Hva betyr VGA, SVGA, XGA osv?

Publisert
Sist oppdatert

Hei,

Hva er forskjellen på disse formatene: SXGA vs. XGA vs. VGA vs. SVGA?

Jeg har nylig bestilt meg en pc fra Dell med et ATI RADEON X300 skjermkort, der stod det SXGA men hvis jeg valgte XGA fikk jeg et annet skjermkort. Hva er altså forskjellen og hvilke kvaliteter er det det er snakk om.

Et annet spørsmål: Jeg har tenkt å kjøpe en ekstern skjerm, er det viktig med kontrast (eks 500:1) så høy som mulig? Hva er minstekravet hvis man ønsker skikkelig god kvalitet? Ellers vi er kritereier jeg bør legge vekt på ved kjøpr av LCD?

Hilsen Lars

Datadoktoren svarer

Heisann,

De forskjellige forkortelsene som du lister opp sikter til oppløsningen på skjermen, ikke mulighetene i skjermkortet som sådan.

VGA står egentlig for Video Graphics Array, og innebærer at skjermen kan vise 640 x 480 bildepunkter fra en datamaskin. Deretter kommer Super VGA og senere forskjellige versjoner av eXtended Graphics Array (XGA). Her er en liste over mest kjente og en tabell over de forskjellige standardene og antall bildepunkter, som igjen refererer til figuren nedenfor. Hele flaten tilsvarer en skjerm på 3840 x 2400 punkter, og de andre formatene er tegnet inn i denne som flater eller rammer. Da får du et rimelig greit ogerblikk over forskjellen mellom de forskjellige oppløsningene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer