Her er Windows valgfritt

Norsk PC-produsent lar kjøperen bestemme innmaten i maskinene selv.

Her er Windows valgfritt
Publisert
Sist oppdatert

Å selv bestemme hvilke deler som skal sitte i PC-en har i årevis vært en selvfølgelighet i nettbutikkenes PC-konfiguratorer. Men vi snakker da først og fremst om stasjonære maskiner.

Når du skal kjøpe bærbar PC har du som regel ikke den samme friheten. De store PC-merkene er nesten enerådende på markedet, og modellene kommer som regel ferdigkonfigurert i 1-3 varianter. Et unntak er Dell, et annet er den norske PC-produsenten Multicom.

Ensom på bjerget

Selskapet er nå alene om å bygge bærbare PC-er i større skala her til lands. For noen år siden var det flere norske produsenter med store bærbar-satsninger, blant dem både Komplett.no, Cinet, Zepto og PS.no, men de har gitt opp en etter en ettersom de store anerkjente merkene har blitt billigere og billigere som resultat av stordrift.

Hilde Hansen er produktansvarlig hos Multicom.
Hilde Hansen er produktansvarlig hos Multicom. Vis mer


- Vi var de første som startet med dette, har lang erfaring med PC-produksjon og gode kontakter hos produsentene, svarer Hilde Hansen hos Multicom på spørsmål fra DinSide om hvordan det er mulig fortsatt har en betydelig satsning på selvbygg.

I nettbutikken finnes i skrivende stund 13 Multicom-modeller, fra den rimeligste minibærbare til under 3000 kroner til den kraftigste med i7-prosessor, 6 GB minne og SSD til 30.000.

Med eller uten Windows

Alle modeller kan dessuten leveres uten operativsystem, til glede for alle som ønsker å satse på alternative løsninger som Linux og og BSD. Mange ser også fordelen ved å installere Windows selv, i følge Hansen, uten hauger med tilleggsprogrammer som kan slå negativt ut på PC-opplevelsen.

Kjøper man PC-en med Windows, kan man bestemme selv om man ønsker å få det ferdig installert, eller om du vil ta den jobben selv. Installasjonsmediet følger med uansett.

Men hvem er det som kjøper PC-er uten operativsystem, vil vi vite.

- Andelen av Windows er lavest på dyre gaming PC-er. Mange ønsker sine egne systemer. Firmaer kjøper stort sett med, så sant de ikke har egne avtaler, avslutter Hansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer