Microsoft lanserer Surface Go:

Her er Microsofts billig-Surface

Den minste og letteste i Surface-familien.

BRETT OG PC I ETT: Surface Go blir det rimeligste medlemmet av Surface-familien, og henvender seg til brukere som trenger full PC-funksjonalitet og samtidig ønsker å være så mobil som mulig. Foto: Microsoft
BRETT OG PC I ETT: Surface Go blir det rimeligste medlemmet av Surface-familien, og henvender seg til brukere som trenger full PC-funksjonalitet og samtidig ønsker å være så mobil som mulig. Foto: Microsoft Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Der Apple har iPad, har Microsoft sin Surface. Det er altså snakk om et nettbrett, og Dinside har testet en rekke varianter av Surface tidligere. Felles for dem alle har imidlertid vært at prisene alltid har ligget godt over det du må betale for en standard iPad, men med Surface Go - det siste tilskudd i familien, er ikke forskjellene så store lenger.

PC-nettbrett

Surface Go har en skjerm på 10 tommer, veier 512 gram og er 8,3 millimeter tynn. Til sammenligning er skjermen på iPad 9,7 tommer, vekten 469 gram og tykkelsen 7,5 millimeter. Men i motsetning til iPad, kjører Surface Go et fullblods PC-operativsystem (Windows 10), har flere tilkoblingsmuligheter, og sammen med mus og tastatur fungerer den akkurat som en PC.

Nå skynder vi oss å legge til at brettet ved levering kjører Windows 10 i såkalt S-modus. Det betyr at du i utgangspunktet kun kan kjøre Microsoft Office samt godkjente apper fra Microsoft Store.

Disse appene er mye tryggere å bruke enn tradisjonelle Windows-programmer, ifølge Microsoft. Hvis du derimot har mange eldre programmer og løsninger du ønsker å kjøre, kan du enkelt svitsje til full Windows 10-funksjonalitet, men kan per i dag ikke gå tilbake til S-modus senere.

Fleksibel skjerm

Skjermen har en oppløsning på 1800 x 1200 piksler, og kan registrere inntil ti forskjellige berøringer samtidig. Den støtter også Surface Pen (ekstrautstyr) for notater og tegning rett på skjermen.

På baksiden har den en fleksibel støtte, som gjør at brettet kan vinkles fritt på et jevnt underlag.

EKSTRAUTSTYR: Tastaturdeksel, mus og penn er utstyr som gjør Surface Go til en meget portabel PC. Foto: Microsoft
EKSTRAUTSTYR: Tastaturdeksel, mus og penn er utstyr som gjør Surface Go til en meget portabel PC. Foto: Microsoft Vis mer

Av tilkoblinger har den en USB-C-port, 3,5 mm hodetelefonkontakt, 1 Surface Connect-port (lar deg koble til dokk og videre til eksterne skjermer, tastatur, mus, med mer), kortleser for microSD-kort, samt kontakt for tilkobling av tastaturdeksel. Både dokk og tastaturdeksel (Type cover) er også ekstrautstyr.

Vifteløs design

På innsiden sitter en Intel Pentium Gold 4415Y-prosessor. Denne er basert på 7. generasjon Core i-familien, og krever ingen vifte. I motsetning til en del eldre Surface-brett, er Surface Go dermed helt lydløst. Ytelsesmessig ligger denne helt klart i nedre sjikt på skalaen, men bør fungere greit til lette oppgaver, inkludert strømming av video, musikk, surfing, sosiale medier og lette kontorjobber.

Brettet har også 4 GB RAM og 64 GB lagringsplass (eMMC-flashminne). En dyrere variant med en fullblods SSD på 128 GB kommer også, til en høyere pris.

Batteritiden skal ligge på rundt 9 timer ved variert bruk, ifølge Microsoft.

Kommer i august

Surface Go kan forhåndsbestilles allerede nå, prisen starter på 4.499 kroner, som er rundt en tusenlapp mer enn hva du må ut med for en standard iPad, men sistnevnte har riktig nok bare halvparten så mye lagringsplass. Levering vil skje i august. En variant med 4G-støtte er ventet senere. Du finner mer informasjon hos Microsoft.

Dinside kommer tilbake med våre inntrykk så snart vi får brettet til test.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer