Hjelp, mamma er på Facebook!

Slik styrer du hva hun får se.

Aiai, tatt på fersken? Foto: colourbox.com
Aiai, tatt på fersken? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For et par uker siden kunne flere nettaviser rapportere om at det nå er mer enn 1,5 millioner norske Facebook-brukere.

Hvis hun ikke har gjort det ennå, er sannsynligheten dermed stadig økende for at moren din blir med på Facebookbølgen og legger deg til som venn.

Ja, hun kan til og med finne på å poke deg - grøss!

Ikke alle vil være like begeistret for at mor og far tar del i Facebook-livene deres, og det finnes nok av eksempler på kommentarer fra mamma som man gjerne skulle ha vært foruten:

Hjelp, mamma er på Facebook!


Styr hvem som får vite hva

Mange vet imidlertid ikke om mulighetene du har for å styre hvilken informasjon som skal gå ut til hvem. Du trenger ikke å sidestille alle Facebook-vennene dine, og remediet heter friend lists.

Les også: Og dette skrev du under på?

For et drøyt år siden omtalte vi vennelistene som årets beste Facebooknyhet, men den gangen var funksjonen bare i oppstartsfasen. Senere har mer funksjonalitet blitt lagt til; deriblant muligheten for å styre hvem som skal se hva.

Så - la oss vise med et eksempel. Vi tenker oss scenariet der jeg gjerne vil la være å underrette min mor og far hver gang noen tagger meg i et bilde:

 1. Etter å ha logget på Facebook, går du til Friends i toppmenyen. Deretter trykker du på "make a new list":

  Hjelp, mamma er på Facebook! 2. I vårt eksempel kaller vi så den nye lista for "Mamma og pappa", hvorpå du finner frem mamma og pappa via søkefunksjonen:

  Til mamma og pappa: jeg skal selvsagt fjerne restriksjonen etter at jeg har vist leserne hvordan det gjøres.
  Til mamma og pappa: jeg skal selvsagt fjerne restriksjonen etter at jeg har vist leserne hvordan det gjøres. Vis mer 3. Vi går så til privacy settings under settings-menyen:

  Hjelp, mamma er på Facebook! 4. Etter å ha klikket på "profile" vises siden under. Vi velger nedtrekkstmenyen ved siden av photos tagged of you og velger customize:

  Hjelp, mamma er på Facebook! 5. I boksen som dukker opp, kan vi angi nederst hvem som ikke skal få tilgang:

  Hjelp, mamma er på Facebook!Deg og mamma

Hvis mamma la deg til som Facebook-venn, ville du... (Avsluttet)
...takket ja, men skjult enkelte ting(30%)
...takket ja(23%)
...takket ja og anbefalt flere av vennene dine som hun kjenner(20%)
...takket høflig nei(16%)
...tatt en alvorsprat med henne(11%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det er alt! Nå vil ikke mamma og pappa få beskjed når noen tagger meg i et bilde. De vil heller ikke kunne se på bilder som andre har tagget av meg, vel å merke med mindre de også er venn med den som har lagt ut bildet.

Les også: Norske Facebook-passord stjålet

Som du skjønner er det også mulig å legge inn flere restriksjoner på andre elementer i Facebook. Blant annet kan du også styre hva som dukker opp i andres nyhetsstrømmer på siden for news feed and wall under privacy settings-siden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer