Hjelp - bærbar i bakken

Når laptopen deiser i gulvet er det av og til siste stopp - men ikke alltid, eller for alle komponenter.

Publisert
Sist oppdatert

Et av marerittene til mange teknologiinteresserte er å se sin nye og dyre bærbare PC treffe bakken med et smell.

Som kjent er det ikke selve fallet, men bråstoppen som gjerne gjør en del skade. Moderne datamaskiner er tross alt kompliserte tekniske vidundre som krever at en rekke komponenter fungerer knirkefritt sammen - og alt som kreves for at en maskin ikke skal virke er at en av disse blir ødelagt.

Noen skader er alvorlige nok til at du like godt kan kassere hele den bærbare PCen, men heldigvis er ikke alle skader like vanskelige - eller dyre - å fikse.

Forebyggende

En gyllen regel er å være forberedt på det verste selv om du forventer det beste, så dersom et lignende uhell ennå ikke har rammet deg kan det likevel være smart å gå til noen små skritt for å gjøre en eventuell katastrofe litt mindre... katastrofal.

>>> Backup: Tro oss, en vakker dag kommer du til å takke oss dersom vi klarer å mase deg til å jevnlig ta sikkerhetskopier av viktige filer. Bare kopier jevnlig over bilder og dokumenter på en ekstern disk, eller bruk et dedikert program. Forslag til sistnevnte finner du i denne artikkelen.

>>> Forsikring: Noen tilbyr uhells- eller "kløneforsikring", noe som kanskje bør vurderes dersom du ofte bruker den bærbare på steder med stor risiko - for eksempel i en krigssone eller i nærheten av en flokk hyperaktive og klåfingra unger.

Et annet alternativ er selvfølgelig å gå for ekstra solide bærbare!

Når uhellet er ute

Er du først i den situasjonen at en bærbar PC får hardere medfart enn den er konstruert for, er første bud å se etter åpenbare ytre skader. Hvis den ikke har dette er det jo bra, men den kan likevel være ødelagt. Ta den derfor med til et rolig sted og start den opp.

Finn ut om den starter som vanlig - surrer vifta som normalt? Går harddisken som den skal eller klunker og bråker den? Piper maskinen? Virker skjermen? Finner den alt internminnet?

Det kan være mange problemer som dukker opp, og noen er:

Artige mønstre i skjermen etter et fall er ikke like artig for lommeboka. Bildet er tatt av Flickr-bruker wh4t3v3r81.
Artige mønstre i skjermen etter et fall er ikke like artig for lommeboka. Bildet er tatt av Flickr-bruker wh4t3v3r81. Vis mer


>>> Skjermen: LCD-paneler er relativt skjøre og tåler ikke all verden av trykk eller støt før de får innvendige eller utvendige skader.

Hvis din bærbare etter et fall ser ut til å starte opp uten problemer, men skjermen er sort, kan det være her problemet ligger. I så fall kan du gjerne sjekke dette da du på mange bærbare kan koble til en ekstern skjerm eller TV.

Slik kobler du PC til TV.

For å få bilde ut til den sekundære skjermen (eller TVen) må du av og til slå dette på - gjerne med en kombinasjon av Fn og F-tastene, for eksempel Fn+F6. Dette varierer litt fra maskin til maskin, se etter et symbol som kan minne om en skjerm.

>>> Harddisken: Harddisker har bevegelige deler, og selv om de har blitt langt mer robuste de siste årene kan de fremdeles bukke under for en trøkk seksten.

Hører du for eksempel uvanlige klunkelyder fra maskinen, eller at den ikke finner harddisken under oppstart, kan det være at disken har parkert tøflene for godt.

>>> RAM: Minnemodulene kan løsne fra kontaktene sine ved kraftige sammenstøt, men dette er i de fleste tilfeller lett å fikse. Sjekk brukermanualen for hvordan du kommer til modulene på din maskin, eller ta en kikk på bildeserien som følger med denne artikkelen for å se hvordan det gjøres på en typisk bærbar PC.

>>> Andre komponenter: Det er flere andre komponenter som kan ryke eller ristes løs når den bærbare får såpass hard medfart, som for eksempel grafikk- eller hovedkortet. I tillegg kan blant annet også kabler ryke eller bli røsket ut av kontaktene, eller kjøleløsninger forskyve seg. Har maskinen fått store ytre skader eller det skrangler når du rister på maskinen er det som regel dårlige tegn.

Reparere - eller kaste?

Spørsmålet er greit nok, men svaret kommer an på flere faktorer. Det første er hva som er ødelagt - en harddisk er for eksempel relativt billig og nokså enkel å bytte ut (men ikke på mange Mac-modeller). Er dette det eneste åpenbare problemet vil vi anbefale deg å prøve dette.

Vi har til og med en guide som beskriver prosessen med å bytte harddisk trinn for trinn.

Er det derimot skjermen som har røket blir det litt mer komplisert. Er det en dyr bærbar det er snakk om vil det glede deg å høre at skjermer kan repareres - eller snarere byttes ut. Ta kontakt med produsenten eller et av deres verksteder, de vil ofte hjelpe deg med å få tak i en lik eller kompatibel modell. Prisene varierer med oppløsning og størrelse, men regn med et par tusenlapper for et panel - eller mer dersom vi snakker om en skjerm med høy oppløsning.

Selve byttet kan du (i mange tilfeller) gjøre selv dersom du er litt hendig. Flere produsenter har lagt ut servicemanualer på nettet der prosedyren er beskrevet.

Et alternativ er selvfølgelig å sende den på et verksted for å få fikset biffen. Men da blir det også fort noen tusenlapper i arbeid, og da bør du først vurdere hva en ny, tilsvarende bærbar koster mot å få fikset den gamle.

Regn med en del knot dersom du må bytte ut hovedkortet.
Regn med en del knot dersom du må bytte ut hovedkortet. Vis mer


For andre åpenbare problemer som røket hovedkort eller grafikkløsning, løse deler, kjøling som ikke fungerer og så videre gjelder mye av det samme. Det aller beste her er å selv åpne PCen (sjekk servicemanualen) for å se om dette er noe som enkelt kan fikses. Kanskje det kun er et klips, ledning eller kontakt som må festes.

Et ødelagt hovedkort eller lignende byr på langt større problemer siden dette eventuelt må byttes ut. Det kan være nokså knotete å gjøre selv, og et nytt hovedkort koster fort et par tusenlapper eller mer avhengig av hva slags grafikkløsing som sitter på det.

Med en så kritisk del av PCen ødelagt er det dessuten også vanskelig å si om skadene er begrenset til akkurat dette, så her vil nok noen foretrekke å få en fagmann til å se på den og estimere hvor mye det vil koste å fikse maskinen.

Sørg i så fall at du da avtaler kostnaden for dette, og pass på at vedkommende ikke reparerer den dersom det åpenbart blir uøkonomisk å få den i stand.

Vi skal heller ikke glemme latente skader som kan oppstå når en bærbar får hard medfart. Har noe blitt ristet litt løs fungerer det kanskje bra med en gang, men lager gjerne problemer senere. Og en ny bærbar PC koster mindre enn noengang - så kalkuler inn bryderi, utgifter og fordelen med en ny PC fremfor en reparert gammel før du bestemmer deg.

Bli kvitt den?

Med et eksternt kabinett kan du resirkulere harddisken.
Med et eksternt kabinett kan du resirkulere harddisken. Vis mer


Finner du ut at den ikke er verd å reparere anbefaler vi deg først å ta ut harddisken dersom den ikke er ødelagt. Spesielt de litt nyere diskene med SATA-kontakt er enkle å sette i et nytt kabinett og bruke som ekstern disk, eller du kan ha den som ekstra harddisk i din stasjonære PC.

Hadde du ikke tatt backup heller så berger du dine data som ekstra bonus, og sikrer deg dessuten mot at eventuelle private data kommer på avveie.

Hvis du har en anstendig mengde RAM i maskinen kan dette også være verd å berge (kjekt å ha) før du leverer den til gjenvinning. Du kaster selvfølgelig ikke elektriske artikler i søppelbøtta. Husk at alle butikker som forhandler elektronisk utstyr har plikt til å ta imot slikt avfall, så det er lett å bli kvitt.

Et annet alternativ er å donere den som delePC til nabogutten din lokale nerd eller PC-reparatør dersom for eksempel skjermen fungerer.

(Artikkelen ble publisert første gang i mai. Oppdatert 4.10.08)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer