Hvordan få nye Gmail

Her er nye Gmail, og slik får du tilgang nå

Mer enn bare nytt utseende.

NY FUNKSJON: Nå kan du slumre e-poster slik at de dukker opp på toppen av innboksen senere. Foto: Pål Joakim Pollen
NY FUNKSJON: Nå kan du slumre e-poster slik at de dukker opp på toppen av innboksen senere. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert

I disse dager pusser Google opp webutgaven av sin e-posttjeneste, Gmail, med ny design og nye funksjoner.

Om du vil prøve den nye versjonen allerede i dag, kan du enkelt få til det – alt du trenger å gjøre er å trykke på tannhjulet øverst til høyre, og velge «prøv nye Gmail».

NY VERSJON: Trykk på «Prøv nye Gmail» for å få den nye versjonen med en gang. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
NY VERSJON: Trykk på «Prøv nye Gmail» for å få den nye versjonen med en gang. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Da friskes innboksen din opp til det nye designet. Du kan hoppe tilbake til det gamle ved å følge samme oppskrift (men da trykke på «gå tilbake til den forrige versjonen»), men i fremtiden vil du neppe kunne tviholde på det gamle designet, så er det sagt.

Det første du vil legge merke til, er selvsagt at tjenesten har fått et annet utseende, og det er tydelig at Gmail har hentet inn en del fiksfakserier fra Googles Inbox-tjeneste, som kom i 2014.

Her er nye Gmail, og slik får du tilgang nå

Mer kan gjøres direkte fra innboksen

Blant annet vises nå vedleggene tilknyttet en e-posttråd direkte i innboksen, slik at du kan åpne dem, skrive dem ut og lignende uten å gå inn i selve tråden.

Og dersom du beveger muspekeren over en e-post, ser du nå fire ikoner på høyre side. Disse lar deg arkivere e-posten direkte (fortsatt i arkiv og søkbar, men ikke lenger i innboksen), slette den, merke den som ulest og slumre e-posten.

SLUMRE: Har du ikke tid til å svare nå, kan du slumre e-posten slik at den spretter opp i innboksen senere. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen
SLUMRE: Har du ikke tid til å svare nå, kan du slumre e-posten slik at den spretter opp i innboksen senere. Skjermbilde: Pål Joakim Pollen Vis mer

Slumreknappen lar deg gjemme e-posten og få den til å sprette opp i innboksen senere – kjekt hvis du ikke har tid til å agere på den akkurat nå, men trenger en påminner i kveld eller på fredag, for eksempel. Du kan velge blant de foreslåtte tidspunktene, eller angi nøyaktig når du vil at den skal komme tilbake til innboksen.

Google vil også varsle deg etter noen dager dersom du ikke har svart på en e-post, og også dersom du har sendt en e-post uten å få svar.

GLEMT Å SVARE? Da blir du minnet på det direkte i innboksen. Foto: Google
GLEMT Å SVARE? Da blir du minnet på det direkte i innboksen. Foto: Google Vis mer

Mer fokus på sikkerhet

Googles spam-filter er meget godt, og det er sjelden det dukker opp nettsvindel, spam og annet rusk i innboksen – det blir geleidet i en egen «søppelpost»-mappe.

Men skulle det dukke opp uhumskheter (eller at du åpner en slik e-post fra søppelpostmappen), er det ikke vanskelig å se at e-posten kan være farlig – bare se her:

Her er nye Gmail, og slik får du tilgang nå

En annen ny funksjon er «konfidensiell modus», som vi ikke ennå har fått tilgang på, men som skal rulles ut gradvis.

Her får du ekstra sikkerhet når du sender e-post, der du kan angi en tidsbegrensning på hvor lenge innholdet skal være synlig for mottakeren.

Det skal også være mulig å kreve ekstra sikkerhet på mottakerens side, der vedkommende må bekrefte med en engangskode sendt på SMS før innholdet kan leses.

Ny sidespalte

Nytt i den nye utgaven er også at du kan hente frem andre web-applikasjoner i høyre spalte. Til å begynne med finner du Google Kalender, Google Keep og Google huskeliste der, men ved å trykke på plussknappen kan du legge til flere Gmail-tillegg fra tredjeparter.

Her støttes dra og slipp, slik at du for eksempel kan opprette en huskeliste basert på en e-post ved å dra den over i huskelistevinduet.

Engelskspråklige brukere har også fått Googles smartsvar-funksjon, som tidligere kun har vært tilgjengelig på mobil-appen og i Allo. Den kommer med forslag til hva du kan svare, basert på innholdet i den mottatte e-posten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer