HP TouchSmart IQ512sc

I fjor var det kjøkkenet, nå er det visst stua som skal få en ekstra datamaskin. Vi har tatt litt på HPs nye fingerstyrte design-PC.

Publisert
Sist oppdatert

Hewlett-Packard gjør stadig noen tapre forsøk på å tenke i litt nye baner - så for halvannet år siden tok vi en kikk på en spesiell sak ved navn TouchSmart IQ770.

Den mildt sagt utradisjonelle datamaskinen var ment som en "felles-PC" som kunne stå i gangen eller bokstavelig talt være en slags "kjøkkenmaskin". Det som likevel var nyheten var for så vidt ikke at den hadde et alternativt utseende, men måten den var ment å brukes på.

HP ville nemlig å i så stor grad som mulig kvitte seg med behovet for å bruke mus og tastatur, og i stedet satse på en "trykkfølsom" skjerm i kombinasjon med et spesialtilpasset brukergrensesnitt.

Planen var at dette skulle gjøre datamaskinen enklere, morsommere og mer intuitiv å bruke.

Vårt inntrykk den gangen var at ideen slett ikke var dum, og at problemet i stor grad lå i programvaren, som på tross av noen smarte løsninger også i en viss grad føltes treg, litt uelegant og uferdig.

Men nå er det altså en ny giv:

HP TouchSmart IQ512sc
HP TouchSmart IQ512sc Vis mer


Tilbakemeldinger og erfaringer fra første generasjons TouchSmart sendte HPs designere og ingeniører tilbake til tegnebrettet, og i sommer fikk vi et glimt av etterfølgeren IQ500 - eller IQ512sc som den skandinaviske modellen heter.

Og nå har vi altså fått et eksemplar i hus og tatt en nærmere kikk på den forbedrede modellen.

Spesifikasjoner:

 • Intel Core 2 Duo T7250 @ 2,0 GHz
 • 22" touchscreen i bredformat (1680 x 1050 piksler)
 • 4 GB DDR2-minne
 • 500 GB harddisk (7200 rpm)
 • Slot-in DVD-brenner med LightScribe
 • nVidia GeForce 9300M GS, 256 MB RAM (opp til 2047 MB delt)
 • Gigabit LAN og WLAN (a/b/g), blåtann
 • 5 x USB og FireWire
 • 5-i-1 kortleser
 • Lyd inn og ut
 • S-Video inn
 • Integrert webkamera og mikrofon
 • TV-kort (analog og DVB-T)
 • Fjernkontroll
 • Trådløs mus og tastatur
 • Dimensjoner B/D/H: 53,5 x 8,4 x 44,2 cm
 • Vekt 10,7 kilo
Operativsystemet er Windows Vista Home Premium (64-bit) med HPs spesiallagde TouchSmart-programvarepakke.

Som tilfellet også var med IQ770 og vi finner på andre datamaskiner i samme formfaktor - som Apple iMac eller Multicom Yushan - er innmaten basert på prosessor, brikkesett og grafikkløsninger vi vanligvis finner i bærbare.

Når det ellers gjelder selve maskinvaren er det i det store og hele en oppgradering fra IQ770 med kraftigere prosessor, mer minne, større harddisk og større skjerm. Grafikkytelsen ligger på omtrent samme nivå.

Slankere, større, lekrere

Det er likevel utvendig at vi virkelig ser forskjellen. Mens gamle IQ770 hadde et nokså spesielt utseende og veide over 17 kilo, er IQ512sc langt mer elegant. Den minner først og fremst om en litt stor og kraftig digital bilderamme (noe den også kan brukes som), og er langt mer plasseringsvennlig enn forgjengeren.

Det er lagt vekt på trådløse løsninger, med blåtann og 802.11n WLAN, så kabelrotet er strengt tatt begrenset til strømledingen:

HP TouchSmart IQ512sc


Men det er likevel muligheter for deg som krever mer ut av lyden, vil bruke maskinen som TV eller vil ha raskere nettverksforbindelse. Bak et lokk på venstre side (fjernet på bildet over) finner vi inn- og utganger for lyd, S-Video inn, antenneinngang, gigabit LAN og tre ekstra USB.

Ellers finner vi flere inn- og utganger plassert på de vanlige kantene. Venstre side har 2 x USB, lyd inn/ut og en tretrinns "lysbryter" - en knapp som gjør at hva som enn er under og foran maskinen lyses opp. For eksempel et tastatur.

HP TouchSmart IQ512sc


På maskinens høyre side har vi FireWire, minnekortleser, volumknapper og en slot-in DVD-spiller. Det slanke tastaturet og datamusa er også av den trådløse typen.

Under selve panelet har vi i front høyttalerne. Disse spiller relativt åpent og godt, men ikke spesielt høyt - omtrent som på en TV av denne størrelsen.

I praktisk bruk

HP bruker ikke en vanlig trykkfølsom skjerm på sine SmartTouch-maskiner, det er i stedet infrarøde sensorer langs skjermkantene som fanger opp bevegelser på (eller rett over) overflaten.

Så bortsett fra en ekstra herdet overflate er det ikke noen iboende teknologi som betyr forringet bildekvalitet, og det merker du også på skjermen - som har god kontrast og klare farger. Den er også veldig blank.

HP TouchSmart IQ512scOperativsystemet som ligger i bunn er 64-bit Vista Home Premium, men for å styre PC-en enklest mulig vil du selvfølgelig hovedsaklig bruke HPs eget grensesnitt som er langt mer fingervennlig. Her er det en rekke applikasjoner som gir deg fingerspisskontroll over helt "vanlige" ting som å spille av filmer, se på bilder eller spille av musikk.

Men du vil også ha muligheten til å gjøre litt mer spesielle saker. Et av programmene lar deg for eksempel skrive små "post-it-lapper" som kan inneholde, tekst, bilder, tegninger og lyd/videoklipp - og så er det fotoapplikasjonen som ikke bare enkelt lar deg skrolle og finne bilder, men også beskjære og forbedre dem. Alt altså gjort enkelt med fingeren.

For det meste er det de samme elementene som vi fant på fjorårets utgave av programvaren, om enn litt finjusterte.

Ønsker du - eller må du - bruke IQ'en som en "vanlig" datamaskin er det for så vidt heller ikke noe problem med medfølgende mus og tastatur, men det tar jo også bort litt av poenget med en slik PC.

Ikke helt gjennomført

TouchSmart IQ512sc er en god ide med en fresh design, men samtidig når den dessverre ikke helt fram til målet. Et sted i HP sin beslutningskvern blir nemlig maskinen gjort litt til skamme ved å ta noen (sikkert kostnadsbesparende) snarveier.

For å starte med designen - vi synes formen og fargen på IQ512 fungerer utmerket og er et stort skritt videre fra forgjengeren - men i stedet for å velge litt mer holdbare og eksklusive materialer er det ytre fullt og helt i plast. Det fungerer for så vidt greit på moderne TV-er, men en TV betrakter du kun på avstand. For å styre IQ512 MÅ du tett innpå og ta på maskinen.

Faktisk kommer du så tett innpå at billig plast med tydelige glipper i skjøtene på mange måter ødelegger førsteinntrykket av at dette er et litt eksklusivt produkt - noe som kunne vært opprettholdt med et bedre og litt mer kresent materialvalg.

Av/på-knappen sitter øverst på høyre side.
Av/på-knappen sitter øverst på høyre side. Vis mer


Det andre vi må kommentere er at programvaren - som også var tilfelle for halvannet år siden - fremdeles på mange måter føles uferdig. Mens vi liker konseptet med å kunne styre maskinen med fingertuppene, er det fremdeles begrenset til noen få applikasjoner. Skal du for eksempel spille et spill, surfe på nett eller sjekke e-post så tvinges du ut av TouchSmart-miljøet og må tilbake til Windows - som med mindre du skal legge kabal betyr frem med mus og tastatur.

Og mens vi faktisk holder på med TouchSmart-programvaren irriterer vi oss over tiden det tar å bytte mellom applikasjonene. Med en PC der både prosessor og grafikkort for så vidt holder mål er det også et lite mysterium hvorfor det å bla seg gjennom rekka med applikasjoner skal hakke så innmari.

For halvannet år siden var vi ikke fornøyd med programvaren, og det er vi egentlig ikke nå heller. Den har fått noen pusser og fikser, men har fremdeles en del vesentlige mangler.

Likevel, IQ512 er faktisk en plasseringsvennlig og artig PC å bruke, og når den blir tilgjengelig senere denne måneden bør du unne deg turen til butikken - om ikke annet for å oppleve den selv.

Og hvis du da skulle la deg friste til å betale de rundt tolv tusenlappene den vil koste gjør du for så vidt ikke noe galt - det kan være den er akkurat riktig for ditt bruk. Men merk at den også får en storebror rett over nyåret: IQ800 vil ha 25,5-tommers fullHD-skjerm og muligheter for å veggfeste.

Det kan i så fall kanskje være verd å vente på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer