PC-salget synker, og selv om mange mener hovedårsaken heter Windows 8, er bildet langt mer sammensatt.
En vel så viktig årsak er at folks behov for stadig økt datakraft har bremset opp de siste årene, og dermed bruker vi datamaskinene våre lenger enn tidligere.
Produsentene presses dermed til å trykke på nye knapper for å trigge kjøpelysten hos forbrukerne igjen, noe som har resultert i en rekke nye formfaktorer og hybridløsninger den siste tiden.
Så langt har de færreste vært vellykket, statistikken taler nemlig sitt klare språk: Når vi først bytter den gamle datamaskinen med en ny, er det fortsatt den klassiske PC-en eller Mac-en som frister mest.
Trenger vi den svære kassa? Selvsagt ikke
Men den klassiske PC-en er også i endring, og det merkes spesielt på stasjonær-fronten. Takket være at teknologien som sitter i bærbare PC-er har blitt rimelig og kraftig nok til de aller fleste oppgaver, har en rekke produsenter kastet seg på bølgen med å lage stasjonære PC-er i miniatyrutgaver.
Disse maskinene er i praksis oppgraderingsvennlige, bærbare PC-er uten tastatur, mus og skjerm.
Og nå begynner det å bli spennende, for svært mange arbeidsoppgaver løses fortsatt best med en stor skjerm, mus og tastatur på skrivebordet.
Det vi ikke trenger lenger, er et stort, støyende, støvsamlende PC-tårn på gulvet. De fleste miniatyr-PC-ene kan faktisk monteres på baksiden i skjermen, og dermed forvandle den til en alt-i-ett-PC.
Liten men tøff
Vår test av Intel NUC beviser at ytelsen er mer enn god nok til de fleste oppgaver. Den lille maskinen måler ikke mer enn 11 x 11 cm, men til alt vanlig arbeid (med unntak av spilling), fungerer den akkurat like bra som langt større, bråkete og plasskrevende maskiner.
Dessuten er den oppgraderingsvennlig nok: Løsne noen skruer, løft av lokket og bytt minne, SSD og trådløst nettverkskort.

Operativsystem velger du helt selv. Du kan for eksempel gå for gratis-Linux, Windows 7 eller 8. Det er ditt valg.
Interessen for disse små boksene er stor, det viser ikke minst lesertallene på omtalene våre her på DinSide. Derfor kommer vi til å ta inn flere miniatyr-PC-er til testlabben i tiden fremover.
Her er noen av modellene vi synes er spesielt interessante:
Apple Mac Mini

Da den første Mac Mini-en dukket opp for for ni år siden var den intet mindre enn en revolusjon som snudde opp ned på alle våre forestillinger om hvordan en stasjonær datamaskin skulle se ut.
Siden den gang har den kommet i en rekke revisjoner. Siste utgave har riktignok fått et litt større fotavtrykk enn tidligere utgaver (20 x 20 cm), men til gjengjeld er den både tynnere og har mer krutt innabords. Den kommer nå med inntil 2,3 GHz firekjernet Intel Core i7M-prosessor (Ivy Bridge) og 256 GB SSD. Da blir den kostbar, men hvis du nøyer deg med 2,5 GHz Intel Core i5-prosessor, 4 GB RAM og 500 GB harddisk får du den 4.890 kroner.
Intel NUC

Intel sine NUC-maskiner (Next Unit of Computing) kommer som halvfabrikata PC-er, der du selv må sette inn minne, SSD og eventuelt trådløst nettverkskort. De kommer i en rekke forskjellige konfigurasjoner, nå også med plass til vanlig 2,5" harddisk. Prosessoren er av siste Intel-generasjon (Haswell), som utvikler mindre varme enn forgjenger Ivy Bridge. Derfor egner de seg spesielt godt i små kabinetter.
NUC måler nemlig bare 11 x 11 cm. De billigste med Celeron-prosessor kan du få ned mot tusenkappen, mens en med plass til vanlig harddisk og Core i5-4259U-prosessor (Haswell) koster 3000 kroner. Denne venter vi til testbenken med det første.
Zotac Zbox NANO

Zotac har lang erfaring med å lage kompakte PC-er, og NANO-serien kan minne om Intel NUC i form og størrelse. Fordelen med NANO er flere tilkoblinger, samt at de kommer med trådløst nettverkskort innebygd - og ekstern antenne som skal optimalisere hastigheten.
Disse kommer med både Intel og AMD-prosessor, prisene starter på rundt 1700 kroner for de enkleste, og stopper på omtrent det dobbelte for de kraftigste.
Gigabyte Brix

Disse har faktisk et enda litt mindre fotavtrykk enn Intel NUC, og eksteriør- og tilkoblingsmessig er de ganske like. Forskjellen er at Brix kan fås i langt kraftigere utgaver, som for eksempel toppmodellen GB-BXi7 som kommer med en firekjernet Intel Core i7-4770R-prosessor med kraftig Iris Pro-grafikk.
Dermed kan den lille boksen forvandles til en spillmaskin! Prisen er imidlertid høy, rundt 6-7000 kroner - og det er før du har satt inn SSD, minne og operativsystem...
Sistnevnte bærer imidlertid bud om veien videre: Om kort tid vil grafikkytelsen til standard mini-PC-er være så høy at også gamere vil bli tilfredsstilt. Dermed forsvinner enda en grunn til å ikke tenke miniatyr neste gang du skal kjøpe deg stasjonær PC.
Vi kommer tilbake med mer miniatyr-PC-stoff i tiden som kommer. Inntil da bør du også få med deg testen av denne lille, men kraftige PC-en fra Asus.
Les også: Denne mini-PC-en har ingen vifter og er derfor helt lydløs