HP Deskjet 5550

Mye kan sies om HP. En ting er i hvertfall sikkert, når det gjelder brukervennlighet er det ikke mange skriverprodusenter som slår dem.

Publisert
HP Deskjet 5550
[Ugjyldig objekt (OPPSUM)]
HP Deskjet 5550 har fått et oppsiktsvekkende design
HP Deskjet 5550 har fått et oppsiktsvekkende design Vis mer

Det begynner å bli en stund siden vi så helt nye teknologier fra HP på skriversiden, og spenningen var derfor stor foran møtet med nyvinningen DeskJet 5550. Dette er HP's nye allroundløsning for avansert hjemmebruk og mindre kontorer.

Star Wars-inspirert

Designmessig skiller den seg fra alt vi tidligere har sett av HP-skrivere. Den runde, flate formen, den sølvfargede plasten og svarte lokket minner mer om et romskip fra Star Wars enn en blekkskriver. Misforstå meg rett, den er stilig, og mange urbanister vil ikke betenke seg på å gi den hedersplass i sine små byleiligheter.

Datautstyr er blitt en naturlig del av hverdagen, og da bør det ta seg godt ut. Dette er bevisst designstrategi fra flere enn HP om dagen. Skal vi trekke noe her, måtte det være at den opptar ganske stor plass på skrivebordet.

Nye HP-teknologier

Den merkelige gjenstanden setter ny HP-rekord på utskriftsoppløsning; inntil 4 800 x 1 200 dpi. Dessuten støtter den PhotoRet IV, HPs nyeste teknologi for fotooptimalisering. Den nye teknologien omfatter en reduksjon i dråpestørrelsen på 20%, samt et helt nytt 6-fargers patronsystem. Antall fargegraderinger økes dermed betydelig, noe som i følge HP skal gi langt mer korrekt farge- og detaljgjengivelse på fotoutskriftene. PhotoRet IV krever derimot at du setter i en fotopatron i skriveren, og denne må du selvsagt kjøpe utenom. Standard er fortsatt to patroner, én sort og én med fargene magenta, cyan og gul, og PhotoRet III.

Vi kommer tilbake til hva fotopatronen betyr for utskriftene lenger nede i denne testomtalen, og vi vil også snakke mer om hva de høyeste oppløsningen har å si for utkskriftskvalit og hastighet.

I likhet med alle andre HP-skrivere, har også 5550 frontmating. Fordelen er at du slipper å ha en plasskrevende arkmater i bakenden av skriveren, og arkene er samtidig beskyttet av støv etc. Ulempen er først og fremst at du bør være mer påpasselig med å justere papirbunken riktig for å unngå skjeve utskrifter.

Papirmateren har for øvrig plass til ca 100 vanlige A4-ark, men arkmottaket og stopperen kan få problemer med å holde orden på mer enn 20. NB! Husk å fjerne vanlige ark fra arkmateren dersom du setter i et fotopapir. Sjansene er svært store for at 5550 drar med seg både fotoarket og et vanlig papir. Dette skyldes at utskriftssiden vender ned på denne type arkmatere, og den glatte overflaten har en tendens til klebe seg til vanlige ark.

DeskJet 5550 leveres med drivere til alle nyere Windows-versjoner samt MacOS 8.6, 9 og10. Kommunikasjonen med datamaskinen skjer enten via parallell- eller USB-port.

Mye bra på innsiden

Lokket bak kan byttes ut med en duplex-modul som muliggjør automatisk tosidig utskrift
Lokket bak kan byttes ut med en duplex-modul som muliggjør automatisk tosidig utskrift Vis mer

Ser man bort fra PhotoRet IV og den høye oppløsningnen, minner spesifikasjonene om DeskJet 995, som kostet godt over 4.000 kroner da den ble lansert for knappe to år siden. Oppgitt hastighet er den samme (17 sider i farger og 12 i sort/hvitt), og innebygd minne er også her 8 MB. Automatisk papirgjenkjenning husker vi, samt mulighet for duplex-modul for automatisk tosidig utskrift.

Selve installasjonen er som ventet rimelig enkel, slik vi alltid opplever den med HP-skrivere. Under installasjonen får du animert skjermveiledning på norsk, så her skal det godt gjøres å trå feil.

Vi kjenner HP-skrivere godt fra før, og støtte på en liten utfordring da vi skulle installere blekkpatronene. Disse skyves nå inn horisontalt og festes ved hjelp av klemmer, en løsning HP sannsynligvis har valgt for å sikre at elektronikken ikke blir skadet av hardhendt trykking. Spesielt vanskelig er det ikke, men operasjonen var annerledes og krevde at vi fulgte instruksjonen på skjermen.

Våre inntrykk

At det er forskjeller mellom 5550 og 990 merket vi da vi tok skriveren i bruk. Først og fremst er styreprogrammet til skriveren helt nytt, og gir flere valg enn vi er vant til på HP-skrivere, blant annet en rekke innstillinger for optimalisering av forskjellige typer fotoutskrifter. Du kan også sette dette til "auto", som viste seg å gi godt resultat i de aller fleste tilfellene. Det nye styreprogrammet inneholder enkelte uklare oversettinger, for eksempel kan du velge mellom utskriftskvalitet "Vanlig" og "Normal". Vi regner med at flere enn oss har problemer med å skjønne forskjellen her.

Sammenlignet med 990 er 5550 i tillegg noe tregere, både fra du slår på skriveren til du kan skrive ut, og fra du sender en tung utskriftsjobb til skriveren reagerer. 5550 avgir også litt mer støy enn 990. Det skyldes først og fremst et mer avansert maskineri i 990, som tross alt hører til i en annen prisklasse. Når det gjelder responstiden, synes vi 30 sekunder på å bli klar til utskrift er mye på vårt testfoto på 10 MB, her er konkurrentene fra blant annet Canon og Lexmark betydelig raskere.

Et foto i A4-størrelse med anbefalte "Best"-innstillinger i styreprogrammet ble skrevet ut på 4 minutter og 54 sekunder med standardpatronene på HPs Premium-papir. Det er langt tregere enn modeller fra Canon, og halvminuttet svakere enn omtalte 990. Det er ikke veldig imponerende i disse digitalkameratider, men godkjent.

I det store og det hele klager vi ikke på utskriftshastigheten, vårt femsiders Word-dokument ble skrevet ut i løpet av 48 sekunder, og tre websider i farger ble skrevet ut 44 sekunder. Det er blant de raskeste vi har målt i denne prisklassen, og bør være mer enn raskt nok for en typisk hjemmebruker.

Med eller uten fotopatron?

Vi fikk skriveren levert med fotopatron, og var selvsagt spente på hvordan det ville slå ut på kvaliteten. Det er ingen hemmelighet at vi har latt oss imponere over fotoutskrifter fra HPs 9-serie tidligere, og har du høyoppløselige bilder tatt med et godt digitalkamera, kan du få flotte utskrifter selv uten fotopatron. Fargene er kanskje hakket varmere enn de i virkeligheten burde vært, men fakta er at mange (de fleste) liker varme farger i fotografier. Hudtoner er reprodusert på tilfredsstillende måte, og du vil normalt ikke oppdage prikkene (blekkdråpene) på normal betraktningsavstand.

HP Deskjet 5550

Ingen tvil om at HP 5550 med standardpatroner produserer meget gode fotoutskrifter, like gode som du kan forvente fra langt dyrere 4-patroners skrivere. Hva så hvis skriveren utstyres med fotopatron og Photoret IV? Joda, du vil helt klart oppleve en viss forskjell, spesielt på hudfarger, men den er ikke så stor som man kanskje kunne forvente. Det er først når man beveger seg svært nært inn på utskriftene at du ser at overgangene er finere og prikkene er mindre synlige enn med standardpatronene.

Dyrere på foto

Men husk at det koster å skrive ut fotografier, og vi målte et heldekkende fotografi i A4-størrelse til å koste 6 kroner og 70 øre i rene blekkostnader (basert på blekkpriser fra mpx.no). I tillegg kommer kostnader til godt fotopapir, typisk rundt 10 kroner dersom du bruker originalt HP-papir, som vi samtidig vil anbefale til denne skriveren.

Blekkostnadene ved fotoutskrifter er vesentlig høyere enn hva vi har målt f. eks HPs 9-serie til tidligere, men til blandet brukt vil ikke disse forskjellene gjøre seg like gjeldende.

Lureri?

Vi ønsket også å prøve den aller høyeste mulige oppløsningen, 4 800 x 1 200 dpi, men da fikk vi oss en overraskelse. Da vi hadde valgt denne oppløsningen fikk vi beskjed fra styreprogrammet om at denne modusen var beregnet på fotografier på 600 digitale punkter pr tomme eller mer, at utskriften ville ta lang tid, og at valget medførte at en midlertidig fil på 400 MB ville bli opprettet på harddisken.

Vi våger å påstå at 99,99% av kjøperne aldri vil se snurten av bilder med mer enn 600 punkter pr tomme, enda mindre skrive dem ut, i hele denne skriverens levetid. Når skriveren i tillegg bruker 13 minutter på å skrive ut vårt testfotografi på 13 x 18 cm, samt lager striper i utskriften, så blir det enda mer uaktuelt å bruke denne innstillingen.

Utsnitt fra vårt testbilde viser tydelige horisontale striper ved utskrift i aller høyeste oppøsning (4800 x 1200 dpi). Skriveren brukte over 13 minutter på å skrive ut bildet, som måler 13 x 18 cm.
Utsnitt fra vårt testbilde viser tydelige horisontale striper ved utskrift i aller høyeste oppøsning (4800 x 1200 dpi). Skriveren brukte over 13 minutter på å skrive ut bildet, som måler 13 x 18 cm. Vis mer


Synd at skriverprodusentene fortsetter å bruke høyere og høyere oppløsning som et viktig argument for at du og jeg skal kjøpe skriveren, når dette er sannheten. Det er faktisk på grensen til lureri. Og her er det flere som synder enn HP.

Konklusjon

HP DeskJet 5550 har en veiledende pris på rundt 1 600 kroner, inkludert mva. Det er billig, men en helt nødvendig prissetting for å møte konkurransen fra Epson, Lexmark og Canon. Skal du ha med en fotopatron, koster det 277 kroner ekstra (jf mpx.no), og det anbefales kun for de ekstra kresne. Og kresen er det vel lov å være når familieminner skal foreviges i et album?

Alt i alt får du veldig mye for pengene her. Det er en skriver som er enkel å bruke, produserer utskrifter tålig raskt, den er pen å se på og koster ikke all verden. Helt klart et av de aller beste allround-kjøpene du kan gjøre i denne prisklassen akkurat nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer