Her finner du gratis bilder

På jakt etter bilder du kan bruke helt gratis? Her er fem fine nettsteder.

cc="http://creativecommons.org/ns#" about="http://www.flickr.com/photos/absolutely_loverly/2818013817/">http://www.flickr.com/photos/absolutely_loverly/ / CC BY 2.0
cc="http://creativecommons.org/ns#" about="http://www.flickr.com/photos/absolutely_loverly/2818013817/">http://www.flickr.com/photos/absolutely_loverly/ / CC BY 2.0
Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Internett er en gigantisk ressurs for å finne informasjon om nesten hva det skulle være, men selv om det finnes et hav av tekst, bilder, videoer og annet innhold rundt om på nettet, er det ikke dermed sagt at det er fritt frem å bruke dette innholdet som du vil.

Spesielt med tanke på bilder er det ikke alle som har fått med seg at de fleste bildene på nettet er beskyttet av åndsverkloven. Dog finnes det nettsteder som tilbyr deg å laste ned bilder og bruke dem som du vil helt gratis. Her er noen av dem:

Flickr - http://www.flickr.com/
Yahoo!-eide Flickr er verdens største nettsamfunn for bildeutveksling og fikk selvsagt plass da vi dro igjennom de 25 beste nettjenestene for en tid tilbake. Her kan brukerne laste opp bilder og vise til andre, der man selv velger hva slags lisens man vil sette på bildene man har lastet opp.

Mange av bildene er lisensiert under en såkalt Creative Commons-lisens, som betyr at du kan laste ned og bruke bildet under visse forutsetninger. Den mest liberale varianten, Attribution, lar deg bruke verket så lenge du angir hvem som står bak verket på en måte som vedkommende har angitt, for eksempel slik vi har gjort på toppbildet i denne artikkelen.

Her finner du gratis bilder


Det finnes i tillegg noen andre klausuler som forbyr kommersiell bruk, krever at du deler ditt verk under samme lisens (hvis du for eksempel manipulerer bildet for å lage et nytt) eller nekter deg å endre på verket. Du kan lese mer om de ulike lisenstypene her, eller prøve lisensgeneratoren dersom du selv har noe du ønsker å dele på nett.

Det finnes en variant av Flickrs søkemotor som lar deg søke på bilder lisensiert under Creative Commons. Denne finner du her: http://www.flickr.com/creativecommons/.

Slik selger du feriebildene dine

Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page
Her finner du en Wiki som snart rundt 5 millioner mediafiler (både bilde, lyd og video) som du kan bruke under ulike lisenser som angitt på hver webside.

Siden innholdet er organisert i en Wiki (akkurat som Wikipedia), er det gode muligheter for å klikke seg rundt på emner, eller søke etter bestemte stikkord om du er på jakt etter noe spesielt. Mange av bildene er såkalt public domain som gir deg tillatelse til å bruke det akkurat som du vil:

Her finner du gratis bilder


stock.xchng - http://sxc.hu/
Passerer snart 400.000 bilder, og der de fleste av bildene kan brukes helt fritt, uten at du en gang trenger å kreditere fotografen.

Her finner du gratis bilder


Dog må du være påpasselig med hvilken lisens fotografen har valgt - noen ganger hender det seg at vedkommende vil ha kreditering, at du må sende en melding og fortelle hvordan du bruker bildet, eller at du trenger skriftlig tillatelse til å bruke bildet. Sjekk lisensen (merket av i bildet over) for hva som gjelder.

Morguefile - http://morguefile.com/
Også nettstedet har en liberal lisens. Bildene du finner her, kan du bruke som du vil, også gjerne kommersielt og uten at du trenger å kreditere fotografen. Dog har du ikke lov til å selge bildene i sin originale form; ei heller angi at du selv er fotografen.

Her finner du gratis bilder


En ting som er kjekt med Morguefile er at du også kan snevre inn søkeresultatene basert på størrelse, farge, stedet det er tatt osv. Over ser du et eksempel der vi har søkt på kids og angitt en grønnfarge som filter.

OpenPhoto - http://www.openphoto.net/
Dette nettstedet har eksistert siden 1998 og har en drøss av bilder sortert i et hierarki av kategorier. Også her varierer det hva slags lisenser fotografene har brukt på sine verk, men stort sett er det ulike varianter av Creative Commons som gjelder. Under ser du for eksempel bilder som ligger under places=>countries=>Norway:

Her finner du gratis bilder


Til slutt noen flere sider i samme sjanger:
http://www.stockvault.net/ - Gratis bilder til privat, ukommersiell bruk.
http://www.everystockphoto.com/ - Søkemotor som søker i flere nettsider av denne typen på én gang.
http://www.bigfoto.com/Default.htm - Lar deg bruke bildene som du vil så lenge du lenker til nettsiden.

Har du flere favoritter? Del dem gjerne med DinSides lesere i debatten under artikkelen.

(Artikkelen ble publisert første gang sommeren 2009. Oppdatert 7.11.2009)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer