Sony WH-1000XM4 annonsert:

Her er Sonys nye toppmodell

Endelig lanseres oppfølgeren til kritikerroste WH-1000XM3.

STILLE: På WH-1000XM4 har Sony forbedret støydempingen ytterligere fra sin forgjenger. Foto: Sony
STILLE: På WH-1000XM4 har Sony forbedret støydempingen ytterligere fra sin forgjenger. Foto: Sony Vis mer
Publisert

Sony har nytt stor suksess med sin 1000X-serie, som særlig har fått svært gode kritikker for å ha markedets beste støydemping. Det begynte med MDR-1000X i 2016, fortsatte med WH-1000XM2 i 2017 før WH-1000XM3 avsluttet det foreløpige showet i 2018 - til en sekser på Dinsides terning.

Sony lot altså være å lansere en ny modell i serien i 2019, men nå er endelig «mark 4»-utgaven her. Den ble lansert på en nettbasert pressekonferanse i dag og vil finne veien til butikkhyllene allerede i midten av august. Vårt testeksemplar på vei.

SLANKERE: Den utvendige delen av øreklokkene er slanket kontra forgjengeren, men øreputene har blitt ti prosent større. Foto: Sony
SLANKERE: Den utvendige delen av øreklokkene er slanket kontra forgjengeren, men øreputene har blitt ti prosent større. Foto: Sony Vis mer

Smarte funksjoner

Flere ting er nytt med WH-1000XM4. En av de mest spennende funksjonene er «speak to chat», som gjenkjenner eierens stemme og automatisk demper musikken og slipper inn utvendig lyd når man ønsker å prate med noen. Slik forblir det mens samtalen pågår, før musikken igjen fyller ørene når samtalen er avsluttet - 30 sekunder etter at du snakket sist. Som før kan du også legge hånda mot høyre øreklokke om du vil høre det rundt deg.

Nytt kontra forgjengeren er også at musikken automatisk pauses når du tar av deg øreklokkene - og fortsetter når du tar dem på. Dette har flere konkurrenter tilbudt en stund, så er det nevnt.

Med funksjonen Adaptive sound control vil hodetelefonene gjenkjenne aktiviteten du bedriver og hvor du er, og over tid lære seg hvilke innstillinger du foretrekker i disse situasjonene, slik at både støydemping og lydbilde er annerledes på treningssenteret enn ute i hagen, for eksempel.

Enda bedre støydemping

Sony har ikke hvilt på laubærene selv om WH-1000XM3 anses å ha den beste støydempingen på markedet. Nå er det spesielt mellom- og høyfrekvente lyder som er adressert kontra forgjengeren:

Spesielt mellom- og høyfrekvent støy skal dempes bedre av WH-1000XM4. Foto: Sony
Spesielt mellom- og høyfrekvent støy skal dempes bedre av WH-1000XM4. Foto: Sony Vis mer

Dermed bør det med andre ord bli enda stillere enn før når du aktiverer støydempingen. Batteritiden er for øvrig oppgitt til det samme som sist - 30 timer med støydemping aktivert, eller 38 timer uten.

Her har Sony forbedret algoritmene sine, men M4-modellen har også fått en ny Bluetooth-systembrikke som kontinuerlig justerer støydempingen 700 ganger i sekundet.

Bedre lyd og samtalekvalitet

Sony hevder også at WH-1000XM4 skal by på enda bedre oppskalering av komprimert lydmateriale enn sin forgjenger, med DSEE Extreme, som bruker kunstig intelligens for å gjenskape det som forsvinner i komprimeringen, blant annet ved å gjenkjenne ulike instrumenter.

DSEE Extreme bruker såkalt «Edge AI» for å gjenskape delene av lydbildet som har forsvunnet i komprimeringen av musikken.
DSEE Extreme bruker såkalt «Edge AI» for å gjenskape delene av lydbildet som har forsvunnet i komprimeringen av musikken. Vis mer

WH-1000XM4 støtter også Sonys 360 Reality audio, som tilbys på strømmetjenestene Deezer, Tidal og nugs.net (konsertopptakstjeneste). Her får du, som navnet tilsier, en surroundopplevelse når du hører musikk, slik at du kan høre hvor i rommet de ulike instrumentene er plassert.

Sony har også forbedret to viktige ting fra forgjengeren. Endelig støttes multipoint-oppkobling, slik at du kan være koblet til to kilder samtidig (typisk PC og mobiltelefon), og ved å bruke fem mikrofoner hevder selvskapet at handsfree-funksjonaliteten skal være kraftig forbedret.

Større puter

Utvendig minner den nye varianten i stor grad om sin forgjenger, men noen endringer er gjort også her. Øreputene er 10 prosent større (og mykere) enn før, mens den utvendige delen av øreklokkene er gjort slankere. Det samme gjelder hodebøylen.

TO FARGER: Som tidligere modeller i serien kommer WH-1000XM4 i en sort og en beige-aktig utgave. Foto: Sony
TO FARGER: Som tidligere modeller i serien kommer WH-1000XM4 i en sort og en beige-aktig utgave. Foto: Sony Vis mer

Sony WH-1000XM4 kommer som før i to fargevarianter - sort og lys beige, og får samme veiledende pris som da forrige utgave ble lansert i 2018, altså 380 euro eller da rundt 4.100 kroner med dagens kurs.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer