Opera Neon – nettleseren som ikke er som de andre

Her har Opera tenkt helt nytt

Frisk pust inn i nettlesermarkedet.

FRISKT PUST: Opera Neon er ikke helt som andre nettlesere. Foto: Opera/YouTube
FRISKT PUST: Opera Neon er ikke helt som andre nettlesere. Foto: Opera/YouTube Vis mer
Publisert

Nesten uansett hvilken nettleser du velger, så har de alle mye til felles: En rekke med faner du kan bytte i mellom og en relativt standardisert layout som går igjen hos de fleste.

Det gjør Opera Neon til et svært friskt pust. Nettleseren er en såkalt konsept-nettleser, der teamet hos Opera har lekt seg litt med hvordan en nettleser skal se ut.

Bobler

Den mest iøyenfallende endringen er at nettsider nå er representert med bobler. På «skrivebordet» ligger nettstedene du besøker oftest (eller har plassert der); altså litt som Operas klassiske «speed dial»-funksjon, men i mer moderne form.

BOBLER: Til høyre er hver åpne fane representert med en boble. Du kan dra en av dem over hovedbildet for å splitte skjermbildet i to. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
BOBLER: Til høyre er hver åpne fane representert med en boble. Du kan dra en av dem over hovedbildet for å splitte skjermbildet i to. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

Bobler brukes også på høyre side for alle nettsidene du har åpne, på samme måte som faner i en tradisjonell nettleser. Du kan dra og slippe dem for å endre rekkefølgen, eller dra dem på startskjermen for å lage en snarvei til dem.

Kjekk er også muligheten for å vise to nettsider side om side, som du enkelt kan gjøre ved å dra en boble over hovedvinduet. Grensen kan du så justere om du vil endre på hvor stor plass hver av dem tar opp.

Innebygde utklipp

SPILL OG STOPP: Via play-ikonet i venstre marg har du full oversikt over lyd og video som er åpne i alle nettleserfaner. Videoer kan du sprette ut i et eget vindu. Skjermdump: Pål Joakim Pollen
SPILL OG STOPP: Via play-ikonet i venstre marg har du full oversikt over lyd og video som er åpne i alle nettleserfaner. Videoer kan du sprette ut i et eget vindu. Skjermdump: Pål Joakim Pollen Vis mer

På venstre side finnes det en håndfull knapper. Trykker du på kameraikonet kan du ta en skjermdump fra nettsiden du har åpen ved å markere området du vil sakse ut, og dette lagres da i galleriet bak knappen under. Derfra kan du se skjermdumpene du har tatt, samt dra og slippe dem til andre vinduer; for eksempel om du skal sende et bilde i en e-post.

Bak play-ikonet får du en oversikt over alle videoer og lydelementer som spiller på nettsidene du har åpne. Du kan enkelt pause og starte dem via dette panelet – uten å åpne fanen.

Videoer har dessuten en egen «pop-out»-knapp, som gir deg muligheten til å la videoen vises i et flytende vindu over resten av nettleseren, der størrelsen kan tilpasses. Dermed kan du fint jobbe med Excel-arket og fortsatt ha en YouTube-video spillende nede i hjørnet.

Se video

Under ser du hvordan det hele fortoner seg når man bruker nettleseren:

Vis mer Vis mer

Gratis nedlasting

Om du har lyst til å prøve ut Opera Neon, kan du laste ned nettleseren fra denne siden. Neon er tilgjengelig for Windows og Mac, men mangler i Linux.-versjon.

Det er altså en konseptnettleser som ikke kan ansees som et ferdig produkt, og den mangler ting som støtte for utvidelser og den slags.

Om du tar en titt, hører vi gjerne fra deg i kommentarfeltet hva du synes – er dette en god vri på desktop-nettleseren og noe du gjerne ser at Opera jobber videre med?

LES OGSÅ:
Velg riktig nettleser
Her er den norske nettleseren Vivaldi
Kjekke triks for deg som bruker Chrome på Android

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer