OLED og innbrenning

Hevder de har løsningen på OLED-problemet

TV-produsent innrømmer at innbrenning kan forekomme, men mener de har funnet et effektivt botemiddel.

SLIK FUNGERER DET: I videoen demonstrerer TP Vision/Philips hvordan de skal forhindre innbrenning i fremtidige OLED-modeller. Video: Dinside Vis mer
Publisert

Mange av oss som har eid plasma-TV-er kjenner til problematikken: Du skifter kanal, og oppdager plutselig en mørk flekk på et bestemt sted på skjermen, for eksempel øverst til høyre.

Fenomenet kalles innbrenning, og skyldes at en kanallogo eller andre kontraststerke elementer har fått lyse for lenge - på samme sted.

Slike innbrenninger er oftest av midlertidig karakter, men det finnes også mange eksempler på at innbrenningen har blitt permanent - for eksempel hvis et kontrastfylt stillbilde har stått på i dagevis. Spesielt på eldre plasma-TV-er var dette et kjent problem.

Gjelder premium-modeller

I dag er plasma historie, og LED-belyste LCD-paneler dominerer TV-markedet. Her er ikke innbrenning et tema, men en annen paneltype går ikke helt fri. OLED er en paneltype man ofte finner på premium-modeller fra blant andre LG, Sony, Panasonic og Philips.

OLED har mange fordeler. For det første genererer hver piksel sitt eget lys, i motsetning til LCD som er avhengig av bli belyst bakfra eller fra sidene. Det gjør at panelene kan lages mye tynnere (til og med rullbare), og bildet blir like klart - uansett betraktningsvinkel.

TYNN OLED: Denne rullbare TV-en kommer i butikkene i løpet av 2020. Video: Dinside.no Vis mer

For det andre skrus pikslene helt av i de mørkeste scenene. Dermed blir disse områdene ikke bare helt svarte, strømbruken reduseres også. Vi snakker gjerne om «perfekt svart», og OLED er den paneltypen som i dag er i stand til å gjengi det nærmeste man kommer denne karakteristikken.

Kontrasten mellom lyse og mørke partier på en OLED-TV kan dermed bli meget stor. Det gir gjerne flotte bilder, men kan også være en utfordring for panelet. En lysende logo på en mørk bakgrunn kan brenne seg fast også på et OLED-panel. Og selv om de fleste TV-produsentene sier at problemet er så godt som ikke-eksisterende for den jevne OLED-TV-eier, er det bevist at det kan forekomme - inkludert innbrenning av mer permanent karakter.

Mener de har løsningen

TV-produsenten TP-Vision, som står bak merket Philips, vedgår at innbrenning er en svakhet som må tas på alvor. Under lanseringen av årets TV-nyheter i Amsterdam nylig, viste de fram en teknikk de selv har utviklet, som skal forhindre innbrenning på deres OLED-modeller (se også videoen øverst).

Enkelt forklart fungerer løsningen ved at skjermbildet analyseres fortløpende så lenge TV-en står på. Dersom det oppdages at et pikselfelt lyser statisk over lengre tid, dempes lyset i området akkurat nok til at innbrenning forhindres.

ANALYSERER: Her har TV-en markert et område som har vært statisk over tid. I neste øyeblikk dempes lyset i området automatisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås
ANALYSERER: Her har TV-en markert et område som har vært statisk over tid. I neste øyeblikk dempes lyset i området automatisk. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

Selve dempingen vil skje umerkbart i løpet av 15-20 sekunder, får vi opplyst.

Strategisjef Danny Tack i TP Vision. Foto: Bjørn Eirik Loftås
Strategisjef Danny Tack i TP Vision. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer

- Våre egne tester viser at selv en liten demping av lyset i dette området raskt vil forhindre 95 prosent av innbrenningene, sier strategisjef hos TP Vision, Danny Tack, til Dinside.

Vi fikk demonstrert en tidlig versjon av teknikken, og selv om det berørte området ble synlig mørkere, var ikke forskjellen så stor at det påvirket opplevelsen negativt.

Tack sier at løsningen fortsatt er under utprøving, men at den vil bli implementert i fremtidige OLED-modeller fra selskapet. De vil også se på mulighetene for å rulle funksjonen ut også på eksisterende Philips OLED-TV-er.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer