PC-ene med best batteri

Her er batterikongene

Dinside har testet hundrevis av PC-er. Her er de aktuelle modellene vi har målt til best batteritid og som lades raskest.

TO ARBEIDSDAGER: Mens man tidligere var fornøyd med 3-4 timer batteritid på en bærbar PC, får man nå PC-er som holder i mer enn to arbeidsdager. Aller best tid har vi målt på Microsoft Surface Book 2 (th), men når ladetiden tas med i betraktningen, er vinneren Lenovo Yoga 920 (tv). Montasje: Dinside
TO ARBEIDSDAGER: Mens man tidligere var fornøyd med 3-4 timer batteritid på en bærbar PC, får man nå PC-er som holder i mer enn to arbeidsdager. Aller best tid har vi målt på Microsoft Surface Book 2 (th), men når ladetiden tas med i betraktningen, er vinneren Lenovo Yoga 920 (tv). Montasje: Dinside Vis mer
Publisert

Du har sikkert fått med deg at PC-ene har krympet kraftig de siste årene. Skjermene er fortsatt stort sett mellom 13,3 og 15,6 tommer store, men alt rundt har krympet vesentlig: Rammene har blitt tynnere, maskinene har blitt vesentlig tynnere og vekta har samtidig blitt mye lavere.

Mye av denne utviklingen har vært mulig takket være tre nøkkelkomponenter: Prosessor, lagringsenhet og batteri.

Dette har skjedd

PC-prosessorene har blitt vesentlig mer strømsparende. Det har resultert i mindre varmeutvikling og mindre behov for aktiv kjøling i form av vifter. Samtidig har harddisken stort sett over hele linja blitt erstattet av små, elektroniske SSD-er – som også bruker mindre strøm. Batteriene er blitt mindre, men samtidig mer effektive.

Totalt sett har det ført til at gjennomsnitts-PC-en kan brukes lenger på batteridrift enn tidligere. Mens man tidligere kunne være fornøyd med en batteritid på 3–4 timer, er det i dag vanlig å operere med lovnader om hele arbeidsdagen eller enda mer.

Vi har gått gjennom batteritida på de 14 siste PC-ene vi har testet, og funnet at de i snitt klarer 500 minutter med videostrømming fra YouTube – før du må finne fram ladekabelen. Det tilsvarer 8 timer og 20 minutter – men de beste holder ut mye lenger enn dette.

1: Microsoft Surface Book 2: 933 minutter

BEST TID: Microsoft Surface Book 2. Foto: Bjørn Eirik Loftås
BEST TID: Microsoft Surface Book 2. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Microsofts ferske 2-i-1 PC Surface Book 2, klarer hele 933 minutter på én lading. Det tilsvarer 15 timer og 33 minutter! Det er klart best av de PC-ene vi har testet på Dinside, og det til tross for at den har kraftig maskinvare. Hemmeligheten ligger først og fremst i at PC-en har to batterier, ett i skjermdelen og ett i tastaturdelen.

2. Lenovo Yoga 920: 829 minutter

NEST BEST: Lenovo Yoga 920. Foto: Bjørn Eirik Loftås
NEST BEST: Lenovo Yoga 920. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

På andreplass finner vi Yoga 920 fra Lenovo. Dette er også en 2-i-1 PC, som også kan fungere som et nettbrett. Denne har også temmelig kraftig maskinvare, men har kun ett batteri. Det er derfor meget imponerende med en batteritid som tilsvarer 13 timer og 49 minutter.

3. HP Spectre X360: 669 minutter

TREDJEPLASS: HP Spectre X360. Foto: Bjørn Eirik Loftås
TREDJEPLASS: HP Spectre X360. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Et godt stykke bak de to andre, men også her finner vi en 2-i-1 PC. Modellen Spectre X360 holdt ut 11 timer og 9 minutter med strømming fra YouTube, før det var kvelden.

Hva med ladetid?

Det siste året har vi testet ladetida på stort sett alle PC-ene. Her har først tømt batteriet helt for strøm, før vi har plugget den i veggen. Etter én times lading har vi målt hvor mye av kapasiteten som var tilbake på plass.

Her er det stor forskjell fra modell til modell. Den svakeste, Multicom Talisa U230, har kun 37 prosent kapasitet etter én time i stikkontakten. For denne PC-en betyr det rundt 2,5 timer driftstid etter én times lading.

På den andre siden av skalaen, finner vi faktisk tre PC-er fra HP; HP Omen 15 med 88 prosent, HP 14 med 81 prosent og HP Spectre 13 med 80 prosent.

Sistnevnte skilter med en batteritid på nesten 9 timer mellom hver lading, der de to andre har henholdsvis 4 og 7 timer, og er i så måte den beste av de tre.

Alle disse tre kommer likevel for kort mot Lenovo Yoga 920, som med sin imponerende batteritid på 13 timer og 49 minutter, når hele 72 prosent kapasitet etter en time i stikkontakten. Det betyr at du kan forvente rundt 10 timer batteritid etter bare én times lading, noe ingen av de andre er i nærheten av.

Til slutt vil vi også trekke fram modellen Acer Aspire ES1, som imponerte med en batteritid på 10 timer, til tross for at det er modell som hører hjemme i økonomiklassen. Der er den i en klasse for seg, blant modellene vi har testet.

Her finner du Dinsides PC-tester

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer