HP Photosmart R937

TEST: Dette kameraet vil vekke oppsikt. Sjekk detaljene og bildene.

Publisert
Sist oppdatert

Ikke mange kameraprodusenter er like flinke til å tenke brukervennlighet som HP. Derfor har vi mange ganger berømmet dem for nettopp det. Vi må imidlertid si vi var meget spente i møtet med det helt spesielle kameraet R937, som har så stor skjerm at det knapt har vært plass til knapper på baksiden.

Skjermen måler nemlig hele 3,6 tommer, og knapper, eller mangel på sådanne, er ikke noe problem. Skjermen er nemlig trykkfølsom, og "knapper" dukker opp når du trenger dem. Men kameraet er innovativt på flere områder, men det kommer vi tilbake til senere i denne anmeldelsen.

HP Photosmart R937


Først noen harde fakta:

 • HP Photosmart R937
 • 8 megapiksels bildebrikke (3298 x 2472 piksler)
 • 1/2,5-tommers CCD
 • Fujinon vertikal zoomlinse, 3x optisk (tilsv 39 til 118 mm)
 • ISO 100-1600
 • 3,6" trykkfølsom skjerm, 230 400 piksler
 • Videoopptak 640 x 480 piksler med lyd, 24 bilder pr sekund, maks 2 GB videofiler
 • 32 MB internminne + støtte for SD(HC)-kort
 • Mål: 104,1 x 25,4 x 71,2 mm
 • Vekt: ca 200 gram
 • Veiledende pris: 2.399 kroner
Skjermen er naturligvis uvanlig dominerende, den er så stor at det vekker oppsikt når du fotograferer. For øvrig er det verdt å nevne at kameraet er fritt for utstikkende detaljer, takket være at objektivet er av periskop-typen som kun beveger seg på innsiden av kamerahuset.

HP Photosmart R937


For øvrig er formen relativt smal, med lett buende front. Frontlinsen og blitsen er plassert midt på, og svært tett. Det gir veldig lett røde blitsøyne, men som du vil se litt senere har HP en fin løsning på det problemet.

Zoom-kontrollen ligger langt ute og oppe til høyre, og formen og tyngden på kameraet (200 gram) gjør det trøblete å håndtere zooming og fotografering med én hånd.

Smart lading og overføring

HP Photosmart R937
HP Photosmart R937
HP Photosmart R937


Merk for øvrig at kameraet støtter høykapasitets SD-kort (SDHC). Slike kort finnes i størrelser på opptil 8 GB i skrivende stund, men allerede i oktober dukker de første 16 GB-utgavene opp. Plassproblem til bildene dine behøver du med andre ord ikke å få, selv bruker vi et 2 GB kort. Slike koster gjerne bare et par hundrelapper.

Overføringen til PC og lading er også en drøm med dette kameraet. Når det er tilkoblet PCen får det samtidig strøm fra USB-porten, nok til å lade batteriet. Den samme kabelen brukes når det lades i stikkontakten, USB-kabelen plugges nemlig rett i transformatoren, som settes rett i støpselet. Vi vil herved oppfordre alle konkurrentene om å gjøre det samme!

Uvanlig mange post-funksjoner

HP drar nytte av sin sterke posisjon innen PCer og applikasjoner, og på mange måter har de flyttet bilderedigeringsprogrammet fra datamaskinen til innsiden av kameraet. Når det gjelder de vanlige fototekniske funksjonene er utvalget temmelig ordinært, det er mulighetene du har i etterkant av fotograferingen som imponerer mest. Her har du rett og slett litt av hvert å boltre deg i. Her er noen av mulighetene - og merk - alt er på norsk:

-Fjerning av røde blitsøyne
-Korrigering av undereksponerte detaljer
-Bildetagging
-Kunstneriske effekter
-Manipulering (slanking, retusjering)
-Fargekorreksjon
-Beskjæring
-Innramming
-Utskrift

Du styrer det meste fra skjermen ved å klikke på symbolene. Vil du for eksempel slette et bilde, trykker du lett på papirkurven. Piler til venstre og høyre trykkes på for å bla gjennom bildene, mens den fysiske zoom-kontrollen til høyre brukes til å zoome inn på bildene. Ønsker du å manøvrere deg rundt på bildet, er det bare å peke, holde og dra fingeren rundt på skjermen. Det hele er rett og slett lekende lett, og de store og tydelige symbolene vil garantert bli satt pris på også av den eldre garde.

I bruk

Kameraet er klart til bruk på 1,5 sekunder, og forsinkelse på utløseren er omtrent 0,3 sekunder - uansett brennvidde. Det er meget bra, men har du ambisjoner om å seriefotografere er ikke R937 beste valg, maks tre bilder i serie, med ett bilde (uten blits) pr sekund.

Hvis du skal ta bilder med blits, bør du merke deg at forsinkelsen på utløseren økes til ca 0,9 sekunder (fortsatt uansett brennvidde). Når vi legger til at det tar nesten 10 sekunder å lade blitslampen, sier det seg selv at ved innendørsfotografering må det planlegges litt.

Det er derimot en annen utfordring som er spesielt knyttet til innendørsfotografering. Du vil oppleve at du ikke kommer langt nok unna for å få med deg hele motivet. Vidvinkel tilsvarende 39mm er slett ikke imponerende.

Høy ISO = mye støy

Som vi har nevnt tidligere har kameraet en innstilling for bildestabilisering. Merk deg at det ikke er snakk om optisk bildestabilisator, så vidt vi har klart å finne ut dreier det seg ganske enkelt om å skru opp lysfølsomheten for å kunne korte lukkertiden. Ulempen med denne løsningen blir synlig umiddelbart, ved at bildene både blir kornete og blir befengt med blågrønt fargespill.

Ingen tvil om at vi hadde bruk for stabilisator da vi tok bildet til venstre, men vi er ikke imponert over hvordan det blir løst til høyre. ISO er skrudd opp til 800, og støyen blir allerede her ødeleggende.
Ingen tvil om at vi hadde bruk for stabilisator da vi tok bildet til venstre, men vi er ikke imponert over hvordan det blir løst til høyre. ISO er skrudd opp til 800, og støyen blir allerede her ødeleggende. Vis mer


Støy er videre et av kameraets største utfordringer, selv ved ISO 100 er kornene synlige ved 100%-visning, men fargespillet aksellerer først ved ISO 400. Alt over dette er etter vårt skjønn ubrukelig. Oppløsningen er imidlertid så høy at ved 400 og lavere vil bildet i de fleste tilfeller se bra ut på på skjerm og mindre utskrifter.

Problemet med røde blitsøyne synes vi imidlertid at kameraet løser på en svært heldig måte:

HP Photosmart R937


Denne funksjonen aktiverer du i etterkant av fotograferingen, du ber kameraet lete etter røde øyne, og den finner dem automatisk i de aller fleste tilfellene. Fjerningen foretas automatisk, og resultatet blir som regel bra.

Bildene under er lagt ut for at du selv kan danne deg et inntrykk av kvaliteten.


Videofunksjonen fungerer greit, både lyd og bilde holder bra kvalitet. Men vær obs på at når du zoomer, så avtar samtidig skarpheten. Her skulle vi ønsket at HP hadde hatt en smartere løsning.

Konklusjon

R937 er oppsiktsvekkende, og som et betjeningsvennlig pek-og-klikk-kamera får det absolutt godkjent karakter. Den store skjermen og tydelige symboler og tekst (på norsk) vet vi at mange vil sette pris på, inkludert svaksynte. Mulighetene til å redigere bildene etter at de er tatt er formidable, men vi vet erfaringsmessig at disse ikke blir brukt så ofte. Et pluss også for enkel tilkobling, overføring og lading via USB-porten.

Vi ble skuffet over anti-shake-funksjonen med tilhørende bildestøy, svak vidvinkel, treg lading av blitslampe. Svak ytelse under seriefotografering trekker også helhetsinntrykket noe ned. Kan du leve med disse svakhetene og liker oppmerksomhet, er kameraet helt OK.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


[Ugjyldig objekt (OPPSUMB)]

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer