inn av andre iTunes-brukere. Med nye Genius DJ er tanken at iTunes kan lage en endeløs musikkmiks av iTunes-biblioteket, slik at overgangen fra sang til sang passer bedre sammen enn tidligere - omtrent som når en DJ spiller fletta av deg på et utested og får musikkstrømmen til å høres ut som én lang sang.

Endelig bedre organisert

iPhone-brukerne får nå endelig muligheten til å organisere applikasjonene sine direkte fra iTunes. Alle som har forsøkt å flytte ti applikasjoner til og fra seks-sju ulike sider på iPhone vet hvor ubegripelig kjedelig dette er. Men nå kan altså jobben gjøres direkte fra iTunes 9.

Hjemmedelingsfunksjonen gjør at inntil fem ulike maskiner i en husholdning kan dele filmer, musikk og bilder og liknende fra ett og samme bibliotek. Har pappa liggende siste "Die Hard"-soundtracket på sin maskin? Du kan ved hjelp av "Home Share" enkelt dra musikken over på din maskin.

Fra presentasjonen ser det også ut som det vil bli mulig å dele iPhone-applikasjoner mellom brukerne, noe som i så fall må bety at Apple mener det er greit at inntil fem familiemedlemmer deler for eksempel en applikasjon som er kjøpt bare én gang?

(Alle foto fra Engadget)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer