Her "opererer" "doktoren"

Å reparere en knust iPad-skjerm er en komplisert prosess. Gjør du det feil kan det fort bli farlig.

Foto: Per Ervland
Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Doktor iPod, du snakker med Eirik.

Vi er inne på det lille kontoret til Eirik Kvisli, eller Dr. iPod, som han kanskje er bedre kjent som. Rundt ham ligger hundrevis av deler, gamle og nye. Han har hatt mye å gjøre i sommer, noe de hyppige telefonsamtalene vitner om.

– Jeg har hatt én uke ferie, og det var i forrige uke. Det har vært så travelt i perioder at jeg har hatt en seng stående på kontoret ved siden av og sovet der. Selv om jeg bor bare 15 minutter unna, sier "doktoren" og ler.

Se video øverst i saken!

Knust skjerm

Vi er der ikke bare for å hilse på. Motorredaktør Fred Magne Skillebæks iPad fikk nylig et ublidt møte med asfalten, og han måtte ha den på reparasjon.

Vi ble med, dels for å dokumentere prosessen, dels fordi vi bare hadde lyst til å se en "naken" iPad.

Skjermen var nærmest pulverisert rundt Hjem-knappen, og hadde en stor sprekk på tvers av skjermen lenger oppe. Den var helt klart ubrukelig.


Ikke gjør det hjemme

På arbeidsbenken, som også fungerer som resepsjon, ligger varmepistolen til oppvarming. Den bruker han til å varme opp limet som holder glasset fast til iPad-en.

Litt etter litt løsner glasset, og Kvisli skyver inn spesialbestilte gitarplektere for å holde limet unna. Han arbeider seg rundt flaten og etter hvert slipper glasset. Foreløpig har ingenting truffet vernebrillene han har på seg.

– Glasset er herdet, så hvis det sprekker kan det fort sprette litt, sier han.

Les også: Kan du heve kjøpet etter tre feil?

Kvisli har også fått en del glasskår i fingrene i sin tid som iReparatør. Beskyttelseshansker er ikke et alternativ når det skal jobbes på detaljnivå.

– Dette er ikke noe folk burde gjøre selv. Det er mye risiko med iPad, og du kan risikere å rive løs viktige ledninger. Da er det lettere med for eksempel bakdekselet på en iPhone 4, sier Kvisli.

Les også: Obama opphever iPad-forbud

Lang erfaring

De største glassdelene er fjernet, og Kvisli tar frem tapetkniven for å lirke løs standhaftige glassbiter.

Bak ham sitter Steve Jobs i lotusstilling med en Macintosh i fanget og kikker ham over skulderen.

Dr. iPod i dyp konsentrasjon (foran). Steve Jobs i nestenmeditasjon med data i fanget (bak). Foto: Per Ervland
Dr. iPod i dyp konsentrasjon (foran). Steve Jobs i nestenmeditasjon med data i fanget (bak). Foto: Per Ervland Vis mer


Han har lite å frykte, Kvisli har lang erfaring med Apples produkter. I 1998 reparerte han stasjonære og bærbare maskiner. I 2004 så han at selskapet endret retning fra å satse på bedrifter og proffmarkedet, til å bli mer rettet mot forbrukermarkedet.

Så Kvisli endret arbeidsområde og begynte å fikse iPod-er. Når iPhone ble introdusert i 2007 fikk han enda mer å gjøre, og i dag fikser han altså også iPad-er.

Les også: Reklamasjon på fall-, klem- og fuktskadet mobil er mulig

Ikke den eneste

Kvisli lener seg ned mot iPad-en og stryker fingeren forsiktig langs kanten. Der han kjenner ujevnheter går han over en ekstra gang med en liten mikrofiberklut.

I det skarpe tannlegelyset kunne vi nesten vært villig til å tro at vi så på en kirurg i arbeid, men pasienten er ikke av kjøtt og blod. Kvisli er heller ikke eneste "doktor" i byen.

I Oslo finner du også iPhone Doctor. Og bor du i Narvik kan du bestille time hos iPhonelegen.no.

I tillegg finnes et utall reparatører som ikke har titler fra medisinen og forskningens verden. Konkurransen er Kvisli glad for.

– Det er fint at det har kommet flere seriøse aktører, jeg har ikke mulighet til å ta unna alt uansett. Det er verre med de useriøse - de som reklamerer på Finn.no og som gjør det mest som en hobby.

Kvisli har også opplevd å få inn "rester" fra tidligere reparatører. Dette forteller han om i videoen øverst i saken.

Les også: Uautorisert reparasjon kan gå ut over reklamasjonsretten

For at limet skal feste seg skikkelig holder det ikke med én klem. 22 klemmer måtte til. Foto: Per Ervland
For at limet skal feste seg skikkelig holder det ikke med én klem. 22 klemmer måtte til. Foto: Per Ervland Vis mer


Knuser ikke selv

Det nye glasset klistres på, og Kvisli setter flere klemmer rundt iPad-en for at limet virkelig skal få festet seg. Operasjonen tok én time og kostet Skillebæk 1590 kroner.

– Har du noen gang knust en Apple-enhet selv?

– Nei, aldri. Men sønnen min har. For ham fikser jeg det selvfølgelig gratis, sier Kvisli.

Han mener mange av kundene velger å få barnas enheter reparert fremfor å kjøpe nytt, og ikke bare fordi det er billigere.

– Mange gjør det nok for å vise barna at de ikke automatisk får nytt fordi det gamle går i stykker.

– Det meste kan repareres, sier Kvisli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer