Nye TV-er på CES 2017

Her er årets råeste nyheter på TV-fronten

Tynnere, mer lyssterke, smartere og med bedre lyd enn noensinne.

QLED: Selv om mye handler om Oled for tiden, videreutvikles LCD fortsatt. Samsungs QLED-TV-er er et godt eksempel på at det er for tidlig å pensjonere teknologien ennå. Foto: Bjørn Eirik Loftås
QLED: Selv om mye handler om Oled for tiden, videreutvikles LCD fortsatt. Samsungs QLED-TV-er er et godt eksempel på at det er for tidlig å pensjonere teknologien ennå. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert

LAS VEGAS: Verdens største elektronikkmesse, CES i Las Vegas, ble arrangert for femtiende gang i uken som gikk. Mer enn 3.800 utstillere og nær 200.000 besøkende har vært innom dørene på denne gigantiske messen, og Dinside har nok en gang vært på plass for å gi deg de heteste nyhetene.

TV-mekka

Dette er også stedet der TV-produsentene viser frem årets kolleksjon for første gang, og nyhetene i år har faktisk vært mer spennende enn på flere år, med mange smarte og innovative løsninger, og naturligvis litt bedre bildekvalitet enn på fjorårets modeller - blant annet med bedre HDR-effekt og lysstyrke.

Årets nyheter handler også om bedre lyd (endelig), bedre smart-TV-funkjsjoner, for ikke å glemme enklere veggoppheng og kabelløsninger. Og hvis du lurte, er det knapt noen buede TV-er å se lenger - med unntak av et par modeller fra Samsung. 3D er det absolutt ingen som lenger snakker om.

Oled kommer nå for fullt

Både LG, Panasonic, Sony og Philips har vist fram nye Oled-modeller, og har stort fokus på disse nå. Dette har i mange år blitt omtalt som LCD-TV-ens etterkommer, med blant annet tynnere paneler, absolutt sortnivå og perfekt innsyn fra nærmest død vinkel.

Samtlige benytter paneler fra LG Electronics, men noen forskjeller i bildet vil det likevel være. Produsentene bruker blant annet egne bildeprosesseringsteknikker og algoritmer for å gi deg det de mener er den aller beste kvaliteten.

Kun Samsung av de store, kjører sitt eget løp - med nyheten QLED, som tåler sammenligning med Oled på bildekvalitet, og dessuten byr på bedre lysstyrke.

Verdens tynneste

Mest oppsiktsvekkende er LG sin nye modell W - som står for Wallpaper. Den er nemlig bare 2,57 mm tykk og 65-tommersutgaven veier ikke mer enn 1,9 kg. Til tross for dette har bildet blitt vesentlig bedre enn på fjorårets toppmodeller, med blant annet 25 prosent bedre lysstyrke.

SYLTYNN: LG sin nye Oled-TV er bare 2,57 mm tykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
SYLTYNN: LG sin nye Oled-TV er bare 2,57 mm tykk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

All TV-innmat og høyttalere sitter i en egen boks som monteres under TV-en.

Les mer om W-modellen her

Lyd gjennom skjermen!

Sonys første Oled, A1, er ikke fullt så tynn, men har til gjengjeld fått en helt spesiell egenskap. Den bruker selve skjermoverflaten som høyttalerelement! Den har dessuten ikke noen fot, bare en støtte på baksiden, omtrent som på en bilderamme. I denne sitter en basshøyttaler som sørger for at lyden får god fylde.

FOTLØS: Sonys A1 har ikke tradisjonell TV-fot, og lyden kommer gjennom skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås
FOTLØS: Sonys A1 har ikke tradisjonell TV-fot, og lyden kommer gjennom skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Les mer om A1 her

Med lyden i sentrum

Panasonics nye Oled-TV er også interessant. EZ1000 heter den, og har fått vesentlig bedre lysstyrke enn selskapets første Oled, som kom i fjor. Dessuten har den fått integrert lydplanke av merke Technics i foten, med hele 14 høyttalerelementer! Dette er kanskje den beste løsningen for den som bryr seg om god lyd i tillegg til godt bilde.

INTEGRERT LYDPLANKE: Panasonics nye TV har lydplanke integrert i selve foten. Foto: Panasonic
INTEGRERT LYDPLANKE: Panasonics nye TV har lydplanke integrert i selve foten. Foto: Panasonic Vis mer

Les mer om EZ1000 her

Den aller lekreste?

- Det har tatt tid, men nå anser vi Oled som modent, sa Henrik Kyhl, nordensjef hos TP-Vision (Philips).

Selskapets første Oled, 901F kom nylig i butikkene, og er den eneste som har det patenterte lyset som lyser opp veggen bak TV-en i farger som matcher det som skjer på skjermen (Ambilight). Vi fikk demonstrert TV-en under CES-messa, og den er etter vår mening en av de lekreste TV-ene på markedet.

LYSENDE TV: 901F fra Philips er den eneste Oled-TV i verden som lyser opp veggen bak TV-en i farger som matcher det som skjer på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås 
LYSENDE TV: 901F fra Philips er den eneste Oled-TV i verden som lyser opp veggen bak TV-en i farger som matcher det som skjer på skjermen. Foto: Bjørn Eirik Loftås  Vis mer

Les mer om 901F her

Verdens mest lyssterke TV

Som nevnt innledningsvis er det kun Samsung som ikke har hoppet på Oled-bølgen foreløpig. Verdens største panelprodusent har derimot videreutviklet sin Quantum Dot-teknologi, slik at forskjellen mellom Oled når det gjelder sortnivå og innsynsvinkel har blitt marginalisert. I tillegg kan toppmodellene gjengi HDR-materiale med enda bedre lysstyrke enn hva som foreløpig er mulig med Oled.

OLED-ALTERNATIV: QLED-TV fra Samsung. Foto: Bjørn Eirik Loftås
OLED-ALTERNATIV: QLED-TV fra Samsung. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Toppmodellen har fått navnet Q9, og etter å ha fått tatt en kikk på den under messa, kan vi bekrefte at bildet ser aldeles strålende ut.

Les mer om QLED-nyhetene her

Flere ferske teknologinyheter fra CES 2017

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer