Hodestyrt PC

I stedet for mus kan du bruke hodet, sjekk hvordan.

Publisert
Sist oppdatert

Tastatur og mus er den anerkjente måten å betjene en PC på, selv om det har vært gjort mange forsøk på alternativer. Pen-baserte løsninger har bare fått gjennomslag i helt bestemte bruksområder, da snakker vi om forskjellige former for logistikk hvor man i hovedsak krysser av på et skjema. Det skjer på sykehus, lager/butikk, transport osv. og har ikke blitt populært i andre sammenhenger.

Berøringsteknologi er på frammarsj, det finnes styreflater som reagerer på flere berøringspunkter og kan erstatte knotter og spaker. Kombinert med tolkning av bevegelse på platen får vi også svært brukervennlige løsninger på små paneler, iPhone og iPod Touch er glimrende eksempler på dette.

Uten berøring

For noen kan det være problematisk å bruke tastatur og mus, når armer og hender ikke finnes eller er satt ut av funksjon av en eller annen årsak.

Det finnes som kjent spesialkonstruerte hjelpemidler for de som er avhengige av slike løsninger, men det finnes også gratisløsninger som fungerer ved hjelp av et webkamera og programvare. Her tolkes hodebevegelser, blunking, munnbevegelser eller lignende og brukes til å styre muspeker og aktivere musklikk.

Installasjon og oppsett

Installasjonen er enkel, og du kalibrerer systemet ved å dreie hodet ved oppstart av programmet, så ved å blunke med øynene. Når dette er unnagjort legger bildet av ansiktet ditt seg nede i høyre hjørne av skjermen, og viser aktiviteten.

For å få utnyttet konseptet på enklest mulig måte bør oppsettet på PC-en gjøres enkelt og oversiktlig. Få og store ikoner på skjermen, og aktivering av enkelt-klikk for å starte programmer.

Lav oppløsning kan også være en fordel, slik at man har best mulig slingringsmonn.

Du kan også sette opp flere styringparametre i programmet:

Hodestyrt PC


Praktisk?

Sammenlignet med tastatur og mus er det ikke i nærheten av å være like effektivt, men det er heller ikke poenget. Oppgavene som det kan brukes til er heller ikke de mest avanserte, men å velge filmer, musikk, se på bilder, skrive på virtuelt tastatur osv. kan man trene seg opp til relativt raskt.

Om ikke annet så kan det å sjekke ut et slikt hjelpemiddel være en liten påminner om å sette pris på at man faktisk har brukbare hender...

Programmet er utviklet på University of Lleida og du finner det her.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer