Xbox Series X

Her er den nye Xbox-en

Xbox Series X kommer neste år og skal være i stand til å levere 8K-oppløsning.

Microsoft har lansert den neste Xbox-konsollen. Xbox Series X er selskapets kraftigste spillkonsollnoensinne - den blir lansert før julen 2020. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oppdatert 25. februar: Microsoft sparer ikke på overraskelsene, og igjen har de kommet med flere avsløringer om den neste Xbox-konsollen. Blant annet har de bekreftet hvor kraftig konsollen blir.

TFLOPS, «floating point operations per second», brukes ofte for å si noe om hvor kraftig et system er, og handler kort fortalt hvor mange beregninger grafikkortet klarer å gjennomføre i løpet av ett sekund. Microsoft avslørte i går at Xbox Series X, eller bare Xbox om du vil, leverer 12 teraflop.

Det er mer enn en åttedobling fra originale Xbox One og dobbelt så kraftig som Xbox One X.

Maskinvaren skal faktisk være kraftig nok til å støtte spill i 8K-oppløsning, dog er det noe du neppe vil se når konsollen lanseres i høst, og en bildefrekvens opp til 120 bilder per sekund. Xbox One X støtter til sammenlikning 4K-spill og 60 bilder i sekundet.

VRR og ALLM:

  • VRR: Betyr i praskis at HDMI 2.1-kompatible TV-er kan opptre på samme måte som Freesync og G-sync-skjermer til PC. Denne nyheten gjelder først og fremst de som spiller på TV-en, der bildefrekvensen på skjermen kan synkroniseres med den i spillet for å unngå «rifter» og hakking i skjermbildet.
  • ALLM sørger for mindre input lag, altså tiden det tar fra noe skjer i spillet til det faktisk vises på skjermen.

Den kommende Xbox-konsollen drives som kjent av en spesielldesignet prosessor som er basert på AMDs Zen 2 og Radeon RDNA 2-arkitekturen. I tillegg har Microsoft bekreftet at konsollen vil ha en NMVe-SSD, som har potensial til å forkorte lastetidene betraktelig.

Videre bekrefter Microsoft at Xbox-en vil dra nytte av nye teknologier i HDMI 2.1-standarden. Blant annet variabel bildefrekvens (VRR) og Auto Low Latency Mode (ALLM).

Spillnytt

Microsoft kom også med to spennende spillnyheter:

Smart Delivery:

Microsoft åpner opp for at spillerne kan kjøpe spillene på én plattform og spille det på begge. Altså Xbox One og Xbox Series X. Du kan kjøpe et spill på Xbox Series X og så spille det på Xbox One, og mottsatt.

Dette gjelder i hvert fall samtlige av Microsofts egne spill, men selskapet åpner også for at tredjepartsutviklere kan dra nytte av dette. Blant annet har CD Projekt, utviklere av «The Witcher»-spillene, bekreftet at det kommende «Cyberpunk 2077» vil støtte Smart Delivery.

Quick Resume:

På Xbox One kan du sette ett spill på pause, gjøre noe annet og så åpne spillet og fortsette å spille. Med Xbox Series X kan du sette flere spill på pause og gjenoppta dem når du ønsker det, og det skal skje nesten umiddelbart, ifølge Microsoft.

Opprinnelig artikkel følger:

Xbox Series X avslørt

Microsoft overrasket en hel spillverden med avdukingen av den nye Xbox-konsollen i natt norsk tid. Konsollen, som frem til da hadde gått under kodenavnet «Xbox Scarlett», er nå offisiell som Xbox Series X – den kommer i salg før julen neste år. Pris er ukjent, og den får du nok ikke vite før nærmere lansering.

I en trailer har Microsoft også avslørt designet til Xbox Series X, og spillkonsollen ser mer ut som en PC enn de tidligere Xbox-ene. Videoen viser Xbox Series X stående, men du kan også plassere den horisontalt.

XBOX SERIES X. Her er den nye spillkonsollen til Microsoft som lanseres før jul 2020. Den kan plasseres både liggende og stående. Foto: Microsoft
XBOX SERIES X. Her er den nye spillkonsollen til Microsoft som lanseres før jul 2020. Den kan plasseres både liggende og stående. Foto: Microsoft Vis mer

Ellers må designet sies å være forholdsvis enkelt – i hvert fall av det som er avslørt. Fremsiden er enkel og elegant med en på-knapp i form av en Xbox-logo, et diskdrev og en liten knapp som mater ut Blu-ray-disken. En stor vifte på toppen av konsollen skyter varm luft ut.

Under et intervju med GameSpot sier Xbox-topp Phil Spencer at designet handler om at konsollen skal «forsvinne» i TV-benken din, og den skal være like stillegående som Xbox One X.

– Det er alltid litt spenning mellom design, akustikk, kjøling og funksjonen til konsollen, og vi kommer ikke til å inngå kompromiss funksjonsmessig. Jeg er bare imponert over designet de leverte, sier Spencer til nettstedet.

Series X?

Ikke bare er designet oppsiktsvekkende i konsollbransjen, også navnet, Xbox Series X, har fått spillere til å løfte på det ene øyenbrynet. Spencer har tidligere uttalt at det for øyeblikket ikke er planer om flere Xbox-konsoller den kommende generasjonen, men bruken av Series tyder at flere modeller er på vei.

Xbox-sjefen ønsket ikke å diskutere det i detalj med GameSpot, men fortalte at navnet på en måte er designet med flere tilskudd i tankene.

Ny spillkontroller

Xbox One Wireless Controller er kjent for å være blant de beste på markedet, og det ser ut som at Microsoft er såpass fornøyd med den at de ikke gjør store forandringer med den nye spillkontrolleren til Xbox Series X. De er så å si identiske, men nykommeren har en dele-knapp og en oppdatert d-pad, retningspute. Den nye d-pad-en ser ut til å være en blanding mellom den på Xbox One Wireless Controller og den dyrere Elite-modellen.

Den nye spillkontrolleren til Microsoft. Foto: Microsoft
Den nye spillkontrolleren til Microsoft. Foto: Microsoft Vis mer

Series X-kontrolleren er også litt mindre, bekrefter Spencer overfor GameSpot.

Hva kompatibilitet gjelder, vil du kunne bruke Xbox One-kontrolleren din på Xbox Series X, og du kan bruke Series X-kontrolleren på Xbox One og Windows 10-PC-er. Faktisk vil alt tilbehør for Xbox One være kompatibel med den nye spillkonsollen.

Maskinvare

Microsoft bekrefter at Xbox Series X vil drives av en spesialtilpasset prosessor basert på AMDs Zen 2 og Radeon RDNA-arkitektur. Grafikkdetaljene har vi ikke i detalj, men ifølge Spencer er ytelsene åtte ganger grafikkytelsen til Xbox One og det dobbelte av Xbox One X.

Den nye konsollgenerasjonen markerer også slutten på harddiskene, altså de gamle snurrediskene. Xbox Series X vil ha en NVMe-SSD, samme type som sitter i MacBook Pro-ene, med lovnader om å forkorte lastetidene betraktelig.

I en pressemelding skriver Microsoft at Xbox Series X er kraftig nok til å levere 4K-oppløsning ved 60 bilder i sekundet, med muligheten til opptil 120 bilder per sekund, men skal også være i stand til å levere 8K. Ellers kan vi nevne at konsollen vil ha støtte for Variable Refresh Rate (VRR).

Variable Refresh Rate (VRR)

VRR: Står for variable refresh rate (variabel bildefrekvens) og betyr i praskis at HDMI 2.1-kompatible TV-er kan opptre på samme måte som Freesync og G-sync-skjermer til PC. Denne nyheten gjelder først og fremst de som spiller på TV-en, der bildefrekvensen på skjermen kan synkroniseres med den i spillet for å unngå «rifter» og hakking i skjermbildet. Dette er selvsagt også gode nyheter med tanke på VR.

Hva med spill?

Det er allerede kjent at «Halo Infinite» er et av spillene som kommer til Xbox Series X, og i natt viste Microsoft også en trailer til «Senua's Saga: Hellblade II», som er oppfølgeren til det kritikerroste «Hellblade: Senua' Sacrifice» fra 2017.

Ellers er det naturlig å forvente flere nye spill i Microsofts egne spillserier som «Forza» og «Gears of War», i tillegg til nyheter fra spillselskaper som Activision, Ubisoft og Electronic Arts.

Uansett vil du ha nok av spill å velge mellom. Xbox Series X har støtte for fire generasjoner med Xbox-konsoller. Så alle spillene som fungerer på Xbox One, det inkluderer spill til originale Xbox og Xbox 360.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer