Her går Internett i havet

Detaljert kart viser hvordan nettet forbinder land og kontinenter - via kabler på havbunnen.

KABELSPAGHETTI PÅ HAVBUNNEN: Nesten all internettrafikk mellom øyer og kontinenter går via kabler. Enkelte av dem er flere tusen mil lange. Foto: Cablemap.info
KABELSPAGHETTI PÅ HAVBUNNEN: Nesten all internettrafikk mellom øyer og kontinenter går via kabler. Enkelte av dem er flere tusen mil lange. Foto: Cablemap.info Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge det japanske teknologiselskapet NEC foregår mer enn 99 prosent av den interkontinentale datatrafikken via sjøkabler, og slett ikke satellitter som mange kanskje ville tro. En rekke tjukke fiberkabler er strukket over alle de store havene, de lengste er flere tusen mil lange.

Og det var nettopp dette som er utgangspunktet for sørafrikaneren Greg Mahlknechts svært detaljerte kart over hvor disse sjøkablene går. Både aktive og planlagte kabelstrekk har fått plass i kartet. Resultatet har han lagt ut til fri benyttelse.

LES OGSÅ: Om hundre år er ingenting glemt

Detaljene på plass

Her ser vi blant annet at det går sjøkabler fra Tysvær mellom Haugesund og Stavanger, direkte til Lowestoft øst for Norwich i Storbritannia, fra Kristiansand til Thisted på Jylland, og fra Arendal til Hjørring. Også lengde, antall ilandføringer og den totale kapasiteten er oppgitt.

For eksempel ser vi at en 261 mil lang 5 Tbps kabel forbinder Svalbard med fastlandet, ifølge kartet. Det er altså snakk om 5 terabit, 5.000 gigabit, eller 5 millioner megabit pr sekund. Når snitt-bredbåndet for privathusholdninger i Norge er 11,4 megabit pr sekund, forstår vi at det er snakk om en brukbar kapasitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer