Hva er forskjellen på AMD og Intel?

AMD og Intel er de eneste valgene når du skal kjøpe bærbar. Hva slags planer har de framover?

Hva er forskjellen på AMD og Intel?
Publisert
Sist oppdatert

Prosessoren var i begynnelsen den eneste "motoren" i PC-en. Alt som skjedde foregikk der og all ytelse var bestemt av den alene. Senere har det dukket opp flere kretser som har avlastet prosessoren, først og fremst til grafikk, men også for håndtering av minne, lagringsenheter, nettverk og lyd.

I de siste årene har utviklingen tatt en ny omdreining, stadig fler av disse kretsene har igjen blitt lagt inn i selve prosessorbrikken og har blitt en integrert del av denne. Grunnen til dette er at det både sparer strøm og gir høyere ytelse. Det er snakk om en bedre infrastruktur; transport-etappen blir vesentlig mindre og sparer energi, siden alt holder til i sentrum og det blir kortere reisetid.

Det er dette som ligger bak den stadig forbedrede miniatyriseringen av selve kretsteknologien.

CPU vs APU

Både AMD og Intel har integrert mer og mer inn i prosessorbrikken, men det er en forskjell i de langsiktige planene slik de presenteres.

Team hos AMD Singapore feirer at Llamo-prosessoren er på vei ut til PC-produsentene.  Foto: AMD
Team hos AMD Singapore feirer at Llamo-prosessoren er på vei ut til PC-produsentene. Foto: AMD Vis mer


Intel jobber stadig videre med selve prosessorarkitekturen, den som kalles x86 og er basis for Windows. Opprinnelig ble denne arkitekturen utviklet for tradisjonell databehandling, men den utbredte PC-bruken i dag er i stadig mindre grad basert på dette. Spesielt gjelder dette bruk av bærbare, som er den maskintypen folk flest skaffer seg i dag.

Behovet for tradisjonell prosessorkraft er egentlig ganske lite, mesteparten av tiden kjører prosessoren på tomgang, og venter på oppgaver. Når man bruker vanlige programmer som tekstbehandling og regneark er det ingen utfordring for prosessoren å håndtere hva som helst du måtte finne på. Det aller meste skjer i løpet av et øyeblikk, typisk før du har fått løftet fingeren fra enter-tasten eller musknappen etter å ha satt i gang prosessen.

Ellers venter som regel både du og prosessoren på data fra internett eller fra en overarbeidet harddisk. Administrasjonen av disse er heller ikke noen stor oppgave for prosessoren, den gjør det unna uten anstrengelser etter hvert som de kommer inn.

Les også: Så mye raskere ble den bærbare med SSD

Det som derimot er krevende er håndtering av all grafikken. Både nettsider, brukerprogrammer, spill og media krever datakraft, og her kommer grafikkprosessoren inn i bildet.

AMD kaller sine nyeste prosessorer for bærbare maskiner for APU - Accelerated Processing Units. Det betyr at en kraftig grafikkprosessor har blitt integrert i prosessorbrikken, og er skreddersydd for de tunge oppgavene som moderne PC-bruk krever av maskinvaren.

Hva er forskjellen på AMD og Intel?


Sammenligner man Intels nyeste Sandy Bridge prosessorer med AMD sine Llano, ser man at antallet transistorer på selve brikken er ganske likt. Forskjellen ligger i fordelingen, AMD har brukt mye større areal på tyngre grafikkprosessering, mens Intel har lagt vekt på den tradisjonelle arkitekturen.

Les også: AMD sitt svar til Intel

Et eksempel er den nye Fusion A8-3850 som har fire kjerner og en Radeon HD 6550 GPU med 400 stream-prosessorer integrert. Denne skal score 3000 poeng i 3DMark Vantage GPU-testen, mens Intel Core i5 med HD Graphics 2000 GPU sliter med å oppnå 1000 poeng.

Også tradisjonell arkitektur

Men AMD har ikke droppet ballen når det gjelder tradisjonell ytelse, men da er det en annen arkitektur og en annen plattform - Bulldozer - beregnet på helt andre brukere.

For de som driver med produksjon av innhold og annen tung databehandling trenger mer datakraft hele tiden. Rendring av video og sanntidsprosessering av lyddat, eller tunge analyser av store datamengder i konstruksjon og analyse - alt dette sluker all den datakraften som til en hver tid er tilgjengelig.

Nye lanseringer fra AMD


I midten av juni lanseres det nye prosessorer fra AMD, men hvilke det er snakk om er ikke offentliggjort enda.

Llano-baserte prosessorer er nærmest bombesikkert, siden disse allerede er på vei ut til PC-produsentene.

Det som "alle" kraftbrukerne venter på er prosessorene med Bulldozer-arkitekturen, som etter planen også skal lanseres offisielt i denne perioden.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer