Movie Maker i Windows 10

Hva skjedde egentlig med Windows Movie Maker?

Microsoft har fjernet det populære programmet, som faktisk fungerer fint fortsatt. Men pass på å laste ned fra en trygg kilde.

FUNGERER FINT: Her kjører vi Movie Maker i Windows 10, og videoredigeringsprogrammet fungerer tilsynelatende helt fint. Men les advarslene før du følger tipset vårt. Skjermdump: Dinside.no
FUNGERER FINT: Her kjører vi Movie Maker i Windows 10, og videoredigeringsprogrammet fungerer tilsynelatende helt fint. Men les advarslene før du følger tipset vårt. Skjermdump: Dinside.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Windows Essentials var navnet på en gratis suite med programmer, som du kunne laste ned gratis fra Microsoft. Suiten inneholdt blant annet programmer som Messenger (chat), Mail (e-post), Movie Maker (videoredigering), Photo Gallery (bildeprogram) og OneDrive (nettlagring).

Pensjonert i fjor

Siste utgave kom i 2012, og var myntet på brukere av Windows 7. Siste oppdatering kom i 2014, og i fjor fjernet Microsoft helt muligheten for å laste ned Windows Essentials. Samtidig annonserte de at de heretter ikke ville tilby noen form for support eller oppdateringer for dem som fortsatt valgte å bruke programmene.

Flere av programmene har dessuten sluttet å fungere (som Messenger), eller har blitt erstattet av nyere versjoner - mens to av dem, Movie Maker og Photo Gallery, fortsatt fungerer i 2018 - til og med i Windows 10, skal det vise seg.

Microsoft advarer

Et kjapt Google-søk tyder på at det er relativt enkelt å finne suiten fra andre (uoffisielle) kilder. Microsoft advarer imidlertid mot å søke suiten opp på nettet og laste den ned fra uoffisielle kilder, på grunn av en overhengende fare for at disse har uønskede vedheng - som virus og annen skadevare.

FARLIG: Et søk på Movie Maker gir deg en rekke forskjellige treff, inkludert Windows Movie Maker 2018 - som aldri har eksistert. Her gjelder det altså å passe seg. Skjermdump: Dinside.no
FARLIG: Et søk på Movie Maker gir deg en rekke forskjellige treff, inkludert Windows Movie Maker 2018 - som aldri har eksistert. Her gjelder det altså å passe seg. Skjermdump: Dinside.no Vis mer

Merk samtidig at når programvare ikke lenger vedlikeholdes av utgiver, har du heller ingen garanti for at eventuelle sikkerhetshull eller andre problemer som måtte dukke opp, kommer til å bli fikset. Du installer og bruker programvaren med andre ord på egen risiko.

Her finnes den

The Internet Archive er en ideell organisasjon som har som mål å ta vare på mye av verdens internetthistorikk, som nettsider og dataprogrammer - inkludert Windows Essentials (engelsk versjon), som ligger ute til fri nedlasting.

Installasjonsfila er på rundt 131 megabytes og inneholder alle programmene (også dem som ikke vil fungere lenger). Vi anbefaler derfor å velge tilpasset installasjon, og fjerne haken på alt annet enn Photo Gallery and Movie Maker.

VELG: Photo Gallery og Movie Maker kan velges når du klikker på tilpasset installasjon. Skjermdump: Dinside
VELG: Photo Gallery og Movie Maker kan velges når du klikker på tilpasset installasjon. Skjermdump: Dinside Vis mer

Vi installerte programmene på en PC med norsk Windows 10 (nyeste utgave), og til tross for en feilmelding på slutten av installasjonsprosessen, ser de ut til å fungere helt fint.

Alternativene

Hvis du ser etter et bra videoredigeringsprogram for Windows som ikke koster penger, og som er mer oppdatert enn Movie Maker, finner du en fin oversikt over gode alternativer hos teknologinettstedet TechRadar.

OPPDATERT: Foto-appen i Windows 10 har også innebygd støtte for enkel redigering av bilder og videoer. Du finner mer informasjon hos Microsoft.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer