Hacking av høyttalere

Hørte rare, fremmede lyder

Sikkerhetshull rammet Sonos- og Bose-eiere.

LYDER: Denne Sonos-boksen er en av de modellene som kan være utsatt for at lyder fra vilt fremmede folk blander seg inn. Foto: Tore Neset
LYDER: Denne Sonos-boksen er en av de modellene som kan være utsatt for at lyder fra vilt fremmede folk blander seg inn. Foto: Tore Neset Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun hadde kjøpt seg et Sonos-system for å spille musikk i alle rom i huset. Men i stedet for hyggelige toner fra favorittatisten hørte «Chrissy» merkelige lyder som babygråt og dører som slamret.

Hendelsen ble rapportert på et forum for Sonos-brukere allerede i februar i år, men først nå har sikkerhetsekspertene funnet ut av hva det var for noe.

Kontrollerte lyden

Det viser seg nemlig at hackere via et sikkerhetshull i trådløse høyttalere fra Sonos og Bose inntil nylig kunne snike seg inn og spille hva de lyster hjemme hos vilt fremmede folk.

Dette skriver det amerikanske nettstedet Wired.com.

Ifølge sikkerhetsekspertene hos selskapet Trend Micro, som har forsket på fenomenet, gjaldt sikkerhetshullet bare enkelte Bose- og Sonos-modeller.

Blant disse er Bose Soundtouch, Sonos Play :1 og den aller nyeste Sonos-høyttaleren Sonos One.

Kunne snakke med seg selv

Den siste kan du snakke med via Amazons Alexa-system, som er ventet til Norge på nyåret.

Og akkurat det er kanskje det skumleste av alt: Ifølge Trend Micro kunne hackerne manipulere Sonos One slik at den snakket med seg selv og dermed ga seg selv kommandoer.

I tillegg kunne høyttalerne av begge merker gi muntlige beskjeder både til Alexa-enheter og til dingser som bruker Google Home. Dermed kunne hackerne - i hvert fall teoretisk - styre andre funksjoner i huset som smartlåser, overvåkingskameraer og smartlys.

PRATSOM: Du kan fortelle Amazons Alexa hva du vil høre. Men du ville kanskje ikke likt at noen du ikke kjenner gjør det? Foto: Amazon
PRATSOM: Du kan fortelle Amazons Alexa hva du vil høre. Men du ville kanskje ikke likt at noen du ikke kjenner gjør det? Foto: Amazon Vis mer

Gjaldt flere tusen

Ved å bruke avanserte nettverksverktøy klarte sikkerhetsekspertene å finne mellom 2.000 og 5.000 Sonos-enheter som lå åpne for slike angrep.

Omfanget i Bose-leiren var langt mer beskjedent. Her ble det bare funnet mellom 400 og 500 høyttalere som kunne være potensielle angrepsmål for spøkefugler med IT-kunnskap.

Sonos skal nå ha tettet hullet, slik at det ikke lenger skal være mulig å hacke høyttalerne.

Bose har så langt ikke svart på henvendelsen fra sikkerhetsselskapet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer