Året er snart omme, og tradisjonen tro tar vi i Dinside-redaksjonen et tilbakeblikk på teknologihøydepunktene fra det siste året, akkurat som vi gjorde i fjor.
Her er det som har imponert oss mest fra året som gikk:
Huawei nattmodus / Google Night Sight
Året var ikke så gammelt da vi fikk inn Huawei P20 Pro til test i april, og konklusjonen var klar: – Aldri før har det vært mulig å ta slike bilder i mørket, skrev vi, og trillet full pott på terningen.
For det er høyst imponerende hva Huawei, og senere også Google, klarer å få til med mobilkameraene sine i mørket. Huawei kaller det kunstig intelligent stabilisering og lar deg ta bilder håndholdt med flere sekunders lukkertid, der de smarte algoritmene kontinuerlig jobber for å plassere de ulike objektene i bildet på riktig sted, selv om du er litt ustø på hånda.
Dette bildet tok jeg på Liseberg med Huaweis nattmodus, håndholdt, med fire sekunders lukkertid og følsomhet på ISO 1250:

Slike bilder var det rett og slett ikke mulig å ta med et mobilkamera for bare ett år siden – hadde jeg tatt et håndholdt mobilbilde med fire sekunders lukkertid, hadde alt bare blitt en smørje.
Og, det samme gjelder for Googles «Night Sight»-funksjon, som kom på Pixel-telefonene nå i høst. Denne har vi ikke fått testet selv ennå, men den fungerer litt på samme måte, ved at kameraet tar mange eksponeringer og setter dem sammen til én.
Apple Watch med EKG
Å overvåke hjertetrytmen er noe man tradisjonelt gjør med spesielle apparater på et sykehus, men Apple har klart å bake inn dette som en funksjon på nye Apple Watch, og det er høyst imponerende.

Rett før jeg begynte på denne artikkelen ble jeg oppringt av en tidligere lege med egne hjerteutfordringer, og han sa rett ut at det eneste forbrukerproduktet som kunne hjelpe folk i hans situasjon, var nettopp Apple Watch sin EKG-funksjon.
Idet dette skrives er den dog kun tilgjengelig i USA for amerikanske brukere, men vi har fått nyss i at Apple også jobber med å få denne funksjonen til Europa. Apple har gjort mye bra på helsefronten de siste årene, og nye Apple Watch kan også oppdage om brukeren faller og kontakte nødetater automatisk dersom brukeren ikke avbryter.
Amazon Go
I årets første måned åpnet Amazon sin første Go-butikk, og det har blitt syv slike butikker i løpet av året.
Det spesielle med disse butikkene er at det hverken finnes kø eller kasser. Du skanner Amazon-kundekortet ditt på mobilen når du går inn i butikken, og så er det bare å plukke med seg varene du trenger og gå ut igjen, så skjer betalingen av seg selv.

I denne butikken er det aldri kø i kassa
Hva du har plukket med deg holder butikken styr på ved bruk av en haug av sensorer og kameraer, som følger deg på ferden. Imponerende stykke teknologi, definitivt.
Smarte høyttalere
2018 ble også året der smarte høyttalere for alvor tok av i Norge, med lanseringen av Google Home, som nå forstår norsk.
Og spør du oss, er dette definitivt et produkt som tilgjengeliggjør teknologi for langt flere: Jeg er sikker på at selv min farmor på over 90 år kunne hatt utbytte av å ha en smarthøyttaler i hus.
For bare ved å bruke stemmen, kan man sette på radioen, be om de siste nyhetene, bestille vekking, få hjelp til å huske noe eller spørre om åpningstidene til det lokale kjøpesenteret – ingen knappetrykk er nødvendige.
En slik høyttaler fungerer også som et svært brukervennlig utgangspunkt for andre smarthusenheter, som nå kommer i full fart fra en rekke produsenter. Å sette det opp første gang blir kanskje vanskelig for min farmor, men deretter er betjeningen svært enkel når man bruker stemmen: «Slå av lyset i stua», «Slå på TV», «Trekk ned gardina på soverommet», «Skru opp temperaturen i stua», «Se hvem som ringer på», eller hva det måtte være.

Ti smarte triks for deg som har kjøpt Google Home
Ikke at Google er alene på dette markedet, de har også en enorm konkurrent i Amazons Echo-produkter (med stemmeassistenten Alexa), men den forstår ikke norsk foreløpig. Det gjør heller ikke Apples smarthøyttaler HomePod.
Xbox Adaptive Controller
Inkluderende er også Microsofts siste kontroller, som ble tilgjengelig nå i høst.
For det er ikke alle som er i stand til å holde begge hendene rett foran seg med tomlene over hver sin spak, men med Microsofts siste påfunn kan de med motoriske hindringer også være med på moroa.
Her er det nemlig mulig å koble til «hva som helst» av knapper, spaker og andre innretninger og bygge seg en egen håndkontroll som kan brukes til spilling både på PC og Xbox One. Rett og slett veldig godt tenkt, Microsoft. Her er en video:
Deepfakes
– Nå kan du ikke tro på noe av det du ser eller hører på nett lenger, konkluderte vi da vi oppdaget såkalte «Deepfakes»-videoer tidligere i år.
For nå har maskinlæring og kunstig intelligens kommet så langt at det nærmest har blitt trivielt (i hvert fall med litt over middels PC-kunnskaper) å bytte ut ansikter i videoer eller forfalske lydklipp, akkurat som man har klart på stillbilder med Photoshop i en årrekke.

Foreløpig er bruken stort sett begrenset til at hobbybrukere bytter ut pornostjerner med andre kjendiser, men det vil langt fra overraske oss om ikke slike videoer kommer til å være i søkelyset i nær fremtid, og danner utgangspunkt for politiske skandaler som egentlig aldri fant sted.
Nuraphone
Et av årets siste testprodukter var hodetelefonene Nuraphone, som ble sluppet på det norske markedet nå i høst.
Det spesielle med dem er at de kalibreres spesifikt til hver lytter ved å måle de såkalte otoakustiske emisjonene fra det indre øret; altså den særdeles svake lyden som øret sender ut som en respons på lyden som kommer inn. Igjen, noe som typisk har vært forbeholdt spesialutstyr på sykehus, blant annet for å måle hørsel på spedbarn.
Dette brukes så for å tilpasse lyden til den som lytter. I løpet av testperioden lot vi 12-15 personer prøve dem, og uten unntak foretrakk alle sin egen lydprofil, og nettopp det er noe vi finner ytterst imponerende. Dessuten sier det sitt om at lyd i stor grad handler om personlige preferanser og ørekonstruksjon.
Sånn, det var våre sju høydepunkter fra året som gikk. Hva er dine? Vi hører fra deg i kommentarfeltet.
