Hjemmestudio til jul?

Et komplett virtuelt hjemmestudio i programvare for under 900 kroner? Det er mye mindre enn bare ledningene ville kostet i et tradisjonelt studio. Legg til en rimelig PC, lydkort, MIDI-keyboard og mikrofoner så har du et proft studio for mindre enn et par helger med hard utagerende festing....

Publisert
Sist oppdatert

Uansett hvilken musikksjanger du har lyst til å drive med, så er PCen et utrolig kraftig verktøy. Med den gjør du opptak, redigerer, prosesserer og justerer, legger på effekter, alt som man i gamle dager måtte ha utstyr for hundretusener og et par herrer i hvite frakker for å få til.

I dag trenger du bare en vanlig hjemmePC med et kurant lydkort og en rimelig programpakke, som f.eks. Cubasis VST versjon 5.

For snart et år siden kjøpte amerikanske Pinnacle Systems, som er mest kjent for videorelatert programvare, det tyske firmaet Steinberg. Dette er en av pionerene i data/musikkbransjen, de startet helt tilbake på tidlig 80-tall med programvare for hjemmemaskinen Commodore64.

Programmet Cubase ble lansert i 1987, og var et kraftig redigeringsprogram for MIDI-baserte instrumenter. Dette var før personlige datamaskiner kunne håndtere kvalitetslyd på egen hånd, og først i 1998 lanserte Steinberg PC-versjonen av Cubase VST som var det første programmet som brukte PCens prosessor til å bearbeide lyd i sanntid.

Siden den gang har PCene blitt mange ganger så kraftige, og hele lydstudioet har nærmest flyttet inn i PCen.

Etter at Pinnacle overtok lanseres nå en rekke rimelige programmer i nye versjoner, bygget på Steinbergs utprøvede teknologi.

Hjemmestudio til jul?


Cubasis – det grunnleggende

Som det fremgår av navnet er Cubasis en grunnversjon av Cubase, med støtte for de viktigste oppgavene i hjemmestudioet. Disse er imidlertid blitt ganske omfattende etter hvert, og dagens versjon av Cubasis er langt kraftigere enn den profesjonelle utgaven av Cubase var for bare få år siden.

Den nye versjon 5 støtter nå hele 48 lydspor og 64 MIDI-spor. Det er mer enn 35 forskjellige effekter som kan brukes på lydsporene, og det er 13 forskjellige virtuelle instrumenter som du kan spille fra et MIDI-keyboard (maks 8 samtidig).

Hjemmestudio til jul?


I tillegg er det en profesjonell 4 bånds grafisk EQ, mastering-seksjon, mulighet for å strekke og presse lydspor opp og ned i tid og MIDI Groove Control for å gi musikken den rette gyngen.

Hjemmestudio til jul?


Det er dessuten med Wavelab Lite, en egen editor for den endelige stereomiksen, samt et masteringverktøy, CD-brenneprogram og editor for CD-cover og etikett.

En komplett samling verktøy fra start til mål, med andre ord.

Fungerer det?

Selvsagt fungerer det. Cubasis er bygget på et solid fundament av gjennomtestet programkode, som brukes i alle typer studios over hele verden.

Det som er nytt er at du får mer for pengene...

Riktig nok er ikke den nye orgelet, synthen og elpianoet like avansert som selvstendige versjoner som hver for seg koster mer enn hele samlingen. Men en fin bonus er Modell E, som er en hederlig virtuell versjon av den legendariske MINIMOOG. Den kostet alene tidligere over tusenlappen. Men samlingen holder fint i hjemmestudioet, og skulle du ha behov for noe mer avansert, er Cubasis VST like kompatibel med alle VST-instrumenter og effekter som den profesjonelle utgaven Cubase SX.

Cubasis VST versjon 5 er klar for salg og kommer i butikkene rett før jul. Prisen har vi sett annonsert på nettet til 899 kroner inkl mva.

Norsk distributør er Multimedia Express.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer