HP Photosmart 7960

Toppmodellen blant de nye fotoskriverne fra HP er funksjonsrik, men likevel enkel å bruke. Den er dessuten den første skriveren vi har testet som er utstyrt med hele 8 blekkfarger. Hvordan slår det ut på kvaliteten?

HP Photosmart 7960
Publisert

Photosmart 7960 er definitivt den mest avanserte skriveren fra HP noensinne, og inneholder en rekke nye teknikker som i følge HP både skal gi bedre bilder og enklere betjening. Den brede skriveren er utstyrt med en stor LCD-skjerm (2"), og har også leser for samtlige standard minnekort på markedet (inkludert xD-card). Dette, sammen med de "riktige" knappene på selve skriveren, muliggjør både utskrift og enkel bilderedigering - uten å bruke PCen i det hele tatt.

8 blekkfarger

På innsiden sitter det tre kassetter med fargeblekk (gul, magenta, cyan), foto-blekk (lys cyan, lys magenta) og svart blekk. Dermed slipper du å bytte patron hver gang du veksler mellom tekstutskrift og fotoutskrift, slik du må på mange andre fotoskrivere. Men kassetten med svart blekk kan likevel byttes ut med en kassett som inneholder lyst grått og mørkt grått i tillegg til svart blekk. I følge HP skal dette først og fremst gi bedre kvalitet på sort/hvitt-utskrifter.

Skriveren har papirmater i fronten, og denne er todelt. Nederst er det plass til 150 vanlige ark eller 50 fotoark i A4-størrelse, og over sitter en egen beholder for fotokort i inntil 10 x 15 cm. Skriveren kan dessuten utstyres med en duplex-modul som muliggjør automatisk tosidig utskrift; noe som først og fremst er aktuelt på vanlige tekst/grafikk-utskrifter.

Oppløsningen er på maks 4.800 x 1.200 dpi, og HP har oppgitt en hastighet på maks 21 sider pr minutt i sort/hvitt og 16 i farger. Det er oppsiktsvekkende høye tall for en fotoskriver, men vi vet av erfaring at de reelle tallene alltid ligger et godt stykke bak.

Under lokket finner du et lite rom der du kan plassere gråtone-kassetten når den ikke er i bruk.
Under lokket finner du et lite rom der du kan plassere gråtone-kassetten når den ikke er i bruk. Vis mer

For å sikre kvaliteten på fotoutskrifter har HP dessuten utstyrt 7960 med en ny presisjonsteknologi kalt Photoret Pro. Denne skal i følge HP sørge for mer glidende overganger mellom fargetoner, slik at kornene på bildet skal bli usynlig. Vi kommer tilbake til våre erfaringer både med gråtoneblekket og Photoret Pro senere i denne testen.

En spennende og effektiv funksjon er muligheten til å skrive ut en oversikt med miniatyrbilder fra minnekortet, krysse av med penn de bildene du ønsker å skrive ut på fotopapir, og mate papiret tilbake i skriveren. Funksjonen har HP kalt HP Photo Proof Sheet.

Dersom du likevel velger å koble skriveren til PCen (USB/parallell), får du fullt utbytte av den omfattende funksjonaliteten. Blant annet sitter det knapper på skriveren som lar deg overføre bilde fra minnekortet automatisk, enten til harddisken, eller som vedlegg til en ny epostmelding. Full kontroll på utskriftene får du gjennom styreprogrammet som følger med PC/Mac-driveren. Dette er mer omfattende enn hva vi har sett på tidligere fotoskrivere fra HP, og det har dessverre gått litt på bekostning av brukervennligheten, mener vi.

Morsomme og mer lettfattelige tilleggsprogrammer følger også med, både for visning og bearbeiding av bilder, men også for brenning av bilder til CD/DVD(!).

Meget høy kvalitet

Skriveren er så godt som lydløs, spesielt i tidkrevende operasjoner som utskrift av fotografier.

Vi brukte de anbefalte papirmediene HP Premium Plus Glossy og HP Premium Plus under utskriftene av fotografiene, og samtlige testutskrifter av denne typen holdt meget høy kvalitet i farger. Men hva med kornene? Joda, de er fortsatt ikke helt eliminert, og fortsatt synlig på enkelte utskrifter. Men du må rimelig tett inn på utskriftene for å skimte dem i enkelte lyse partier. I vanlig betraktningsavstand (over 30 cm) er de umulig å oppdage.

Forskjellene på utskrifter der vi hadde brukt svart blekk og utskrifter med gråtoneblekk, var minimale på samtlige fargeutskrifter.

På gråtoneutskriftene var det derimot en helt klar forskjell på sort blekk og gråtoneblekket. Detaljnivået i gråtoneutskriftene var først og fremst en smule bedre enn utskriftene med sort blekk, og dette hadde vi også ventet. I dagslys virket gråtoneutskriftene dessuten langt mer korrekte rent temperaturmessig enn utskriftene der vi hadde brukt sort blekk. Sistnevnte virket blåaktige. De aller beste gråtone-fotoutskriftene fikk vi ved å bruke glossy-varianten av HP Premium Plus-papiret.

Under lokket til høyre finner du leser for alle vanlige minnekort.
Under lokket til høyre finner du leser for alle vanlige minnekort. Vis mer

Det anbefales derimot på det sterkeste å bytte ut gråtoneblekket så snart du ønsker å skrive ut enkel tekst/grafikk eller rene tekstsider. Kvaliteten i de hurtigste modiene blir betraktelig bedre, samtidig som skriveren blir langt raskere.

Vår oppfordring blir derfor å bruke gråtoneblekket til fotoutskrifter i sort/hvitt; til alle andre utskriftsjobber gjør det sorte blekket jobben med bravur.

Hva så med hastigheten? Canon har de siste par årene vært suverent raskest på fotoutskrifter, og deres posisjon trues ikke etter dette. Vårt høyoppløselige foto dekker et A4-ark (med marger), og ble skrevet ut på 5 minutter og 22 sekunder. Det er omtrent som konkurrenter fra Epson, og raskere enn Lexmark, men "et hav" bak Canon i965 som klarte samme utskrift på litt over ett minutt - med et resultat som holder tilsvarende kvalitet.

Et fotokort i størrelse 10 x 15 cm tok ca 2 1/2 minutt å skrive ut i beste kvalitet.

Utskrift uten å koble til PCen er svært enkelt takket være intuitive knapper og gode hjelpetekster på skjermen.
Utskrift uten å koble til PCen er svært enkelt takket være intuitive knapper og gode hjelpetekster på skjermen. Vis mer

Rask på alt annet

Mer imponerende var derimot hastigheten på andre utskriftstyper. Både tekst- og webutskrifter kan måle seg både kvalitetsmessig og hastighetsmessig med de raskeste blekkskriverne beregnet for kontorbruk! Det betyr rett og slett at du ikke behøver å tenke på å anskaffe deg både en fotoskriver og en kontorskriver dersom valget ditt faller på 7960.

Klikk på Tekniske data i oppsummeringsboksen for detaljer omkring hastighetstestene, samt tekniske detaljer om skriveren.

Den medfølgende programvaren er veldig oversiktlig og brukervennlig.
Den medfølgende programvaren er veldig oversiktlig og brukervennlig. Vis mer

Konklusjon

HP Photosmart 7960 er en solid og god skriver med massevis av funksjoner og fine programmer. Kvaliteten på utskriftene er i hovedsak svært høy, inkludert sort/hvitt-utskrifter dersom du bruker gråtoneblekket. Vi ble også imponert over kvaliteten og hastigheten på vanlige tekst/grafikk-utskrifter - her kan 7960 måle seg med de beste kontorblekkskriverne.

Ankepunktet denne gangen blir først og fremst hastigheten på fotoutskriftene. Mens Canon tar nye syvmilssteg ved hver nylansering, står de andre produsentene, HP inkludert, og stamper på rundt 5 minutter på en fotoutskrift i A4-størrelse. Det er forbausende!

Dersom hastigheten ikke er avgjørende, er HP Photosmart 7960 uansett et utmerket valg for fotointeresserte som ønsker å "fremkalle" de digitale bildene selv. Skriveren er et solid bevis på at HP mener alvor med sin satsning på markedet for fotoblekkskrivere.

Du finner andre testede skrivere i margen til venstre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer