Hva er en prosessor?

Alle datamaskiner har en prosessor. Noen har til og med flere enn en. Den viktigste av dem kan vi kalle for hovedprosessoren eller CPUen (Central Processing Unit). CPUen er PCens hjerne og er helt uunnværlig for at maskinen skal fungere. Det er også hovedsakelig prosessoren som skiller en PC fra en Macintosh og andre plattformer.

Publisert

Det er prosessoren som utfører instruksjonene i programvaren og styrer datastrømmene mellom internminnet, skjermen, lagringsenhetene og det andre tilleggsutstyret.

For at et program skal kunne utføres av prosessoren må det være skrevet i det instruksjonssettet som prosessoren forstår. Det mest utbredte instruksjonssettet er utviklet av Intel Corporation og benyttes i alle PCer. Dette instruksjonssettet er nesten uendret siden Intels 80386-prosessor og benyttes fortsatt i de nyeste Pentium III og Celeron-prosessorene. Instruksjonssettet kalles ofte for x86 eller IA-32.

Også andre fabrikanter, som AMD, lager prosessorer som bruker det samme grunnleggende instruksjonssettet, men har andre tillegg for håndtering av visse typer data. Derfor er ikke AMD sine prosessorer ”Intel-kloner”, men rett og slett kompatible prosessorer, med både lik og forskjellig teknologi.

Instruksjoner

Prosessoren utfører instruksjoner som vi ofte kaller for maskinkode. Alle programmer inklusive operativsystemet består av denne maskinkoden. Prosessoren vil lese denne maskinkoden og utføre den så fort den kan. Det gjør den ved å benytte en del interne registre som kan legges sammen, trekkes fra, multipliseres, divideres og sammenlignes. I tillegg kan den lese og skrive data i internminnet og sende det til skjermkortet som vanligvis har sin egen prosessor som hjelper til med å tegne opp et skjermbilde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer