Surface Duo

Her er Surface-mobilen ... med Android

Microsoft slo virkelig på stortromma med største Surface-lansering på mange år.

SURFACE DUO: Microsoft annonserte en smarttelefon ... med Android. Surface Duo kommer dog ikke før høsten 2020. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
SURFACE DUO: Microsoft annonserte en smarttelefon ... med Android. Surface Duo kommer dog ikke før høsten 2020. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble spådd at gårsdagens Microsoft Surface-arrangement ville bli det største på mange år, og jommen ble spådommen innfridd. Ikke bare var det oppgraderinger av nåværende produktserien, Microsoft introduserte også fire store produktnyheter: Surface Duo, Surface Neo, Surface ProX og Windows 10X.

Her er Surface-mobilen ... med Android

Surface Neo

Ikke overraskende kom det omsider en enhet med to skjermer fra Microsoft. Vi skriver omsider fordi selskapet har jobbet med dette i en årrekke.

Rekk opp hånden hvis du husker det spennende Courier-konseptet for rundt ti år siden.

Surface Neo er i samme gate, og er en enhet med to skjermer som foldes inn som en bok. For å få til dette, har Microsoft utviklet en ny versjon av Windows 10, kalt Windows 10X, som er optimalisert for denne type enheter.

I kjent Surface-stil har det også en tastaturtilbehør som festes magnetisk til den ene siden, og kan vippes frem når det skal brukes. Da endrer Windows 10X automatisk modus og på øverste del av skjermen som tastaturet sitter på aktiveres det Microsoft har døpt «Wonderbar».

Wonderbar kan brukes som en ekstra skjerm, men også som en berøringsfølsom musepeker eller snarvei for uttryksikoner og liknende, som du kan se av bildet under.

WONDERBAR; Surface Neo med tastaturet. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
WONDERBAR; Surface Neo med tastaturet. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer

Det kjedelig for oss teknologiinteresserte er at hverken Surface Neo eller Duo, som du kan lese om under, er at de ikke kommer før om et års tid. Surface-sjef Panos Panay uttalte at det var en vanskelig avgjørelse å ta om de skulle snakke om Neo i år, så lang tid i forkant, men at de valgte å annonsere produktene for å få med tilhengerne, og kanskje viktigst, utviklerne med på utviklingen av produktet.

For det er ingen tvil om at Surface Neo er nødt til å ha mer enn Office-pakken, Spotify og Netflix å vise til for å bli en enhet som kan tiltrekke de store massene.

WINDOWS 10X: Microsoft viste frem en ny versjon av Windows 10 beregnet på nye formfaktorer. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
WINDOWS 10X: Microsoft viste frem en ny versjon av Windows 10 beregnet på nye formfaktorer. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer

Surface Duo

Mot slutten av showet, faktisk på veien ut av scenen, fortalte Panay at «vi er ikke helt ferdige», og at innrømmet han hadde sett lekkasjene og lest om hva teknologipressen hadde skrevet i forkant av lanseringen.

– Dere hadde rett på alt, bortsett fra én ting, sa Panay freidig og spilte av videoen som annonserte Surface Duo.

I en årrekke har det versert rykter om at Microsoft jobber med en «Surface Phone», men Windows 10 Mobile-fadesen har stanset spekulasjonene noe. Derfor var det en stor overraskelse da smarttelefonen Surface Duo ble kunngjort ... med Android om bord.

I motsetning til brettbare telefoner som Samsung Galaxy Fold og Huawei Mate X, har ikke Surface Duo en bøybar skjerm. Det gjør at skjermen ikke er like skjør som for eksempel Fold-skjermen har vist seg å være, men designet er kanskje ikke like imponerende.

Microsoft forklarte at de valgte en toskjermløsning fordi deres undersøkelser viser at brukerne er mer produktive på to skjermer, så gjenstår det å se hvor bra Surface Duo er i bruk.

SURFACE: Panos Panay holder Surface Duo og Surface Neo. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
SURFACE: Panos Panay holder Surface Duo og Surface Neo. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer

Ekstra interessant er det at den vil kjøre Android når den lanseres høsten 2020. Dog kan det virke som den beste løsningen ettersom Windows 10 Mobile er helt ute og Windows 10 er ikke beregnet på denne type enheter ... ennå. Microsoft forteller at jobber tett med Google i utviklingen av Surface Duo, og selskapet har for så vidt satset hardt på Android-plattformen med blant annet Microsoft Launcher og Windows 10-kompanjongen og appen Your Phone.

Etter alle lekkasjene vi har sett i forkant av lanseringer fra selskaper som Apple og Samsung, var det litt imponerende å se at Microsoft i hvert fall klarte å holde noe hemmelig før showstart.

SURFACE DUO: Ja, endelig er den her. Eller, den er i hvert fall offisiell. Foto: HO/Microsoft/AFP/NTB Scanpiz
SURFACE DUO: Ja, endelig er den her. Eller, den er i hvert fall offisiell. Foto: HO/Microsoft/AFP/NTB Scanpiz Vis mer

Surface ProX

Produktivitet, mobilitet og fart var stikkordene da Surface ProX ble annonsert i går. Dette er den første Surface-modellen med ARM-brikkesett. Nærmere bestemt er det snakk om en Microsoft SQ1 som er bygget i samarbeid mellom Qualcomm og Microsoft.

Surface ProX kjører fullversjonen av Windows 10, ikke Windows 10X, og kan dermed drive alle programmene du er vant til fra PC-en din. I hvert fall i teorien. Som får oss til å stille det viktige spørsmålet om ytelse. Et ordentlig svar på det får vi ikke før testenhetene sendes ut, men The Verge skriver i hvert fall at de ble «imponert i løpet av den korte tiden» de hadde med Surface ProX.

SURFACE PROX: Dette blir den første Surface-maskinen med ARM-brikkesett. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
SURFACE PROX: Dette blir den første Surface-maskinen med ARM-brikkesett. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer

ARM-brikke betyr også god batteritid og 4G-tilkobling. Microsoft lover 13 timer batteritid, som for øvrig er mer enn hva de lover med Surface Pro, men ikke i nærheten av for eksempel Galaxy Book S som ifølge Samsung vil ha batteritid på nærmere et døgn. Men så er det også snakk om to ulike formfaktorer, noe som naturligvis spiller inn.

Desingmessig skiller ProX seg ut fra Surface Pro ved at den har avrundede hjørner og en mye smalere ramme, samtidig som nykommeren er en del tynnere. Det er dermed ikke funnet plass til vanlig USB eller lydkontakt, men derimot to USB-C-kontakter og den proprietære Surface-porten.

Skjermen på 13 tommer og har en oppløsning på 2880 x 1920 piksler.

Liten størrelses til tross, du kan faktisk bytte ut SSD-lagringen på PC-en. M.2-brikken skjuler seg bak en skrue, og autoriserte Surface-forhandlere og -verksteder kan hjelpe forbrukerne å oppgradere. Dog er det ikke noe i veien for at brukeren selv skrur opp og bytter selv.

Microsoft har også utviklet en ny penn for ProX, som også vil fungere med de andre enhetene, kalt Surface Slim Pen. Den kan lagres i en liten lomme i ProX-tastaturet, der den også lades, og «forsvinner» når den ikke er i bruk.

19. november er lanseringsdatoen for Surface ProX og prisen starter på 11.699 kroner.

Surface Earbuds

Microsoft følger opp fjorårets lansering av hodetelefonene Surface Headphones med Surface Earbuds, som likner på mange andre ørepropper som allerede er på markedet, men er også litt spesielle.

Øreproppene har nemlig to sirkulære, berøringsfølsomme overflater som du berører på for å styre musikken og stemmeassistenten Cortana (og for så vidt Google Assistent, Amazon Alexa og Apple Siri også). For eksempel kan du berøre for å starte Spotify, øke/senke volumet eller bytte mellom sanger.

ØREPROPPER: Surface Earbuds ser ikke ut til å komme til Norge med det første. AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
ØREPROPPER: Surface Earbuds ser ikke ut til å komme til Norge med det første. AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer

Batteritiden er på åtte timer mens det medfølgende ladeetuiet leverer 24 timer med brukstid.

Det som gjør at Surface Earbuds skiller seg ut fra alternativene, er innebygget transkribering. Det du sier kan bli transkribert til en tilkoblet PC - dessverre er det uvisst om Earbuds vil støtte norsk.

Norge ser uansett ikke til å være ett av lanseringslandene.

Surface Laptop 3

Som forventet kom nyheten om Surface Laptop 3 med 15 tommer skjerm og AMD-prosessor i bunn. Microsoft omtaler PC-en som «den raskeste i sin klasse», noe vi absolutt skal sjekke grundig når vi får den inn til test.

13-tommeren kjører fremdeles på Intel, og modellen er oppdatert med tiende generasjon Core-prosessor. En annen nyhet er at du kan velge mellom Alcantara-tekstil eller aluminium rundt tastaturet.

Microsoft viste også at det skal bli enkelt å bytte SSD-lagringen på Surface Laptop 3. Kanskje etter å ha fått en del kritikk for at det er vanskelig å reparere Surface-enhetene ...

Surface Laptop 3 blir tilgjengelig 22. oktober og har en startpris på 11.699 kroner for 13" og 13.999 kroner for 15-tommeren.

BYTT SSD: På Surface Laptop 3 kan du bytte SSD-brikke. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix
BYTT SSD: På Surface Laptop 3 kan du bytte SSD-brikke. Foto: AP Photo/Mark Lennihan/NTB Scanpix Vis mer

Surface Pro 7

Da Microsoft i 2012 lanserte de første Surface-produktene var Surface Pro-serien utvilsomt den store nyheten, og Surface Pro-serien har for så vidt holdt seg godt siden den tid, men ved årets lansering ble det viet minst tid til hybrid-PC-en.

SURFACE PRO 7: Hybriden som startet hele Surface-porteføljen til Microsoft har havnet utenfor rampelyset. Foto: AP Photo/Mark Lennihan
SURFACE PRO 7: Hybriden som startet hele Surface-porteføljen til Microsoft har havnet utenfor rampelyset. Foto: AP Photo/Mark Lennihan Vis mer

Surface Pro 7 er oppdatert med tiende generasjon Intel Core-prosessorer, men den største nyheten er at USB-C omsider er på plass. Microsoft har valgt å bytte ut MiniDisplayPort, som betyr at vanlig USB fortsatt er å finne på Surface Pro.

Hybriden starter på 9199 kroner og lanseringen er satt til 22. oktober.

Sist må vi jo nevne at Surface Laptop 3, Surface Pro 7 og Surface ProX alle vil ha hurtiglading som tar batteriet fra 0-80 prosent på en time - på høyde med smarttelefonen din, med andre ord.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer