Hva skjer med OLED?

OLED skulle liksom overta for LCD og plasma, men lar vente på seg. Hva er egentlig status?

Publisert
Sist oppdatert

I dag er alle skjermer som selges av den flate typen, og LCD dominerer selv om plasma holder stand hos filmentusiaster. Men ingen av disse skjermtypene er idéelle. LCD er treg har lav kontrast og bruker for mye energi i forhold til lysutbytte, siden prinsippet går ut på å filtrere bort uønsket lys. Plasma er lynrask, har høy kontrast, men bruker også mye strøm og har fremdeles problemer med innbrenning.

Av nye løsninger er det OLED- Organic LED - som er den neste teknikken det satses på. Den er basert på lys-emitterende dioder basert på organisk materiale. Vi har tidligere skrevet om dette allerede i 2003, du kan lese artikkelen her og en oppdatering av status i 2007 som du finner her.

Det tas grep

Selv om spådommene fra tidligere har bommet med noen år, er det fremdeles trykk i kjelen. Nå som skjermer basert på eksisterende teknologi har blitt så billig å framstille, er det behov for en ny runde opp i spiralen. Det betyr nye investeringer i produksjonsapparatet, høye priser for nye produkter på et nytt kvalitetsnivå og videre utvikling mot det store massemarkedet.

Sony annonserte i februar at de vil investere 22 milliarder yen i år til utvikling av produksjonsteknologi for middels og store skjermer basert på OLED. Planen er at denne så skal tas i bruk i løpet av 2009/2010, og at OLED vil være den bærende teknologien for viderutvikling av skjermteknologi i TV og andre AV-produkter.

Hva kan vi se i dag?

Hva skjer med OLED?


Under Display 2008 i Tokyo tidligere i år viste Sony sin 27-tommers prototype på OLED TV med en oppløsning på 1920x1080, sammen med prototyper på ultratynne OLED-skjermer helt nede i 0,2 mm.

Men mangel på tykkelse er ikke det eneste, det som er OLEDs styrke er fargespekteret, som er større enn det dagens TV-løsninger presterer, mye høyere lysstyrke på opptil 1000cd/m2, responstid nede i noen få mikrosekunder og kontrast på over 10 000:1.

Produsenter gjør seg klare

Men det er ikke bare Sony som satser på OLED, Samsung annonserte at de begynner produksjon av 14-tommers OLED-skjermer for bærbare i løpet av dette året. I løpet av 2010 vil de tilby 40 eller 42-tommers TV med OLED-teknologi.

Hva skjer med OLED?


Chi Mei EL, som er en panel-produsent på Taiwan, begynner produksjon av 12,1-tommers OLED i første halvår av 2009 og vil starte produksjon av 32-tommers OLED-paneler for TV i annen halvdel av 2009.

Når det gjelder selve produksjonsteknikkene er det flere som er i bruk, men det satses på en som bruker laser til å bearbeide mikrokrystalinsk silisiummateriale, fordi dette gir den jevneste strukturen i lagene.

I stedet for å lage separate RGB piksler har man utviklet en teknikk med hvit organisk EL med fargefiltere. Med denne kan man oppnå enda større tetthet, og slipper masken som separerer RGB-sub-pikslene. Dette gir bedre produksjonsøkonomi og sørger for langt færre pikselfeil. Teknikken gjør også at at hvitt slipper gjennom uten filtere og gir høyere effektivitet, i følge direktøren i Kodak's OLED-divisjon. I dag kan organisk EL gi et lysutbytte på 50 lumens per watt, og man regner med 100 lumens/W i 2010. Til sammenligning kan en lyspære gi maks 20 lumens/W.

Hva kommer først

Hvilke produkter vil være de første med OLED-skjermer? Ser vi bort fra små håndholdte produkter hvor OLED allerede har vært i bruk en stund, tipper vi at bærbare blir de første dataproduktene som kommer med OLED. Bærbare har falt så mye i pris at det er rom for flere innovative teknikker i toppsjiktet. Med OLED skjerm og SSD lagring får vi prestisjeprodukter med bedre ytelse og lang batterilevetid øverst i prisleiet.

Så er spørsmålet om hvilken produsent som kommer best ut. Vil det være Apple som bryter barrieren? Sony er jo et annet nærliggende tips, men de er jo ikke en gang tilstede med sine bærbare i Norge.

(Kilder: EETimes, Sony, Display 2008)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer