Her er nye iPad

Vist fram i USA i kveld. Sjekk når den kommer til Norge.

SLIK SER DEN UT: I kveld presenterte Apple nye iPad, den tredje i rekken. Foto: Apple
SLIK SER DEN UT: I kveld presenterte Apple nye iPad, den tredje i rekken. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjelden har vel en Apple-presentasjon gått mer etter boka enn i kveld, da Apple lanserte tredje og hittil ferskeste medlem av iPad-familien.

Ryktene i forkant viste seg å stemme usedvanlig bra, og da Apple-sjef Tim Cook begynte presentasjonen sin i San Francisco i USA i kveld kunne en mer eller mindre sitte med kulepennen (eller smartmobilen) og krysse av hvert enkelt spekulasjons-punkt vi kjente til i forkant av lanseringen.

Så hvordan ser det knusktørre spesifikasjonsarket ut for iPad 3?

Her er nøkkeltallene

Joda, skjermen blir en såkalt «retina-skjerm», som vil si at den får en oppløsning på hele 2048x1536 punkter. Det gir en pikselsum på 3.1 millioner, som er ny rekord for mobile enheter. Vi kunne føyd til «ifølge Tim Cook», men det er ingen grunn til å tvile på akkurat denne rekorden. Til sammenlikning har for eksempel en TV med full HD (1080p) én million færre piksler enn nye iPad.

Fargemetningen skal også være forbedret med 44 prosent, og skjermen vil nok for mange være et avgjørende moment når de setter seg ned med regnerket for å sammenlikne nettbrettspesifikasjoner. Pikseltetten oppgis til 264ppi, og retinaeffekten er målt ved en avstand på 38 centimeter mellom iPad-skjermen og brukerens øyne.

Vekta har gått opp en del siden iPad 2, som veier 601 gram. Nye iPad uten 4G veier 652 gram, mens 4G-utgaven veier 662 gram. Tykkelsen oppgis til 9.4 millimeter.

Lynrask med 4G-nett

Nye iPad kommer nå også med støtte for neste generasjons mobildatanett - 4G, eller 4G LTE for å være helt nøyaktig. Det gir blant annet potensielle surfehastigheter på inntil 73Mbps, som er veldig raskt. Imponerende nok har Apple likevel klart å skvise ni timers batteritid ut av nye iPad med 4G aktivert, mens WiFi-tilkobling, som før, gir rundt 10 timers batteritid.

Stemmegjenkjenningsteknologien Siri, som i dag også er tilgjengelig på japansk, blir også å finne på iPad 3, som av den grunn har fått mikrofonsymbol på tastauret for hurtig stemmeaktivering. Kameraet blir identisk med det vi allerede finner i iPhone 4S, som innebærer en kraftig forbedring av det middelmådige kameraet i iPad 2: videoopptak i 1080p, autofokus, fem megapiksler og så videre.

(Artikkelen fortsetter under bildespesialen!)

Prosessornerdene får også sitt: A5-prosessoren fra gamle iPad 2 erstattes av oppgraderte A5X, og den siste bokstaven sier nesten alt du behøver vite. Et produktnavn med «X» vil alltid være bedre enn et produktnavn uten «X». Den skal blant annet inneholde en firekjerners grafikkprosessor, en nødvendighet når så mange piksler skal kontrolleres av en - tross alt - ganske beskjeden prosessor.

Dato for Norges-lansering

Alle Apples iPad-programmer er allerede oppdatert, og vil være retina-vennlige når nye iPad 3 kommer i salg. Også iPhoto for iPad ble som forventet presentert i kveld, programmet er tilgjengelig for nedlastning i App Store allerede i dag.

Som før vil iPad selges i to utgaver - én med bare WiFi, og en med 4G LTE og WiFi. Lagringskapasiteten er som før 16, 32 og 64GB. Prisene i USA blir også som før, så vi antar at det samme er tilfellet i Norge, der dagens 16GB-versjon (med WiFi) begynner på 3.890 kroner. Vi kommer tilbake med norsk prisliste når den er offisiell.

iPad 3 lanseres i USA og noen få andre, utvalgte land den 16. mars, altså neste uke, mens den kommer til Norge den 23. mars.

Som et apropos, så vil iPad 2 fortsatt være i salg, men kun med 16GB lagringskapasitet. Prisen reduseres med 100 dollar i USA, i Norge koster den nå 2.990 kroner. Det er 900 kroner rimeligere enn iPad 2 kostet før kveldens lansering.

Ny Apple TV

Apple-sjef Tim Cook innledet kvelden med en ganske beskjeden nyhet, nemlig nye Apple TV.

Medieboksen støtter endelig 1080p, det vil si såkalt full HD-oppløsning, og blir nå enda tettere integrert med Apples sky-tjeneste, iCloud. Denne tjenesten vil nå støtte synkronsering av video mellom enheter med opptil 1080p-oppløsning, som betyr at du kan utveksle videoer du har kjøpt i iTunes mellom alle dine enheter.

RETTET: Prisen blir også en del lavere enn før: 799 kroner. Nye Apple TV er tilgjengelig fra og med neste uke, men kan forhåndsbestilles nå. MERK! Apple TV som nå selges til 679 kroner på Apple Store er gamle utgaven, og støtter altså ikke avspilling av 1080p-video.

Les også: Vi har testet Apple TV

Helt til slutt: Også iOS for iPhone, iPad og iPod Touch er oppdatert, til versjon 5.1. Oppdateringen skal allerede være klar for nedlasting for enkelte brukere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer