HiTi Photo Printer 640PS: Din private fotolab

Kunne du tenke deg å "fremkalle" digitale bilder, men ønsker et alternativ til blekkskriveren og fotobutikken? Da bør du vurdere en sublimeringsskriver. HiTi har lansert sin 3. generasjon fotoprinter beregnet for hjemmebruk.

HiTi Photo Printer 640PS: Din private fotolab
Publisert
Sist oppdatert

Sublimeringsskrivere var den første skrivertypen som ga ekte fotografisk kvalitet på utskriftene. Teknologien har derimot vært så kostbar at den hadde lite å stille opp med når blekkskrivere ble i stand til å produsere tilnærmet eller like gode utskrifter. Men Olympus og Kodak er blant produsentene som har tilbudt sublimeringsskrivere til profesjonelle miljøer, mens andre (deriblant Sony og Canon) har levert og levererer fortsatt rimeligere løsninger for privatmarkedet.

Bildene smeltes til papiret

I motsetning til blekkskrivere, der fargene sprutes på papiret, bruker sublimeringsskrivere folie og varme for å "smelte" bildet til papiret. Prosessen er firedelt; først rulles gul folie over fotopapiret, deretter dras papiret inn i skriveren igjen, magenta legges over det gule, deretter cyan. Papiret dras gjennom skriveren en siste gang, og nå smeltes en usynlig hinne (coating) over det ferdige fotografiet. Denne beskytter fotografiet mot UV-stråler, vann, fingermerker og øker holdbarheten i varme, fuktige omgivelser.

Alle funksjoner - uten PC

Først rulles gul folie over fotopapiret. Hele prosessen er firedelt.
Først rulles gul folie over fotopapiret. Hele prosessen er firedelt. Vis mer
I motsetning til blekkskrivere, der fargene sprutes på papiret, bruker sublimeringsskrivere folie og varme for å "smelte" bildet til papiret.
I motsetning til blekkskrivere, der fargene sprutes på papiret, bruker sublimeringsskrivere folie og varme for å "smelte" bildet til papiret. Vis mer


Photo Printer 640PS fra taiwanske HiTouch er én av selskapets nye sublimeringsskrivere som er myntet på hjemmemarkedet. Den skriver ut bilder i A6-format (10x15 cm), og den oppreiste stillingen gjør at den tar svært liten plass på pulten. I fronten finner du en arkmater med plass til 25 fotoark i størrelse 10x15 cm. På hver side av fotoarkene er det hvite kanter som lett rives av etter utskrift, og dermed oppnår du kantløse utskrifter. Fotoarkene er følsomme for fingeravtrykk før utskrift, og berøring må derfor bare skje på kantene.Modellen vi testet var utstyrt med kortlesere for både SmartMedia, SD, Memorystick og CompactFlash minnekort, samt et avtagbart konsoll med 1,6" LCD-skjerm for utvelgelse av bilder som skal skrives ut. Ved hjelp av konsollknapper, LCD-skjermen og det innebygde menysystemet kan du foreta enkle justeringer i bildene dine før utskrift, som fargebalanse, kontrast, klipping og rotasjon, samt utskriftstype (10x15 cm/passfoto/små klistremerker mm). Det hele er svært enkelt og oversiktlig, men vi synes godt det kunne gått litt raskere, spesielt på store bildefiler.

Utvelgelsen av bilder skjer enkelt ved hjelp av den håndholdte kontrollen. Inntil fire bilder kan vises samtidig.
Utvelgelsen av bilder skjer enkelt ved hjelp av den håndholdte kontrollen. Inntil fire bilder kan vises samtidig. Vis mer


Skriveren fungerer altså helt uavhengig av PCen, men mange vil nok foretrekke å gjøre justeringer i et bilderedigeringsprogram før utskrift. Da kobler du bare skriveren til en ledig USB-port, og installerer den ved hjelp av den medfølgende driver-CDen. Ved hjelp av styreprogrammet kan du velge hvilken type utskrift du ønsker, på samme måte som du kan med det innebygde menysystemet. Programvare for enkel fotoredigering (HiTi Photo Désirée) følger med på CD.

Ferdig på halvannet minutt

Når du har valgt ut bildet eller bildene du vil skrive ut, tar det ca 10 sekunder før sublimeringsprosessen starter. Deretter tar det ytterligere halvannet minutt før du sitter med fotografiet i hånden. 25 bilder blir med andre ord "fremkalt" på rundt 40 minutter.

Skriveren lager en god del mer støy enn vi er vant til fra de moderne blekkskriverne (dyp brumming), noe som er med på å øke "lab-følelsen".

I skriverspesifikasjonene står det at den har en oppløsning på 403x403 dpi, og at dette skal tilsvare 6400 dpi på en blekkskriver. Sublimeringsprosessen kan uansett ikke sammenlignes direkte, og du vil blant annet ikke oppdage punkter på samme måte som du ofte kan gjøre på blekkutskrifter.

Vår vurdering

De mest vanlige minnekortene støttes direkte.
De mest vanlige minnekortene støttes direkte. Vis mer


Vi finner lite å utsette på bildene vi har skrevet ut, kvalitetsmessig kan de måle seg med det du kan forvente fra en profesjonll fotolab. Fargegjengivelsen er også upåklagelig, og detaljgjengivelsen er minst like god som på de mest avanserte fotoblekkskriverne vi har testet.

Den beskyttende hinnen gjør at bildene er mindre sårbare enn blekkutskrifter, noe som nok vil være et argument for mange som velger denne løsningen.

Formatet i seg selv er en begrensende faktor; det hadde vært greit med mulighet for større utskrifter, all den tid at vårt digitalkamera har 5 megapiksels oppløsning...

Billig nok?

HiTi Photo Printer 640PS koster veiledende 3.950 kroner inkl mva. Da får du med ti fotoark og to ark med klistremerker i forskjellige størrelser.

50 A6 fotoark + CMYK-folie med coating (holder til 50 fotografier, verken mer eller mindre) koster rundt 275 kroner. Det gir en kostnad pr fotografi på 5 kroner og 50 øre, papir inkludert. Det er noe dyrere enn blekkutskrifter (inkl papir) fra f. eks Canon S900, en fotoblekkskriver som koster noe mindre i innkjøp. Denne kan brukes til mer enn bare fotoutskrifter, noe PS630 ikke kan.

HiTi Photo Printer 640PS: Din private fotolab


Til sammenligning tar de fleste fotobutikkene mellom 3 og 5 kroner pr fremkalt digitalfoto, pluss postens avgifter. Ønsker du fremkalling på timen, blir prisen normalt en god del høyere, og det er i dette segmentet HiTi Photo Printer 640PS virkelig kan være et godt alternativ.

En billigere utgave, 630PL koster 1.990 kr inkl mva, men er uten kortleser og konsoll/LCD. Denne kan med andre ord kun brukes tilkoblet en PC/Mac. Forgjengeren til 640PS, 630PS, som vi testet i fjor, selges nå til redusert pris, og du bør kunne finne den til rundt 3.000 kroner i butikkene. Denne har de fleste egenskapene som 640PS har, men er altså en utgående modell.

Distributør for HiTouch-produkter i Norge er Knut Aronsen AS, tlf 67 17 37 00. Du finner mer informasjon om skriveren her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer