Høydepunkter fra Apple-lanseringen

Nye M3-brikker og en nesten helt svart MacBook Pro.

NATTLANSERING: For første gang holdt Apple produktlansering på kvelden - eller natta for oss i Norge. Foto: Apple
NATTLANSERING: For første gang holdt Apple produktlansering på kvelden - eller natta for oss i Norge. Foto: Apple Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt norsk tid holdt Apple en ny storlansering, der de blant annet dro sløret av sitt nyeste tilskudd i sin prosessorfamilie: M3. Sammen med det får både MacBook Pro- og iMac-seriene en overhaling.

Kraftigere M3-serie

Apple innledet pressekonferansen med å vise frem tre nye brikker i M3-familien: M3, M3 Pro og M3 Max. Dette er tredje generasjon med Mac-prosessorer som selskapet lager selv.

Ifølge Apple er verdens første kommersielle brikke for personlige datamasiner basert på såkalt 3-nanometers-produksjonsprosess.

BEDRE GRAFIKK: Med de nye brikkene får Mac for første gang maskinvareakselerert strålesporing, også kjent som «ray tracing», som betyr at Apples maskiner endelig kan bli en konkurrent til Windows-maskiner hva gjelder spill. Foto: Apple
BEDRE GRAFIKK: Med de nye brikkene får Mac for første gang maskinvareakselerert strålesporing, også kjent som «ray tracing», som betyr at Apples maskiner endelig kan bli en konkurrent til Windows-maskiner hva gjelder spill. Foto: Apple Vis mer

Nanometer refererer til avstanden mellom transistorer på en brikke. Jo mindre, jo raskere og mer effektiv er den. Til sammenligning brukte de forrige M1- og M2-brikkene 5-nanometers-prosess, mens Intel fortsatt opererer med 10-nanometersbrikker.

Apple hevder M3-brikkene skal være opptil 50 prosent raskere enn første generasjon M1-brikker.

13-tommeren forsvinner

De første produktene som kommer med de nye M3-brikkene er de bærbare MacBook Pro-modellene med 14- og 16-tommer skjerm. Apple lover opptil 22 timers batteritid på disse maskinene.

Apple velger samtidig å skrote innstegsmodellen av MacBook Pro med 13-tommers skjerm og Touch Bar-panel. Denne erstattes av en 14-tommermodell med den «vanlige» M3-brikken.

Avduker ny sortfarge

Både 14-tommeren og 16-tommeren fås også kjøpt med de heftigere M3 Pro- eller M3 Max-brikkene. Spesifikt for disse er at du også kan få kjøpt dem med inntil 128 GB arbeidsminne - om du har 15 000 kroner ekstra liggende. Innstegsmodellen fås med maks 24 GB arbeidsminne. Du kan også få de i en helt ny farge kalt «Space Black».

ENDA MØRKERE: Du kan få MacBook Pro i en ny farge som kalles for «Space Black». Ikke helt sort, men mørkere enn Space Gray-varianten den erstatter. Med dette følger en ny overflatebehandling som gjør at den ikke tiltrekker seg så mye fingeravtrykk som den svarte utgaven av MacBook Air. Foto: Apple
ENDA MØRKERE: Du kan få MacBook Pro i en ny farge som kalles for «Space Black». Ikke helt sort, men mørkere enn Space Gray-varianten den erstatter. Med dette følger en ny overflatebehandling som gjør at den ikke tiltrekker seg så mye fingeravtrykk som den svarte utgaven av MacBook Air. Foto: Apple Vis mer

Den «rimeligste» MacBook Pro-modellen med 14-tommer skjerm og M3-prosessor har fått en pris på 23 990 kroner. Vil du ha M3 Pro-prosessor, vil det koste 29 990 kroner, mens M3 Max koster 47 990 kroner.

16-tommer MacBook Pro fås kun kjøpt med M3 Pro- og M3 Max-brikker, og koster fra 36 990 kroner for Pro og 51 990 kroner for Max.

iMac med M3

Til slutt har Apple også sluppet en ny 24-tommer iMac med M3-prosessor. Det er første oppdatering av maskinserien siden den ble introdusert md M1-brikka i 2021. Ifølge Apple nykommeren være dobbelt så rask.

Nye iMac med M3-brikke kommer i de samme sju fargene som før, og kan skilte med både 1080p-webkamera og en 4,5K- Retina-skjerm. Innstegsmodellen koster 18 990 kroner.

FARGERIK: iMac-serien kommer i enten blå, grønn, rosa, sølv, gul, oransje eller lilla. Foto: Apple
FARGERIK: iMac-serien kommer i enten blå, grønn, rosa, sølv, gul, oransje eller lilla. Foto: Apple Vis mer

Ingen ny Magic Mouse

Det var mange som håpet at Apple kom til å lansere nye utgaver av sitt Mac-tilbehør med USB-C-porter på sin før-halloween-lansering, men det skjedde ikke.

OMSTRIDT: Apple har fått mye tyn for plasseringen av ladeporten på sin trådløse Mac-mus. Foto: Kirsti Østvang
OMSTRIDT: Apple har fått mye tyn for plasseringen av ladeporten på sin trådløse Mac-mus. Foto: Kirsti Østvang Vis mer

Det betyr blant annet Mac-produsentens omdiskuterte Magic Mouse fremdeles har en Lightning-port, i motsetning til de nye iPhone-modellene som endelig har fått USB-C.

- En trist dag for dem av oss som prøver å blitt kvitt Lightning-kabler en gang for alle etter iPhone 15-lanseringen, skriver nettstedet 9to5Mac.

Nå er det selve plasseringa av ladeporten på undersiden av musa som det har vært mest kritikk rundt hva gjelder akkurat Magic Mouse. For når du lader musa, er det ikke mulig å bruke den.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer