hp MediaSmart Server del 2

Vi har jobbet videre med den lille serveren, her er siste del av testen.

Publisert
Sist oppdatert

hp MediaSmart Server er en liten PC som er skreddersydd for å ta vare på alle filer i et hjemmenettverk. I oppsettet er det i første rekke lagt vekt på mediefiler, men alle filtyper er like velkomne. I tillegg støttes automatisk backup av valgte maskiner på nettverket. Du har også mulighet for å nå hjemmeservereren over internett, kjekt når du ikke er hjemme og trenger tilgang til filer som befinner seg på hjemmenettet.

Første generelle omtale av hp-maskinen med spesifikasjoner og priser finner du her, andre del hvor vi sjekket grunnleggende ytelse ved filoverføring finner du i denne artikkelen.

I denne siste artikkelen tar vi for oss tilgang utenfra, og oppummering av praktiske erfaringer i testperioden.

Tilgang utenfra

Windows Home Server gir deg muligheten til å registrere et underdomene på eksterne nettsteder, og hp har opprettet domenet hpmediasmart.com til dette bruket. Tilgang innebærer at du går via dette nettstedet og videre inn gjennom din egen ruter og inn på ditt eget hjemmenettverk. Du kan dermed få tilgang til filer som ligger på serveren, og i tillegg styre andre PCer på nettet.

Dette er mulig via andre tjenester også, uten Windows Home Server, siden aller rutere har mulighet for Dynamisk DNS og nett-tjenester som støtter dette.

Men med WHS og en ruter som har UPnP aktivert er det bare å klikke et par steder i oppsettsmenyen, så ordnes hele oppsettet for deg. Det eneste du må gjøre selv er å finne på et navn til underdomenet, brukernavn og passord.

hp MediaSmart Server del 2
hp MediaSmart Server del 2
Dette fungerte helt smertefritt for oss.

Pålogging fra en annen maskin fungerte også greit, bortsett fra en sikkerhetsadvarsel som møtte oss da vi skulle logge på:

hp MediaSmart Server del 2


Det var bare å ignorere advarselen (ULV ULV), så kom vi inn på serveren:

hp MediaSmart Server del 2


Hvor nyttig og praktisk dette er vil variere. Har du en internettilkobling med rask opplastning kan det være nyttig å ha serveren i eget hus hvis det er snakk om forskjellige prosjekter hvor filene stadig endres og vedlikeholdes.

Vi har ikke verken rask opplastning eller store og varierende datamengder som skal på nett, og foretrekker å ha vårt eget private nettsted på eget domene hos et webhotell. Det koster oss 10 kroner i måneden, som jo er nærmest symbolsk.

Maskinen i bruk

hp-serveren har fungert upåklagelig i hele perioden. Den er plasseringsvennlig og relativt stillegående, men ikke så stillegående som vår egen server. Dette skyldes både vifteløsningene og monteringen av diskene, pluss at det ikke er noen standard innstilling i hp-serveren/WHS for å sette maskinen i dvale. Dette må ordnes med et tilleggsprogram, som det finnes en del av på nettet, f.eks. på We Got Served.

Men både pris og format gjør maskinen til en attraktiv sak, men kanskje ikke for hardcore server-hobbyister som elsker utfordringer.

Derimot er hp MediaSmart Server meget godt egnet for de som er interessert i en løsning som fungerer, med et veiviserbasert oppsett som ligner et lysbildeshow og ikke krever at man setter seg dypt inn i de tekniske aspektene.

At det bare er å sette inn flere disker for å øke kapasiteten er svært praktisk, men her er det en potensiell fallgruve som ligger i Windows Home Server. Den har altså ikke noe med hp-maskinen å gjøre, men gjelder WHS generelt.

Filer i fare

Det er oppdaget at filer som ligger på WHS kan bli korrupte og uleselige. Dette gjelder bare i de tilfellene hvor det er flere lagringsdisker i serveren, og ved bruk av programvare som jobber mot disse filene på en spesiell måte.

Noen programmer opererer med filer som det skrives nye data til. Hvis disse ligger spredt over flere disker vil diskhåndteringen som spenner over flere disker og filoppdateringene i WHS kunne overskrive hverandre. Resultatet er ødelagte filer som ikke kan rekonstrueres.

Microsoft har publisert et supportdokument som omhandler dette problemet.

Det finnes også en interessant artikkel hos Anandtech som tar for seg dette problemet.

Her finner du flere artikler om hjemmeservere:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer