Windows 11

Hisser på seg konkurrentene

– Trist, men dessverre ikke overraskende.

WINDOWS 11: Spesielt én endring i Windows 11 får brukere og utviklere til å reagere. Foto: Skjermdump
WINDOWS 11: Spesielt én endring i Windows 11 får brukere og utviklere til å reagere. Foto: Skjermdump Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Microsofts nye operativsystem Windows 11 ble avduket i juli og rulles ut til PC-er verden rundt i løpet av høsten. Windows 11 er tilgjengelig i beta slik at hvem som helst med en kompatibel PC kan teste det ut før lansering.

Vi har så langt en god erfaring med betaen, men det er spesielt én ting som får både utviklere og brukere til å rase: i Windows 11 kan det vise seg å være utfordrende å bytte standard nettleser. Det melder The Verge.

Mer tungvint å bytte

Når du laster ned og installerer en nettleser i Windows 11, for eksempel Google Chrome eller Vivaldi, ser du en sprettoppmeny som spør om hvilken nettleser du ønsker å bruke som standard.

Trykker du bare vekk vinduet, vil du ikke se valget igjen, før du eventuelt installerer en annen nettleser. Du kan riktig nok se «bruk som standard»-valget i Chrome.

Hvis du trykker vekk den første menyen i Windows 10, kan du åpne innstillinger, gå til apper og deretter standardapper for å endre hvilken nettleser som skal være standard, men slik er det ikke i Windows 11 – i hvert fall ikke betaen som er tilgjengelig nå.

Gjør endringer fra Windows 10

I stedet må du velge standardprogram basert på filtype. Under valget for standardprogram kan du enten søke etter filtype – for eksempel .html for lenker – eller finne programmet i applista og deretter velge standarder for programmet.

Og det gjelder selvsagt ikke bare nettlesere, men også alle type filer i Windows 11. I gif-en lenger ned i saken kan du se hvordan du bytter standardprogram.

Som du kan se, er det ikke enkelt som i Windows 10, noe som får konkurrentene til å reagere.

WINDOWS 10: Slik endrer du standarder i Windows 10.
WINDOWS 10: Slik endrer du standarder i Windows 10. Vis mer
WINDOWS 11: Slik endrer du standarder i Windows 11.
WINDOWS 11: Slik endrer du standarder i Windows 11. Vis mer

Trist, men ikke overrasket

Overfor Dinside sier Tor Odland, markedsdirektør i Vivaldi, at de ser på Microsofts grep som trist, men dessverre ikke overraskende.

– Helt fra Microsoft først lanserte en nettleser på midten av 1990-tallet har de jobbet for å gjøre det minst mulig attraktivt å velge andre nettlesere på sine plattformer. I en verden som blir stadig mer åpen og kompatibel på tvers er det både skuffende og forunderlig at de gjør det vanskeligere for folk å få mest mulig ut av å være på Windows.

Han omtaler det som et eksempel på manipulativ design å tvinge brukere til å klikke seg gjennom filformater i stedet for et enkelt program for å bytte standard nettleser.

– Folk flest vil ta de enkleste og raskeste valgene. Forbrukerrådet har aktivt advart mot bruken av manipulativ design i digitale tjenester og programvare, forteller han.

SKUFFET: Tor Odland, markedsdirektør i Vivaldi, sier han dessverre ikke er overrasket over Microsofts grep. Foto: Vivaldi
SKUFFET: Tor Odland, markedsdirektør i Vivaldi, sier han dessverre ikke er overrasket over Microsofts grep. Foto: Vivaldi Vis mer

– Hvordan påvirker det Vivaldi?

– Konsekvensene for Vivaldi er trolig tveegget. På den ene siden tror vi våre brukere tar et ganske bevisst valg om at de ønsker en mer funksjonsrik, fleksibel og personvernvennlig nettleser. På den andre siden er innelåsningseffektene såpass aggressive at mange kanskje bare vil velge å holde seg til Edge fordi det oppleves som enkelt, etter Microsofts endringer.

Odland legger til at det kan være et alternativ for dem å hjelpe brukerne deres med å sette Vivaldi som standardnettleser, men dette vet de ikke før de har fått testet mulighetene.

– Har dere vært i dialog med Microsoft rundt dette, og har dere håp om at Microsoft gjør endringer før Windows 11 lanseres?

– Vi har ikke hatt dialog med Microsoft, men saken har fått stor oppmerksomhet internasjonalt og det vil bli ukomfortabelt for Microsoft å gjøre disse grepene permanente.

Flere reagerer

– Vi er blitt stadig mer bekymret for trenden i Windows. Siden Windows 10 kom har brukere måttet ta flere og unødvendige steg for å angi og beholde standardinnstillingene for nettleseren. Disse hindringene er i beste fall forvirrende og ser ut til å hindre en brukers valg av en ikke-Microsoft-nettleser, sier Selena Deckelmann til The Verge.

Hun er senior visepresident i Firefox.

På Twitter kommenterer Googles Hiroshi Lockheimer:

– Dette er fra et selskap som hevder å være det mest åpne med «flest valg». Jeg håper dette kun er en betating og at lanseringsversjonen av Windows 11 leverer opp til kravene deres. Dette er langt unna «valg», skriver han.

Forsvarer praksisen

Tross sterk kritikk fra konkurrerende nettlesere, forsvarer Microsoft praksisen. I en kommentar til The Verge sier en talsperson fra selskapet at de i Windows 11, etter tilbakemeldinger fra brukere, «implementerer muligheter til å tilpasse og styre standarder på et mer detaljert nivå, og at de samtidig fjerner appkategorier og får frem alle apper på forsiden av menyen for standardvalg».

– Som tydeliggjort av denne endringen, lytter og lærer vi konstant og tar imot tilbakemeldinger fra kunder som hjelper å forme Windows. Windows 11 vil utvikle seg over tid, og hvis vi ser at det kan gjøres forbedringer, vil vi gjøre det, sier selskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer