Her er Windows' hemmeligheter

Under Windows Vista-overflaten finnes det flere smarte programmer, spesielt for avanserte brukere.

Publisert
Sist oppdatert

Mye kan sies om Windows Vista, og selv om det meste er sagt allerede, er det et ubestridelig faktum at Microsofts siste operativsystem er det mest komplette så langt - i hvert fall med hensyn til funksjonalitet.

De aller fleste programmene finner du på den nye startmenyen, enten ved å bla deg fram som før, eller ved å bruke den nye søkelinjen. Men det er også noen programmer som ikke har fått plass på startmenyen, enkelte av dem er faktisk ganske så smarte. De fleste er programmer som er tiltenkt administratorer, og kompleksiteten er derfor ofte stor. Har du en standard brukerkonto er det ikke sikkert du får kjørt programmene i det hele tatt.

Det er viktig å understreke at en del av programmene som det refereres til under, er myntet på avanserte brukere, og det anbefales ikke å eksperimentere med dem med mindre du er helt sikker på hva du gjør. Mange av programmene finnes for øvrig også i Windows XP.

Her er Windows' hemmeligheter


1. Klistrelapper
Dette er en smart funksjon som lar deg lage gule huskelapper med tekst, skriblerier og/eller lyd. Alle lapper blir automatisk lagret, og blir liggende i bunken av klistrelapper til du sletter dem. Programmet startes ved å skrive StikyNot og trykke enter-tasten.

Her er Windows' hemmeligheter


2. Systemkonfigurasjon
Dette programmet starter du enklest ved å skrive msconfig i søkefeltet og trykke enter-tasten. Her kan du blant annet bestemme hvilke prosesser og programmer som skal lastes hver gang du starter PCen. Mange opplever å få en mye raskere PC etter å ha fjernet unødvendigheter fra oppstarten.

Her er Windows' hemmeligheter


3. Pålitelighets og ytelsesovervåking
Dette programmet inneholder en svært detaljert og god oversikt over ressursbruken i PCen. Du vil også finne en logg som viser programfeil, maskinvarefeil og windowsfeil som har oppstått siden operativsystemet ble brukt. Svært nyttig redskap, spesielt til feilsøking, og et must for alle systemadministratorer. Startes enkelt ved å skrive perfmon i søkefeltet og trykke enter-tasten.

Du kan også kjøre systemdiagnose ved å skrive perfmon.exe /report. På bakgrunn av diagnosen genereres en rapport som inneholder tips om hvordan du kan forbedre påliteligheten til systemet. Nyttig!

Her er Windows' hemmeligheter


4. Registerredigering
Registeret er selv "navet" i Windows, der de fleste brukerinnstillingene og programkonfigurasjonene lagres. Avanserte brukere kan gjøre endringer i registeret ved å bruke programmet Registerredigering. NB! Dette anbefales ikke dersom du ikke er helt sikker på hva du gjør. Resultatet kan bli ustabilitet og programmer som slutter å virke. Registerredigering startes ved å skrive regedt32 på søkefeltet og trykke enter-tasten.

Her er Windows' hemmeligheter


5. Fjernhjelp
Visste du at du kunne koble deg til farmors PC og hjelpe henne over nettet når hun ikke får til å ta backup av dokumentene sine? Ved hjelp av Fjernhelp kan du ta over styringen til datamaskinen hennes og gjøre de nødvendige operasjonene. Det magiske programmet startes ved å skrive msra + enter i søkefeltet.

Her er Windows' hemmeligheter


6. Datamaskinbehandling (Microsoft Management Console 3.0)
Microsoft Management Console (MMC) inneholder administrative verktøy du kan bruke til å administrere nettverk, datamaskiner, tjenester og andre systemkomponenter. Her kan du holde styr på brukere, delte mapper, enheter koblet til systemet - og du kan forandre på partisjonene på harddisken. Startes enklest ved å skrive compmgmt + enter i søkefeltet. Har også eget ikon på kontrollpanelet.

Her er Windows' hemmeligheter


7. Credwiz.exe
Hvis du lagrer brukernavn og passord i Microsoft-progrmmer, eller på forskjellige nettsteder gjennom Internet Explorer, kan de ofte være lett å glemme. Med Credwiz.exe kan du lagre dem, for eksempel til et minnekort, og gjenopprette dem hvis de av forskjellige grunner skulle bli borte eller glemt av nettleseren. Du kan også gjenopprette dem til en annen PC, dersom du disponerer flere.

Her er Windows' hemmeligheter


8. Utklippsverktøy
Du behøver ikke å bruke et bildeprogram for å klippe ut en del av skjermbildet. Bruk verktøyet SnippingTool.exe i stedet. Da kan du samtidig merke og tegne på skjermdumpen, og lagre eller sende det via epost. Sparer deg for mye arbeid. Skriv SnippingTool i søkelinjen, og du er i gang.

Her er Windows' hemmeligheter


9. Systeminformasjon
Startes enkelt ved å skrive msinfo32 på søkelinjen. Gir deg en detaljert oversikt over installert maskin- og programvare. Her kan du endelig finne ut hva hovedkortet ditt heter, slik at du kan hente oppdaterte drivere fra produsenten.

Her er Windows' hemmeligheter


10. Windows-funksjoner
Noen programmer og funksjoner som følger med Windows, for eksempel IIS (Internet Information Services), må aktiveres før du kan bruke dem. Visse andre funksjoner er som standard aktivert, men kan deaktiveres hvis de ikke brukes. Dette gjør du enkelt ved å skrive OptionalFeatures og trykke retur-tasten.

(Publisert første gang feb 2008)

Les også
10 smarte Vista-tips

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer