Apple HomePod | TEST

Her slår de Sonos

Apples smarthøyttaler kommer seint, men godt.

MINIMALISTISK: Apples smarthøyttaler HomePod tar seg pent ut, men den har ikke kun utseendet med seg. Alle foto: Kirsti Østvang
MINIMALISTISK: Apples smarthøyttaler HomePod tar seg pent ut, men den har ikke kun utseendet med seg. Alle foto: Kirsti Østvang Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Stadig flere høyttalere blir «smarte», det vil si at de er kobla til internett og har stemmestyring.

Amazon var først ute med sine Echo-høyttalere som debuterte på tampen av 2014, deretter fulgte Google etter med Home-serien (nå Nest) i 2016.

Apple var imidlertid seint ute til festen, og det var først i 2018 at de lanserte den første utgaven av sin HomePod. Høy pris og begrensninger til både tredjepartstjenester og Siri gjorde at den floppet.

MAGIC KEYBOARD: Dinside har testet iPad-tastaturet som gjør iPad Pro til en mac! Video: Ingebjørg Iversen / Kirsti Østvang / Dinside Vis mer

Derfor lanserte selskapet en mindre og billigere versjon, HomePod mini, i 2020, mens de tok den store utgaven av markedet - fram til de slapp den i ny versjon på starten av 2023. Omsider er også smarthøyttaleren offisielt i salg i Norge med støtte for norsk.

Vi har hatt HomePod stående hjemme i noen måneder. Selv om Apple gjør mye riktig i andre forsøk, er ikke denne smarthøyttaleren for alle.

Dette liker vi

La oss ta det positive først:

+ Den er forbilledlig enkel å sette opp. Det er bare å ta høyttaleren ut av eska, plugge i strømkabelen, føre mobilen inntil - og vips er du oppå kjøre i løpet av kort tid. Ingen andre gjør dette bedre enn Apple.

ENKEL Å BRUKE: Selv minstemann på nesten to klarer å bruke HomePod. Det betyr (dessverre) at Kaptein Sabeltann-låter går på repeat hjemme.
ENKEL Å BRUKE: Selv minstemann på nesten to klarer å bruke HomePod. Det betyr (dessverre) at Kaptein Sabeltann-låter går på repeat hjemme. Vis mer

+ Apple kan lyd. De er ikke nødvendigvis kjent for det, og her fortjener de faktisk mer honnør. God, fyldig og velbalansert lyd med relativt kraftig bass. Den sylinderformede designen gjør at lyden sprer seg i 360 grader, så det låter bra fra alle retninger. Vi synes det låter bedre enn Sonos' nye Era 100 - selv om dens storebror, Era 300, er hakket hvassere igjen.

HJEMMEKINO: Du trenger ikke to HomePoder for å få lyd via Apple TV, men lyden blir naturligvis mye bedre. Sonos-lydplanken (avbildet) gjør riktignok fortsatt en bedre jobb.
HJEMMEKINO: Du trenger ikke to HomePoder for å få lyd via Apple TV, men lyden blir naturligvis mye bedre. Sonos-lydplanken (avbildet) gjør riktignok fortsatt en bedre jobb. Vis mer

Alene fungerer HomePod bra, men kjøper du én til, kan du koble dem opp mot Apple TV 4K for å få stereolyd når du ser tv og film. For undertegnede som har en eldre LG-TV fra 2009 som ikke er smart, øker dette opplevelsen med mange hakk.

+ Siri har blitt smartere. Et av ankepunktene mot Apples første HomePod var at Siri var «dum» sammenliknet med konkurrentene. Når det gjelder nettsøk synes vi fortsatt Google leder an, men ellers er det meste av smartfunksjonalitet på plass. Sonos har lite å stille opp i denne sammenhengen.

LYSER OPP: På toppen av HomePod sitter et berøringspanel du kan bruke for å skru av og på musikk eller justere volum. Den lyser opp i farger når Siri er aktivert.
LYSER OPP: På toppen av HomePod sitter et berøringspanel du kan bruke for å skru av og på musikk eller justere volum. Den lyser opp i farger når Siri er aktivert. Vis mer

Apple har dessuten noen ess opp ermet med intercom-funksjonen som lar deg kringkaste meldinger til alle i hjemmet, eksempelvis for å melde fra når middagen er klar.

Min personlige favoritt er at høyttaleren kan finne mobilen. Det er bare å si «Hei Siri, hvor er iPhonen min?» og i løpet av kort tid vil det plinge fra telefonen om den er i nærheten. For meg som har en gammel dum-tv med fjernkontroll som ikke lenger virker, er det også kjekt å kunne be HomePod om å skru av Apple TV.

Dette trekker ned

Det er imidlertid et par punkter som kan gjøre HomePod helt uaktuell for deg.

- Den er bare for iPhone-brukere. HomePod fungerer ikke med Android. Mer er det ikke å si om den saken.

STØRRELSESFORSKJELLER: Her ser vi HomePod (førsteutgaven) ved siden av HomePod mini og Google Nest Mini.
STØRRELSESFORSKJELLER: Her ser vi HomePod (førsteutgaven) ved siden av HomePod mini og Google Nest Mini. Vis mer

- Spotify er ikke støttet. Dessverre krangler Apple og Spotify som barnehageunger, så det er i skrivende stund ikke mulig å bruke Spotify som standard musikktjeneste. Ber du Siri om å spille en låt, må du bruke Apple Music eller en annen kompatibel tjeneste (per dags dato er dette Pandora, Deezer, TuneIn Radio o.l.). Akkurat dette vil nok være et stort minus for de mange nordmennene som bruker Spotify.

Du kan høre på Spotify-musikk, men da må du spille av via AirPlay, noe som er litt mer omstendelig, i tillegg til at du mister en del funksjonalitet. Som for eksempel den glitrende Handoff-funksjonen, som lar deg «overføre» lyd fra din iPhone til smarthøyttaleren bare ved å holde mobilen over høyttaleren (og motsatt).

- Smarthøyttalere kan være dumme. Om det skyldes dårlig diksjon fra vår side eller om det er HomePods feil, er uvisst. Men av og til må vi si ting flere ganger før vi får det til. Noen ganger fungerer det ikke i det hele tatt. Dette gjelder generelt for alt som bruker stemmestyring - teknologien er fortsatt ikke sånn vi ser på film.

- Mangler egen app. Apple har flerbrukerstøtte på HomePod mini, og den kan gjenkjenne opptil seks forskjellige stemmer. Det betyr at hver bruker kan bruke sin egen Apple Music-konto, kalender, påminnelser og så videre. Dette må gjøres via Hjem-appen, men her hadde vi foretrukket en egen HomePod-app hvor alt av brukere, innstillinger og funksjoner kunne administreres.

Du må bruke Apples Hjem-app for å justere innstillinger for HomePod. Dette kunne Apple med fordel plassert i en egen app.
Du må bruke Apples Hjem-app for å justere innstillinger for HomePod. Dette kunne Apple med fordel plassert i en egen app. Vis mer

Konklusjon

Som høyttaler har vi lite å utsette på HomePod. Den er lekker, låter knallbra og er for det meste svært enkel å bruke. Den byr også på mange smarte funksjoner som gjør hverdagen enklere for iPhone-brukere.

Sånn sett kan man nesten se på en smarthøyttaler mer som et tilbehør til den plattformen man tilhører. HomePod er det beste valget for deg som har omfavna alt som er Apple. Bruker du Android, er det imidlertid Google Nest som gjelder.

Noen vil synes prisen på 3799 kroner er høy. Alternativet er å gå for den mindre HomePod mini-utgaven til 1249 kroner. Denne er et supert kjøp for den vil ha en liten smarthøyttaler til for eksempel hjemmekontoret. Mini-en låter dessuten bra til å være liten, selv om det er storebror du bør gå for om du vil spille høyt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer