hp dvd300i

Vi har testet den nyeste DVD-brenneren fra hp, og endelig får DVD+RW-formatet vist sin styrke. Men DVD er fremdeles et ulendt terreng

hp dvd300i
Publisert

I oktober 2001 hadde vi DVD+RW på testbenken for første gang, og det var dvd100i fra hp som leverte den første brenneren. Den første testen ble fulgt opp av en senere artikkel hvor vi tok for oss den videorelaterte programvaren.

I mellomtiden har det skjedd en del både med maskinvaren og programvaren. Nå har vi dvd300i på testbenken, med nye egenskaper og ny programvare.

Større fart og kompatibilitet

I utgangspunktet var det bare overskrivbare plater som var tilgjengelig, formatet het da også DVD+RW, og overskrivbarheten var sentral i profileringen av produktene.

Men i mars 2002 dukket DVD+R plater opp, som bare kunne brennes en gang, men var rimeligere i innkjøp. Dessverre kunne ikke første generasjon brennere skrive til disse platene og heller ikke oppgraderes uten videre, så neste generasjon maskinvare, dvd200i, ble lansert. Den lå også langt lavere i pris.

Med dvd300i har i tillegg skriveytelsen på DVD+R blitt vesentlig raskere, med en topphastighet på 4x som er 5 520 KB/sekund. DVD+RW er fremdeles begrenset til 2,4x som er 3 312 KB/sekund.

Vi målte skriving av en 2 GB fil, og på DVD+R tok dette 6 minutter og 50 sekunder.

På DVD+RW tok det 12 minutter og 20 sekunder.

En vesentlig forbedring, med andre ord.

Klikk for større graf
Klikk for større graf Vis mer

Også leseytelsen var bra, i grafen til høyre finner du snittresultatene fra fire runder med DVD-Tach.

Smart håndtering av DVD video

En viktig egenskap med DVD+RW er at det støtter ”lossless linking”, som betyr at data på platen kan overskrives uten at hele platen må slettes først.

Dette er svært praktisk når man jobber med å utvikle DVD-videoprogrammer.

Dette var ikke mulig med de første programmene som fulgte med brennerne, noe vi var ganske skuffet over.

Med den nye programvaren ArcSoft ShowBiz DVD som følger med hp dvd300i, er det mulig å endre detaljer i et videoprogram, uten å kode og brenne det hele på nytt, noe som er svært tidkrevende.

hp dvd300i

Programmet var svært enkelt å ta i bruk når det gjaldt basisfunksjonene. Vi satte sammen noen videoklipp som vi hadde grabbet fra vårt DV-kamera, merket av et par kapitler og en enkel meny, og satte i gang koding og brenning.

Den 1,4 GB store filen ble kodet og brent på totalt 11 minutter og 14 sekunder.

hp dvd300i

Etterpå endret vi et par titler på menyen og brant endringene til DVD+RW igjen.

Det tok ett minutt og 8 sekunder!

Kvaliteten på kodingen var dessuten meget bra, uten blokker og andre uhumskheter.

Konklusjon

Den siste utgaven av DVD+RW har kommet til et stadium hvor det faktisk er mulig å utnytte formatets annonserte egenskaper. Dessuten har DVD+R på 4x tatt igjen forspranget til DVD-R når det gjelder brennehastighet.

Programvaren som følger med virker også helt topp til grunnleggende videoredigering, med håndtering av alt fra grabbing av video, redigering, effekter og teksting fram til design av menyer, kapitler og brenning av DVD.

Kompatibiliteten med stasjonære DVD-spillere er fremdeles varierende, men de aller fleste nyere spillere håndterer platene uten problemer.

Pris: 3 750 kroner inkl mva.

Plater koster nå helt nede i 299 kroner for 10 stk DVD+RW og 227 kroner for 10 stk DVD+R.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer