Google Smart Lock

Her ligger alle passordene du har lagret

Visste du at alle brukernavn og passord du har lagret i nettleseren Chrome og mange apper, enkelt kan hentes ut fra en side på nettet - fra hvilken som helst mobil eller datamaskin?

EKSTREMT SÅRBART: Bruker du ikke to-trinns pålogging, ligger alle passordene dine svært lagelig til for uinnvidde. De trenger ikke engang tilgang til mobilen eller PC-en din. Foto: Bjørn Eirik Loftås
EKSTREMT SÅRBART: Bruker du ikke to-trinns pålogging, ligger alle passordene dine svært lagelig til for uinnvidde. De trenger ikke engang tilgang til mobilen eller PC-en din. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sjansen er stor for at du enten bruker en Android-basert mobiltelefon eller nettleseren Google Chrome - eller begge deler. Da bør du kjenne til funksjonen Google Smart Lock.

Slik fungerer det

Hver gang du blir spurt om du vil lagre påloggingsinformasjon (brukernavn og passord) i nettleseren, er det Google Smart Lock som tar seg av jobben. Det samme gjelder pålogging i en rekke Smart Lock-kompatible apper.

Både brukernavnene og passordene krypteres, slik at det skal være temmelig umulig for uinnvidde å få tilgang til dem.

Hvis de ikke kjenner til Google-brukernavnet og passordet ditt, da. Da får de nemlig enkelt tilgang til ALT av lagrede brukernavn og passord - selv når de ikke har direkte tilgang til PC-en eller mobilen.

Fra hvor som helst

Og her kommer det som kanskje overrasker deg aller mest: Brukernavnene og passordene dine ligger ikke lagret lokalt. De er lagret i nettskyen.

Alt kjeltringene trenger å gjøre, er å gå til nettstedet passwords.google.com fra hvor som helst, bruke dine påloggingsdata og vips:

HER LIGGER DE: Det kan være nyttig å finne brukernavn og passord til tjenestene du har besøkt, vel å merke hvis det er deg, og ikke hackere som leter. Skjermdump: Dinside
HER LIGGER DE: Det kan være nyttig å finne brukernavn og passord til tjenestene du har besøkt, vel å merke hvis det er deg, og ikke hackere som leter. Skjermdump: Dinside Vis mer

På nettsiden listes appene og nettstedene alfabetisk. Alle brukernavnet vises i klartekst, og klikker du på øyet vises også passordet til den aktuelle tjenesten:

Her ligger alle passordene du har lagret

Slik hindrer du lagring av passord

Helt til høyre finner du en søppelbøtte, som du kan trykke på for å slette påloggingsinformasjonen. Det fører til at neste gang du starter appen eller besøker nettstedet, vil du bli spurt om å taste inn passord igjen. Da vil du samtidig få spørsmål på nytt om du vil at Google Smart Lock skal lagre brukernavn og passord. Ønsker du ikke det, svarer du ganske enkelt nei.

Du kan også forhindre at spørsmålet i det hele tatt kommer opp. Helt øverst på passwords.google.com kan du enkelt skru av Smart Lock for passord. Da vil du alltid bli spurt om brukernavn og passord i apper og nettsteder.

Like under finner du også et valg for automatisk pålogging. Skrur du av dette, vil du alltid få opp påloggingsboksen, selv om brukernavn og passord er lagret. Da kan du enkelt endre informasjonen i brukernavn og passord-feltene.

Helt nederst på siden ligger en liste over nettsteder der brukernavn og passord ikke skal lagres.

Slik gjør du løsningen langt tryggere

Å lagre brukernavn og passord ved bruk av Google Smart Lock, kan virke som en usikker løsning, og det er det også hvis du har et Google-brukernavn (som regel gmail-adressen din) som mange kjenner til, kombinert med et enkelt passord.

Du kan imidlertid gjøre det langt vanskeligere for uinnvidde å få tilgang til passord-listen, vet å aktivere to-stegs pålogging til Google-kontoen din. Da må du i tillegg til å angi brukernavn og taste passordet, også angi en engangskode - som du får via en app på mobilen. Det er noe vi absolutt vil anbefale deg å gjøre.

Du kan også gjøre det vanskeligere for uinnvidde å logge seg på Google-kontoen din ved å aktivere enda ett lag med sikkerhet: En såkalt passordfrase. Når noen prøver å logge inn på en ny maskin med Google-brukernavnet og passordet ditt, vil de ikke komme videre med mindre de også kjenner til passordfrasen. Les mer om hvordan du oppretter dette hos Google.

Fremgangsmåten for totrinns-autentisering finner du i artikkelen under.

Saken er sist oppdatert 1. oktober 2018

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer