Hurtigtastene alle bør kunne

De viktigste hurtigtastene som lar deg slippe å bruke musa eller styreflaten så mye.

ALT FRA TASTATURET: Kan du hurtigtastene, trenger du ikke å bruke mus og styreflate så mye. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ALT FRA TASTATURET: Kan du hurtigtastene, trenger du ikke å bruke mus og styreflate så mye. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du kan bli mye mer produktiv foran tastaturet om du lærer deg hurtigtaster, for veldig mye av det du gjør på maskinen kan løses enkelt med et par tastetrykk, i stedet for å bevege muspekeren rundtom og trykke på ditt og datt.

I denne artikkelen tar vi for oss de vi synes er mest kjekke å kunne, enten du skriver på et dokument, surfer på nettet eller hva det skulle være.

Kanskje kan du mange av dem allerede, men muligens vil du finne en godbit i bunken, kanskje spesielt blant bonustipsene?

La oss se:

#1: Kopiér, klipp og lim

Kopiér: Ctrl+c (Windows) / Cmd+c (Mac)
Klipp: Ctrl+x (Windows) / Cmd+x (Mac)
Lim inn: Ctrl+v (Windows) / Cmd+v (Mac)

Disse hurtigtastene er blant de aller mest kjekke å kunne og fungerer enten du skal kopiere tekst, filer eller andre ting. Forskjellen på å kopiere og klippe er at du ved å bruke klipping flytter det du har merket til et annet sted (når du limer inn), mens du ved kopiering lager en ekstra kopi.

Altså, hvis du merker et avsnitt i en tekst, eller en fil på harddisken, og trykker ctrl/cmd+x, så vil den flyttes til målet (og forsvinne fra opprinnelig plass) når du limer den inn med ctrl/cmd+v.

Bonustips: Hvis du holder shift inne mens du limer inn (altså shift+ctrl/cmd+v), limer du inn uten formatering. Det er kjekt hvis du har sakset tekst fra en nettside du vil ha inn i et Word-dokument, for eksempel, for da vil teksten du limer inn gå i ett med den som står der fra før, i stedet for at du får med ting som farge, tekststørrelse, skrifttype og den slags.

I artikkelen under kan du se hvordan du kan få plass til flere ting i utklippstavla, og ikke bare det du sist har kopiert/klippet:

#2: Angre

Ctrl+z (Windows) / Cmd+z (Mac)

Gjort en tabbe? Da kan du angre den med angre-hurtigtasten. De fleste programmer støtter angring i flere steg, for eksempel hvis du angrer på de tre siste tingene du gjorde der du skulle prøve å få Word-dokumentet til å se pent ut, og der det nå ser helt krøkkete ut. Da trykker du bare angre-kombinasjonen flere ganger.

Bonustips: Vil du angre på angringen, altså at du angret én gang for mye, kan du trykke ctrl+y (Windows) eller shift-cmd-z (Mac) for å omgjøre det.

#3: Navigering/merking i tekst

Navigering ord/avsnitt: Ctrl+piltast (Windows) / Alt+piltast (Mac)
Hopp til starten av linja: Home (Windows) / Cmd+venstrepil (Mac)
Hopp til slutten av linja: End (Windows) / Cmd-høyrepil (Mac)
Merking: Shift+piltast (Windows/Mac)

Skriver du en epost eller et dokument, kan du selvsagt flytte markøren i teksten med piltastene. Vil du at det skal gå litt raskere, kan du holde ctrl (Windows) eller alt (Mac) inne mens du trykker på piltastene. Da vil piltastene til høyre og venstre hoppe ett og ett ord frem/tilbake i teksten, og piltastene opp og ned vil hoppe ett og ett avsnitt.

Merking av tekst kan du gjøre med shift og piltastene, men du kan også kombinere med snarveiene over, slik at du for eksempel merker ett og ett ord ved å holde shift+ctrl (Windows) eller shift+alt (Mac) inne og så trykke på piltasten.

Vil du merke hele linja, kan du bruke shift+home eller shift+end (Windows) avhengig av om du skal merke tilbake eller fremover, og shift+cmd+piltast (Mac).

Bonustips: Merke alt? Ctrl+A (Windows) eller Cmd+A (Mac).

#4: Lagre

Ctrl+s (Windows) / Cmd+s (Mac)

Hurtigtasten for å lagre det du holder på med er den samme i så og si alle programmer. Det koster deg en brøkdel av et sekund å lagre innimellom, og det er så kjekt å ha gjort når det blir strømbrudd eller programmet krasjer.

Selvsagt har mange programmer innebygd autolagring og tilhørende gjenoppretting, men ikke alle, så hvorfor ikke gjøre det til en vane?

#5: Finn tekst

Ctrl+f (Windows) / Cmd+f (Mac)

Om du har en lang tekst foran deg, enten på en nettside, i en PDF-fil eller hva det måtte være, hender det nok ofte at du er på jakt etter én spesiell ting i teksten.

Da er det bare å fyre opp hurtigtasten for å finne tekst og så skrive inn det du leter etter, så hopper skjermbildet til det første treffet du får.

Finn-funksjonen er kjekk i lange tekster.
Finn-funksjonen er kjekk i lange tekster. Vis mer

Merk dog at Microsoft i våre øyne har gjort en skikkelig blunder i den norske utgaven av Office-programmene sine her. Der brukes nemlig ctrl+f for å lage fet tekst (ctrl+b for bold på engelsk utgave), og så er finn-funksjonen byttet til ctrl+b - forstå det den som kan. Bruker du engelsk Office er søket på ctrl+f slik det burde være.

Bonustips: Ofte kan du få flere treff på teksten du søker etter. For å hoppe til neste treff kan du bruke ctrl+g (Windows) / cmd+g (Mac). Legger du til shift på den kombinasjonen hopper du til den forrige.

#6: Faner og adressefelt i nettleseren

Ny fane: Ctrl+t (Windows) / Cmd+t (Mac)
Lukk fane: Ctrl+w (Windows) / Cmd+w (Mac)
Bytt mellom faner:
Ctrl+tab / shift+ctrl+tab (Windows/Mac)
Merke adressefeltet: Ctrl+L (Windows) / Cmd+L (Mac)

Du trenger ikke å bruke mus for å åpne en ny fane eller merke teksten i adressefeltet. Nye faner åpner du ved å trykke ctrl/cmd+t, hvorpå du kan begynne å skrive søkeordene eller nettadressen direkte.

Vil du skrive noe i adressefeltet i fanen du er aktiv i, er hurtigtasten ctrl/cmd+L, som fungerer i så og si alle kjente nettlesere. Da vil teksten i adressefeltet allerede være merket, så skal du kopiere den for å dele et annet sted, kan du trykke ctrl/cmd+c direkte.

Bonustips: Fikk du lukket en fane med et uhell? Shift+ctrl+t (Windows) / Shift+cmd+t (Mac) henter den tilbake igjen.

Bonustips 2: Du kan hoppe direkte til en av de åpne fanene ved å trykke ctrl+(nummertast 1-8). Ctrl+9 bytter alltid til fanen lengst til høyre. På Mac bruker du cmd i stedet for ctrl.

#7: Frem, tilbake og frisk opp i nettleseren

Tilbake: Alt-venstrepil (Windows) / Cmd-venstrepil (Mac)
Frem: Alt-høyrepil (Windows) / Cmd-høyrepil (Mac)
Frisk opp: Ctrl+r (Windows) / Cmd-r (Mac)

Du trenger heller ikke å strekke deg etter musa for å hoppe tilbake i nettleseren - hurtigtastene finner du over. Dersom du har behov for å laste inn en nettside på nytt, kan du bruke frisk opp-hurtigtasten. Merk at du i tillegg kan holde shift inne (altså shift-ctrl/cmd-r) for å slette cachen og hente inn alle skript og lignende på nytt.

Bonustips: Du kan bla opp og ned på nettsiden med piltastene, men et trykk på mellomromstasten hopper en hel sidelengde ned. Shift+mellomrom hopper en sidelengde opp igjen.

Bonustips 2: Er teksten for stor eller liten? Ctrl+pluss og Ctrl+minus forstørrer og forminsker innholdet, mens Ctrl+0 setter det til normal (100%) igjen. På Mac bytter du som vanlig ut ctrl med cmd.

#7: Bytte program

Alt-tab (Windows) / Cmd-tab (Mac)

Har du flere programmer åpne kan du enkelt veksle mellom dem med tastekombinasjonene over. Da vises en oversikt på skjermen over kjørende programmer og så kan du bare trykke på tab-knappen flere ganger mens du fortsatt holder den andre inne for navigere bortover. Gikk du én for langt, kan du trykke ned shift også, som da bytter mot venstre neste gang du trykker tab-knappen.

Slik ser det ut når vi trykker cmd-tab på Mac mens vi skriver denne artikkelen.
Slik ser det ut når vi trykker cmd-tab på Mac mens vi skriver denne artikkelen. Vis mer

Er du usikker på hvilken knapp tab-knappen er, er det den samme som lager inntrykk i tekstbehandlingsprogrammer, som regel lokalisert helt til venstre under nummerraden på tastaturet.

Bonustips: Tab-knappen alene kan brukes for å hoppe mellom elementer på skjermen, for eksempel mellom tekstfelter i et skjema, lenker i en tekst, knapper i et program eller lignende.

#8: Start et program

Windowstast (Windows) / Cmd-mellomrom (Mac)

Hurtigtastene alle bør kunne

Starte Excel, Spotify eller hva det måtte være? Trykk hurtigtasten over (søkefunksjonen til operativsystemet) og begynn å skrive navnet på programmet, så er det bare å trykke enter for å starte det. Du kan også finne filer på samme måte.

#9: Emoji

Windowstast+punktum (Windows) / Ctrl+cmd+mellomrom (Mac)

Her har vi trykket hurtigtasten for emojier.
Her har vi trykket hurtigtasten for emojier. Vis mer

Hurtigtastene over er snarveiene til å vise hele emoji-biblioteket som et vindu på skjermen, slik at du enkelt kan plukke ikonet du vil skrive og sette det inn i teksten som skrives.

Der tror jeg vi setter strek, men husk at mange av programmene du bruker har egne hurtigtaster som lar deg komme dit du vil raskere enn med muspekeren.

Hurtigtastene alle bør kunne

Et tips for å lære dem er at menyvalgene i programmene stort sett har en hurtigtast ved siden av seg, som du ser på Photoshop-eksempelet over.

Ikke mett ennå?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer