Holografisk lagring: 200 ganger DVD-kapasitet

Mange forsøker å revolusjonere datalagring med ny teknikk, men ikke alle greier å få det til å virke. Optware har faktisk vist fram holografisk lagring som virker...

Publisert
Sist oppdatert

All datalagring på flyttbare media lagres på flater, med stadig økende tetthet. Mange har forsket på lagring i tre dimensjoner, problemet har vært å lage en skriveprosess som når inn i materialet uten å ødelegge noe på veien.

Her har Optware utviklet en egen patentert teknikk, som de kaller Collinear Holografisk Data Storage System. På godt norsk betyr Collinear kolineær, at de befinner seg på linje. I dette tilfellet innebærer dette at referanselaseren og signallaseren kombineres i samme stråle, og skaper et tredimensjonalt hologram sammensatt av ”data-frynser”.

Selve mekanismen er langt enklere og mer kompakt enn tidligere forsøk, og gjør det mulig å utvikle drev-løsninger som er kompatilble med eksisterende optiske plater, som CD og DVD.

HVD - Holographic Versatile Disk

Selve platen har firmaet valgt å lage i samme dimensjon som andre optiske medier. Ved hjelp av et spesielt reflekterende lag, vil de to frekvensene for lesing/skriving av henholdsvis data og lesing av servoinformasjon for plassering av datamønsteret, ikke påvirke hverandre. Dette har vært et stort problem tidligere, hvor refleksjoner fra styrestrålen påvirket skriving og lesing i andre lag på platen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer