Wannacry-angrepet:

Hva skjedde, hvordan skjedde det, hvem er rammet og hvordan beskytter du deg?

Her er det du trenger å vite om helgens hacker-angrep.

DEN VERSTE FEILMELDINGEN? Flere hundre tusen PC-er er rammet av Wannacry; utpressingsskadevare som krever deg for tusenvis av kroner for å få tilgang til filene dine igjen. Foto: Ritchie B. Tongo / EPA / NTB Scanpix
DEN VERSTE FEILMELDINGEN? Flere hundre tusen PC-er er rammet av Wannacry; utpressingsskadevare som krever deg for tusenvis av kroner for å få tilgang til filene dine igjen. Foto: Ritchie B. Tongo / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert fått det med deg på nett, i aviser, TV og radio – i helgen ble flere hundre tusen datamaskiner i over 150 land rammet av Wannacry – et gigantisk dataangrep som satte en rekke store institusjoner ute av spill.

Eksempelvis NHS (det britiske helsevesenet), FedEx, MIT og jernbaneverkene i Tyskland og Russland for å nevne noen.

Spesielt for det britiske helsevesenet er dette ganske kritisk, der en haug av datamaskiner og instrumenter har gått ned for telling. Dermed har man vært nødt til å avlyse operasjoner, og personellet har blitt nødt til å gå over til penn og papir frem til dette er rettet opp.

I denne artikkelen har vi samlet trådene slik at du raskt kan få oversikt over hva dette angrepet innebærer.

Hva innebærer det å bli rammet av Wannacry?

Wannacry er såkalt «ransomware», eller «gisselskadevare» på norsk. Dersom man blir infisert med et slikt uhumskt program, noe som for eksempel kan skje om du åpner et vedlegg i en e-post, starter det å kryptere brukerfilene på datamaskinen, som dokumenter, bildefiler, musikkfiler, videoer og lignende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer