HP Spectre X360 - 2016-utgaven

En av fjorårets mest vellykkede hybrider har blitt oppgradert. Hva sier vi nå?

LEKKERBISKEN: HP Spectre X360 har kommet i oppgradert utgave. Den er fortsatt blant de lekreste og beste hybrid-PC-ene vi har testet, men vi savner en USB-C-port. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
LEKKERBISKEN: HP Spectre X360 har kommet i oppgradert utgave. Den er fortsatt blant de lekreste og beste hybrid-PC-ene vi har testet, men vi savner en USB-C-port. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PC-markedet er under hardt press. Den siste tiden har Sony, Samsung og nå sist Toshiba, gitt opp forbrukermarkedet - og vi må være forberedt på at flere følger etter i tiden som kommer.

Den eneste av de store produsentene som opplevde vekst i fjerde kvartal (sammenlignet mot fjerde kvartal 2014), var Apple - som bare tilbyr maskiner i premium-segmentet.

LES OGSÅ: Derfor stuper PC-salget

Lekker hybrid-PC

Og det er nettopp dette premium-segmentet HP henvender seg til med sin hybrid-PC Spectre X360. Med hybrid menes her at den berøringsfølsomme skjermen kan skyves helt rundt, slik at maskinen kan fungere som et nettbrett. Den kan også brukes i «teltmodus» (se bildet under) for eksempel til presentasjoner i små møterom.

Stadig flere hybridmodeller fra ulike produsenter lander nå på denne formfaktoren, noe vi absolutt har sansen for. Et meget fleksibelt skjermledd er dessuten en stor fordel i seg selv, for eksempel mellom trange seterader på buss, tog eller fly.

«Teltmodus» er glimrende til presentasjoner i små møterom. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
«Teltmodus» er glimrende til presentasjoner i små møterom. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Dette er nytt

Fjorårsutgaven av X360 fikk terningkast 5 og Anbefalt produkt-stempel fra Dinside-redaksjonen. Nå er 2016-utgaven på plass, og i tabellen under har vi sammenlignet spesifikasjonene på de toppspekkede versjonene for deg:

HP Spectre X360
 2015-utgaven2016-utgaven
Skjerm:13,3" blank IPS 2560 x 1440 piksler13,3" blank IPS 2560 x 1440 piksler
Chassis:Sølvfarget aluminiumKoks/kobberfarget aluminium (og tre andre fargekombinasjoner)
Prosessor:Intel Core i7 5500U (2,4GHz)Intel Core i7 6500U (2,5GHz)
RAM:8GB8GB
Grafikk:Intel HD 5500Intel HD 520
Lagring:256 GB SSD512 GB SSD
Optisk drev:NeiNei
Skjermutganger:HDMI og MiniDisplay-portHDMI og MiniDisplay-port
USB-porter:3 x USB 3.03 x USB 3.0
Webkamera:720P1080P
Kortleser:SD/SDHC/SDXCSD/SDHC/SDXC
Trådløst nett:Intel AC7265 (802.11a/b/g/n/ac)Intel AC7265 (802.11a/b/g/n/ac)
Kablet nett:NeiNei
Annet:Bluetooth 4.0, WiDi, høyttalere fra Beats AudioBluetooth 4.0, WiDi, høyttalere fra Bang & Olufsen
OS:Windows 8.1Windows 10 Home
Størrelse:325 × 16 × 218 mm325 × 16 × 218 mm
Vekt:1,51 kg1,45 kg
Pris*13.990 kr15.990 kr
* Vårt testeksemplar var utstyrt med 256 GB SSD ** Billigste utsalgssted på testtidspunktet ifølge prisjakt.no


Som du ser av tabellen, har PC-en blitt oppgradert med siste generasjon Intel Core i7-prosessor (Skylake), Windows 10 Home, bedre webkamera og flere nye fargekombinasjoner. Vårt testeksemplar har koksgrå overflate med detaljer i blank kobber, noe som gir PC-en et enda mer eksklusivt preg enn forgjengeren, mener vi.

De lekre kobberdetaljene gir et eksklusivt uttrykk. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
De lekre kobberdetaljene gir et eksklusivt uttrykk. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Nytt er også at Beats-samarbeidet er avsluttet, og nå er PC-en utstyrt med høyttalere fra Bang & Olufsen. Etter vår mening er ikke forskjellen i lydbildet veldig stor. Diskanten er god og klar, mellomtonene får også godkjent, mens bassen godt kunne vært hakket tydeligere.

LES OGSÅ: Nå kommer PC-ene med OLED-skjerm

Mangler USB-C

Det er ellers lite å utsette på spesifikasjonene. Mye hentet fra øvre sjikt, og maskinen fremstår som godt oppdatert - med unntak av én liten ting: Vi savner en USB-C-port. Denne porten åpner for mange nye bruksområder, noe du kan lese mer om her.

Alle tilkoblingene sitter på sidene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Alle tilkoblingene sitter på sidene. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Siden mye av det øvrige er likt med forgjengeren, er de neste avsnittene er i stor grad sammenfallende med testen fra i høst.

LES OGSÅ: Her er verdens tynneste PC-er

Premium all the way

Skjermen har et lyssterkt og høyoppløst IPS-panel, og kan betraktes fra nær død vinkel, helt uten at kontrasten avtar og farger inverteres. Skulle du ønske å koble til en ekstern skjerm, vil MiniDisplay-porten sørge for å forsyne selv eksterne 4K-skjermer med full oppløsning.

Det som ikke kommer fram i listen over er byggekvaliteten. Den er rett og slett meget god og solid, og 2016-utgaven får du i flere forskjellige fargekombinasjoner.

Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Foruten et godt avstivet aluminiums-chassis, må vi trekke frem det bakgrunnsbelyste tastaturet, som er et av de bedre vi har prøvd på lenge, med minimal svikt og støysvak tasting.

Pekeplaten er langt bredere enn normalt, og gir godt arbeidsrom. Flerfingerberøring fungerer upåklagelig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Pekeplaten er langt bredere enn normalt, og gir godt arbeidsrom. Flerfingerberøring fungerer upåklagelig. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Eneste lille ankepunkt er enter-tasten, som er litt liten i forhold til hva vi skulle ønske. Merk også at ><-tegnene er plassert til høyre for mellomromstasten, ikke ved venstre shift-tast, som er standard.

Pekeplaten støtter naturligvis multiberøring, og må være en av klassens bredeste. Skrolling med to fingre går silkeglatt, omtrent som på toppmodellene fra Apple og Samsung. I tillegg kan man selvfølgelig bruke direkte berøring på skjermen, men vi antar at de fleste foretrekker pekeplate når man jobber i PC-modus. Berøringsfølsomheten på skjermen er uansett upåklagelig, den støtter inntil 10 fingre om gangen, noe mer enn det er sjelden hensiktsmessig.

Innsynsvinkelen er fin fra alle vinkler, takket være det gode IPS-panelet fra LG Display. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Innsynsvinkelen er fin fra alle vinkler, takket være det gode IPS-panelet fra LG Display. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Smart design

Alle tilkoblinger sitter på venstre og høyre side. Her er det verdt å merke at også av/på-knappen sitter her, samt volumjustering og en egen knapp som henter fram startmenyen. Alt dette skyldes naturlig nok at dette er en hybrid, og ved å skyve skjermen helt rundt slik at den dekker baksiden, har du i praksis et nettbrett.

Nettbrettmodus er en fin ting, men dette er først og fremst en PC, ikke et nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Nettbrettmodus er en fin ting, men dette er først og fremst en PC, ikke et nettbrett. Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


I motsetning til i Windows 8 er det et skille mellom PC- og nettbrettmodus i Windows 10. Apper kjører ikke lenger i vinduer, kryssene forsvinner øverst til høyre, skjermtastaturet dukker opp når det er nødvendig og startmenyen dekker hele skjermbildet. På Spectre X360 får du spørsmål om du vil bytte modus så snart du har snudd skjermen, så brukeropplevelsen er blitt langt bedre i Windows 10.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig PC

Forbedret ytelse på flere punkter

I testen av 2015-utgaven trakk vi fram at maskinen bød på god ytelse. 2016-utgaven har blitt noen strå hvassere. I diagrammet under har vi sammenlignet ytelsestall fra Passmark Performance Test, som gir et godt bilde av hvor mye forbedring det er snakk om:

HP Spectre X360 - 2016-utgaven


Fortsatt er SSD-ytelsen litt lavere enn vi hadde forventet, med 300/270 MB pr sekund i lese/skrivehastighet. Mange byr på mer enn det dobbelte nå.

Den mest signifikante forbedringen har faktisk skjedd på grafikksiden, der 3D-ytelsen i snitt har økt med 37 prosent. Dette er fortsatt ingen PC som tilfredsstiller gaming-segmentet, men går du ned på oppløsning og detaljrikdom, kan du fint spille mange 3-4 år gamle titler med brukbart resultat. Alt av 2D-materiale flyter fint, inkludert video i 4K-oppløsning på ekstern skjerm.

Helt lydløs er maskinen ikke, men vifteaktiviteten var hyppigst i starten av testen. En av synderne er demoversjonen av sikkerhetsprogrammet fra McAfee, som kjører en haug prosesser i bakgrunnen. Etter at vi avinstallerte dette, ble maskinen tyst omtrent umiddelbart. Windows 10 er allerede utstyrt med sikkerhetspakken Defender, som - kombinert med sunn fornuft - gir tilstrekkelig beskyttelse på internett for de aller fleste av oss, mener vi. Den er dessuten langt mindre plagsom og ressurskrevende.

LES OGSÅ: Tre tips til kjappere PC

Forbedret battertid

Hva mener du?

Er Spectre X360 lekrere enn en Macbook? (Avsluttet)
Definitivt!(55%) 1392
Haha, du kan spøke du!(29%) 719
Usikker(9%) 236
Ingen av dem er særlig lekre(7%) 168
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Batteritiden var ett av ankepunktene forrige gang, og det er gledelig å se at også den er forbedret. Ved kontinuerlig videoavspilling (720P) holdt batteriet i overkant av 7 timer, som er rundt én time forbedring siden sist. Ved minimal belastning, kun tilkoblet trådløst nett, holdt batteriet ut i 774 minutter, altså nesten 13 timer. Det betyr at HP sitt anslag om rundt 9,5 timer ved variert bruk stemmer ganske godt overens med våre målinger.

Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS
Foto: BJØRN EIRIK LOFTÅS Vis mer


Konklusjon

Årets Spectre X360 er ikke dramatisk forbedret fra fjorårets modell, men spesielt forbedringene i batteritiden er svært kjærkommen. De nye fargekombinasjonene bidrar også til at dette er en PC som skiller seg positivt ut i mengden.

Og så var det dette med nettbrettmodus da. Nye 10" nettbrett veier gjerne rundt halvkiloen. Denne veier tre ganger så mye. Selv om Windows 10 har blitt et voksent nettbrett-OS, er vi litt usikre på hvor mange som kommer til å bruke X360 i nettbrettmodus i særlig grad. I tillegg til høy vekt er dessuten app-utvalget, kvalitet og aktualitet i skrivende stund langt bak iPad og de beste Android-brettene.

HP Spectre X360 - 2016-utgaven


Da er det greit å vite at Spectre X360 først og fremst er en ypperlig PC som er fullt kapabel også som nettbrett - dersom du skulle få behov for det. Totalt sett er dette fortsatt en av de aller beste hybridene vi har testet, og vi opprettholder derfor både terningkastet og anbefalt-stempelet.

Se uansett våre plusser og minuser i oppsummeringsboksen under, og få spesielt med deg testene av Dell XPS 13 og Asus ZenBook UX305 før du går til innkjøp. Her finner du også de andre PC-testene våre.

Testresultat

HP Spectre X360 - 2016-utgaven

Solid og fin byggekvalitet, godt spesifisert, behagelig tastatur, god pekeplate, meget god og høyoppløst skjerm

Høy pris, SSD-ytelsen kunne vært bedre, en USB-C-port hadde vært prikken over i-en.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer