Let's Enhance:

Hevder å kunne gjenskape detaljer i lavoppløste bilder

Ukrainsk oppstartsselskap med finurlig gratistjeneste. Prøv selv!

MAGISK? Kan virkelig tapte detaljer gjenskapes? Ja, hvis algoritmene vet hva du tar bilde av. Ny gratistjeneste viser dette i praksis. Skjermdump: letsenhance.io
MAGISK? Kan virkelig tapte detaljer gjenskapes? Ja, hvis algoritmene vet hva du tar bilde av. Ny gratistjeneste viser dette i praksis. Skjermdump: letsenhance.io Vis mer
Publisert

Går det an å gjenskape detaljer som er tapt i et bilde, helt automatisk? Joda, med maskinlæring er det meste mulig, hevder utviklerne Vladislav Pranskevičius og Alex Savsunenko.

Sammen står de bak en helt ny nettjeneste som lar deg laste opp et lavoppløst bilde og forstørre det fire ganger. I prosessen økes detaljrikdommen, samtidig som skader knyttet til JPEG-komprimeringen fjernes.

Ikke science fiction

Formålet er å gjenskape detaljer som ikke fikk plass på det lavoppløste bildet. Science fiction? Neida. Tjenesten sammenligner nemlig motivet ditt mot en rekke bilder med lignende motiv, og på bakgrunn av dette kan enkelte detaljer gjenskapes - om ikke helt likt, så noe som ligger i nærheten.

Mye er jo likt på bilder vi tar, en måke ser ut som en måke uansett, skog er skog, gress er gress, Bergen er Bergen, og så videre. Verre er det naturligvis å gjenskape ansiktstrekk med god presisjon, men vår lille test av tjenesten viser at den til tider treffer ganske bra også her.

Slik fungerer tjenesten

Tjenesten er svært enkel å bruke. Du drar en JPG-fil med et lavoppløst bilde til en opplaster på https://letsenhance.io/. Deretter er det bare å vente til bildet er analysert, forstørret og behandlet.

DRA OG SLIPP: Her har vi lastet opp og fått behandlet åtte bilder.
DRA OG SLIPP: Her har vi lastet opp og fått behandlet åtte bilder. Vis mer

Jo større bildet er i utgangspunktet, desto lenger må du belage deg på å vente. I vårt tilfelle lastet vi opp små bilder som var mellom 200 og 400 piksler brede, og det kunne ta opptil ett minutt å få dem behandlet ferdig.

Når prosessen er unnagjort, kan du laste ned resultater i form av PNG-filer. Du får bildene itre eksemplarer: På det første er kun JPG-komprimeringsfeil fjernet (anti-jpeg), på det andre er bildet oppskalert uten algoritmer (boring) og på det tredje er bildet både oppskalert og behandlet (magic).

Her ser du noen eksempler, klikk i høyre hjørne for å se bildene i større utgave:

FLINK PÅ BLOMSTER: Her har vårt 200 piksler brede bilde blitt forstørret til 800. På slike bilder kan du ofte få meget gode resultater.
FLINK PÅ BLOMSTER: Her har vårt 200 piksler brede bilde blitt forstørret til 800. På slike bilder kan du ofte få meget gode resultater. Vis mer
GLATT HUD: Glatt hud og lukkede øyne gjør også at treffsikkerheten øker, her fra 200 til 800 piksler.
GLATT HUD: Glatt hud og lukkede øyne gjør også at treffsikkerheten øker, her fra 200 til 800 piksler. Vis mer
VANSKELIG: I dette bildet har ikke algoritmene klart å gjenskape detaljer i ansiktet og t-skjorta til gutten, men stein og tang har det gått bedre med.
VANSKELIG: I dette bildet har ikke algoritmene klart å gjenskape detaljer i ansiktet og t-skjorta til gutten, men stein og tang har det gått bedre med. Vis mer

La oss dvele litt med det siste eksempelet. Hvordan ville det sett ut om vi brukte et bildebehandlingsprogram og oppskalerte det med vanlig, bilinjær teknikk? Her får du svaret:

OPPSKALERT MANUELT: Her har vi forstørret bildet med bilinjær oppskaleringsteknikk i et bildebehandlingsprogram.
OPPSKALERT MANUELT: Her har vi forstørret bildet med bilinjær oppskaleringsteknikk i et bildebehandlingsprogram. Vis mer

Og her ser du resultatet med Let's Enhance sine algoritmer:

GANSKE IMPONERENDE: Ser vi bort fra hår og ansiktstrekk, har algoritmene truffet ganske bra på mye av det andre på bildet.
GANSKE IMPONERENDE: Ser vi bort fra hår og ansiktstrekk, har algoritmene truffet ganske bra på mye av det andre på bildet. Vis mer

Kan bli bedre

Selv om det er mye som er imponerende ved tjenesten, er det fortsatt rom for forbedringer.

Og siden algoritmene som gjenskaper detaljene bruker maskinlæring som bakgrunn for gjenskapingen, er håpet at den skal bli enda mer treffsikker etter hvert.

Du kan prøve tjenesten selv på https://letsenhance.io/

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer