Her kan du kjøpe MP3-filer lovlig

Trodde du at det bare var amerikanere som kan boltre seg i lovlige MP3-filer i milliontall? Da må du tro om igjen!

Publisert
Sist oppdatert
Antallet musikkfiler som tilbys i dette formatet har oversteget én million, og kvaliteten er så god som den får blitt, med en bitrate på 320 kbps.


Digital rettighetskontroll av musikkfiler, (u)populært kalt DRM, har vist seg å være kanskje den største årsaken til at ikke flere kjøper nedlastbar musikk. Systemet setter blant annet begrensninger for hvor mange ganger musikkfilene kan kopieres mellom enheter og brennes til CD.

Den tyske musikktjenesten Musicload meldte for en tid tilbake at nesten alle innkommende supportsamtaler dreide seg om problemer knyttet til DRM-løsningen selskapet benyttet.

Og paradoksalt nok: Selv om det var plateselskapene som forlangte at filene skulle DRM-beskyttes, ble alle ekstra omkostningene knyttet til problemene kundene opplevde med systemene, belastet nettbutikkene.

Utbredelse viktigere enn kvalitet

Sony hadde tidligere sitt eget strenge DRM-system, innpakket i ATRAC-filer. De nyeste spillerne fra selskapet støtter ikke en gang ATRAC, noe som sier det meste om satsningen.
Sony hadde tidligere sitt eget strenge DRM-system, innpakket i ATRAC-filer. De nyeste spillerne fra selskapet støtter ikke en gang ATRAC, noe som sier det meste om satsningen. Vis mer


Heldigvis har nå alle de store plateselskapene innsett at lovlig, nettbasert salg av musikkfiler, slett ikke har noen fremtid med mindre DRMen fjernes. Først ute av de store selskapene var EMI, som i første omgang tilbød hele sin musikkatalog DRM-fri gjennom markedsleder iTunes. Senere har alle de andre store plateselskapene kommet etter, i tillegg til en rekke av de mindre, uavhengige.

Det betyr imidlertid ikke at all musikken du kjøper, for eksempel gjennom iTunes eller MSN Music, er DRM-fri ennå. Et annet ankepunkt mot disse to store tjenestene, er filformatene som benyttes. For til tross for at M4A og WMA i teorien er komprimerte lydformater som gir mindre kvalitetstap enn MP3, er det MP3 som har klart størst utbredelse, og støttes av "alt" av lommespillere, DVD-spillere, mobiltelefoner, bilstereoer osv. Akkurat dét synes å være viktigst for kunden.

- Det er en en utrolig forskjell på salgsøkningen av MP3 sammenlignet med WMA. Markedet vokser utrolig mye raskere for MP3, sa Mikael Olander, administrerende direktør i musikkbutikken CDON, i et intervju med nettstedet NyTeknik.se i fjor vår. Selskapet hadde noen måneder tidligere så smått begynt å selge MP3-filer uten DRM.

Fra CDONs MP3-butikk
Fra CDONs MP3-butikk Vis mer


CDON baserte i starten all sitt salg av digitale musikkfiler på DRM-beskyttet WMA, og var en stund Microsofts hoveddistributør for slikt innhold her i Norden. Fortsatt har selskapet flest WMA-filer på menyen, men også CDON har opplevd frustrasjonene rundt dette.

- Jeg vet ikke hvor stor andel av våre supportsamtaler som dreier seg om kopibeskyttelse, men det er et stort flertall, sa Olander den gang.

En million MP3-filer

Det siste året har CDON imidlertid konvertert store deler av sin digitale musikksatsning til MP3. Antallet musikkfiler som tilbys i dette formatet har oversteget én million, og kvaliteten er så god som den får blitt, med en bitrate på 320 kbps. Da er kvalitetstapet så marginalt at de færreste vil være i stand til å avsløre det på normalt lytteutstyr.

Fra Musikkonline sin nettbutikk
Fra Musikkonline sin nettbutikk Vis mer


Da DinSide Data sjekket CDONs MP3-butikk fredag, var en rekke aktuelle nyheter på plass, også norske, for eksempel de nylig utgitte albumene fra Madrugada, Ane Brun og Kaizers Orchestra. De fleste singlene koster 8,90 eller 9,90, et helt album koster som regel 89,-

Størst på norsk

En annen nettbutikk som var blant de aller første som la DRM-beskyttet WMA på hylla til fordel for MP3, var Musikkonline. De hevder å ha nettets største samling norsk musikk, og samlingen nærmer seg 100.000 spor. I tillegg selger Musikkonline lydbøker.

Kvaliteten her er også i toppklasse, og varierer mellom 256 og 320 kbps. Prisene varierer, de fleste sporene koster fra 7,50 til 9,50.

Amazon kommer

Fra Amazon.com sin MP3-butikk
Fra Amazon.com sin MP3-butikk Vis mer


Aller størst på lovlig distribusjon av MP3-musikk er imidlertid Amazon.com, som tilbyr en enorm samling med musikk fra alle de store og 33.000 mindre plateselskaper. Foreløpig må du ha amerikansk bostedsadresse og kredittkort for å kjøpe musikken, som koster rundt 5 kroner pr spor.

I januar bekreftet imidlertid Amazon at de vil gå ut internasjonalt med tjenesten, og utrullingen skjer i år. Det er foreløpig ikke kjent når Amazons musikkhandelstjeneste blir tilgjengelig for oss nordmenn.

OPPDATERT 25.8.08: Sony Ericsson først ute med komplett løsning for DRM-frie MP3-filer
Lenker:
CDONs MP3-butikk
Musikkonline

Les også:
Ta testen: Er du en MP3-ekspert?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer