GUIDE: Facebook – hvem ser hva

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Her får du full oversikt over hvem som ser hva på Facebook.

HAR DU KONTROLL? Kanskje blir du overrasket over hva du har delt med hvem på Facebook. Foto: Per Ervland
HAR DU KONTROLL? Kanskje blir du overrasket over hva du har delt med hvem på Facebook. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvem får se det om du tagger en venn i et kommentarfelt på Facebook, hvordan kan du skjule en oppdatering for naboen og hvordan kan du påse at det kun er vennene dine og ikke hele verden som ser det du skriver?

Og ikke minst – hvordan rydder du opp i gamle innlegg?

Det er nettopp det vi skal se på i denne guiden. Verdt å notere seg før vi starter er at vi flere steder har brukt skjermbilder fra desktop-utgaven av Facebook, men de samme funksjonene er tilgjengelig via mobiltelefon.

Eieren bestemmer publikummet

Det kanskje viktigste prinsippet på Facebook er at det er eieren av en statusoppdatering, et bilde, en tidslinje eller lignende som bestemmer hvem som kan se det.

Det betyr at du selv bestemmer hvem som kan se innholdet du eier, mens kompisen din bestemmer hvem som kan se det innholdet han poster. Om han har delt noe med venner og du trykker på dele-knappen, endres ikke publikummet, så i praksis har du bare delt det til folk som allerede kunne se det.

Samtidig betyr det at hele verden kan se kommentaren fra deg dersom du kommenterer under noe som eieren har bestemt at er synlig for offentligheten.

Verdt å merke seg spesielt er at det inkluderer alle forsidebilder (det store bildet man har øverst på profilsiden). Det er ett av få elementer man ikke kan velge publikum på, og som er synlig for alle.

De små grå viser hvem som kan se det

Så – hvordan kan du se hvem som er aktuelt publikum på en statusoppdatering, et bilde eller lignende?

Jo, på de små grå ikonene som er tilknyttet hvert element:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?
Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?
Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Den grå kloden betyr at innholdet er synlig for absolutt alle (også de uten Facebook-profil), to grå personer betyr at innholdet er synlig for vedkommendes venner og tre grå personer for eierens venner og deres venner igjen. Den siste oppdateringen avbildet over kan for eksempel sees av min far, selv om han ikke er venn med Eilif.

Merk da at dette også gjelder kommentarene under. I det siste tilfellet kan min far se det dersom jeg kommenterer Eilifs oppdatering. Likeledes kan alle se det når jeg kommenterer under en offentlig statusoppdatering. I det første tilfellet kan alle Øysteins venner se min kommentar, men mine venner som ikke er venn med Øystein kan ikke se den.

Et tannhjul vises dersom avsenderen har valgt å tilpasse publikumet. Det betyr at den som postet har valgt ut eller bort enkelte av sine venner. De som kan se innlegget, kan også se hvem andre enn seg selv som kan se det ved å holde muspekeren over tannhjulet.

Skjermbildet under er tatt av Gaute, som kan se at også Ole Petter kan se innlegget:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Verdt å merke seg: Eieren av innholdet kan endre publikummet på et senere tidspunkt. Dersom Øystein for eksempel endrer publikum til offentlig, kan plutselig alle også se min kommentar.

Du kan styre selv

Mens standardinnstillingen på Facebook tidligere var at alt man postet var offentlig synlig, er standarden nå at venner får se hva du har postet.

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Dersom du vil endre publikumet for det du poster, kan du gjøre det ved å trykke på knappen ved siden av «publiser» før du poster. Standard er at den står på det samme som du brukte sist gang du postet, så den trenger ikke å hete «venner» hos deg.

Som du ser har du også mulighet til å sette «venner unntatt»; for eksempel om du vil skjule helgens eskapader for mor og far, eller planlegger en overraskelsesfest for noen.

Ved å trykke på «mer» får du flere valg der du kan tilpasse publikumet akkurat slik du vil.

Hva med tidligere innlegg?

Som nevnt var det tidligere slik at standardinnstillingen var at det du postet ble synlig for alle.

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Det betyr at det kan være eldre ting på tidslinjen din som er synlig for alle; også de uten Facebook-profil.

Dette ser du enklest ved gå til profilsiden din, trykke på knappen med de tre prikkene og velge «Vis som…». Da ser du hvordan profilen din ser ut for en tilfeldig person som besøker den.

Der kan mange få seg en liten overraskelse!

Å gå igjennom hvert enkelt element her for å endre synligheten kan for mange bli en ganske omfattende affære, så da er det kjekt å vite at Facebook har et verktøy som automatisk kan endre publikumet til kun vennene dine på alt du har postet tidligere:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Du finner den under innstillinger, personvern som vist på bildet over. Lenka du skal trykke på heter begrens tidligere innlegg.

Posting på andres vegg

Du har sikkert sett det – når noen har bursdag poster 100 andre en bursdagsmelding på tidslinjen til bursdagsbarnet.

Alt som skjer på din tidslinje er det du som er eier av, og derfor bestemmer også du publikummet når andre poster på din tidslinje. Poster du på andres tidslinje, bestemmes publikummet av dem.

For å styre hvem som ser det andre poster på din tidslinje, kan du gå til innstillinger, tidslinje og tagging. Innstillingene her er ganske selvforklarende, men markert er de to som handler om hva andre poster på din vegg; altså hvem som får lov og hvem som får se:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Merk at du kun ser et tannhjul når du poster på andres vegg, der publikummet ikke vises. I hvert fall har jeg tatt rundt 30 stikkprøver av mine venners tidslinjer der samtlige hadde tannhjul. Det ser derfor ikke ut til at du har mulighet til å se hvem publikummet er når du poster på en annens vegg.

Slik fungerer tagging

Tagging er når man oppretter ei lenke til en persons profil. Som regel innebærer dette at vedkommende blir varslet, og ofte at vedkommendes venner blir med som publikum.

Dersom du poster et bilde av en deilig middag og tagger de du er ute med, vil publikummet i utgangspunktet være dine venner og venner av de(n) du tagget. Likeledes vil dine venner som standard kunne se det dersom du blir tagget i et annet innlegg.

Her er en typisk oppdatering der jeg skal tagge Gaute:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Som du ser står det Venner (+) som publikum; altså at både mine og Gautes venner får se oppdateringen.

Hvis jeg ikke vil belemre ham med sistnevnte, går det an å utvide boksen, velge vis alle og så ta vekk krysset som markert under. Da vil kun mine venner se oppdateringen og ikke Gautes venner (kun de vi har felles).

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Hva skjer når noen tagger deg?

Det bestemmer du også selv. La oss hente frem tidslinje og tagging-menyen én gang til; denne gangen med noen andre piler:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Velger du «på» ved siden av den øverste pila, får du kontroll over når andre tagger deg. Hvis noen tagger deg i en oppdatering får du et varsel, og så kan du selv bestemme hvorvidt innlegget skal bli synlig for flere, og om det skal dukke opp på tidslinjen din.

Hvem det i så fall skal bli synlig for, kan du velge ved den nederste pila, mens pil nummer to presiserer hvem som skal kunne se det om de besøker tidslinjen din.

Om den tredje pila ovenfra:
Hvis du poster et bilde på Facebook, kan andre tagge personer i bildet, selv om den taggede ikke er venn med deg. Da blir i så fall bildet ditt synlig også for den som blir tagget. I bildet under hadde ikke jeg tagget Berit, men Kristin tagget henne:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Her finnes det altså et lite «smutthull» som gjør at andre kan endre publikummet på et element du eier.

Vil du ha full kontroll selv, setter du dette valget (standard er av). Da blir du varslet om at noen ønsker å tagge en annen, slik at du selv bestemmer om denne taggen skal legges til (og bildet dermed bli synlig for vedkommende) eller ei.

PS! Under vår testing sjekket vi også om Berits venner kunne se bildet hun hadde blitt tagget i, men det gjorde de ikke, selv om Berit ikke hadde innskrenket noe på det og Facebook selv opplyser om at publikum blir utvidet med den taggedes venner.

Tagging i kommentarfeltet

Vi drar igjen frem innlegget som bare var synlig for Gaute og Ole Petter, men nå har Ole Petter kommentert og samtidig tagget Hanna:

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Tror du Hanna fikk se det? Nei, for siden det er undertegnede som eier innlegget, endres ikke publikummet av at Ole Petter kommenterer. Hanna får ikke en gang et varsel om at hun har blitt tagget i kommentarfeltet.

Det hadde hun imidlertid gjort dersom hun var med i det opprinnelige publikummet; for eksempel om jeg hadde delt innlegget med alle venner (jeg er venn med Hanna) eller postet en offentlig oppdatering.

Med andre ord vil folk du tagger kun bli varslet dersom de er med i publikumet til innlegget det kommenteres under. Litt inkonsistent med bildetaggingen over, altså.

Hvordan fungerer blokkering?

Noen ganger kan det være at du får nok av en person og velger å blokkere dem. Da får de ikke sendt deg meldinger, lagt deg til som venn eller sett ting du deler. De kan se kommentarene dine dersom du kommenterer under noe en felles venn har lagt ut, men ofte ikke.

Og vice-versa om de blokkerer deg.

Blokkerte personer kan ikke se statusoppdateringene dine; ei heller om de er offentlige.

Men de kan selvsagt logge seg ut fra Facebook eller bruke en annen nettleser for å se det du har postet offentlig.

Venner, men ikke venner?

Kanskje er du venn med noen på Facebook som du egentlig har ganske begrenset interesse av, eller som du ikke har noe behov for å dele noe med.

Samtidig kan det være litt kleint å slette dem som venn. Typisk lillesøstra til en kompis eller en du var på date med en gang fordi ei venninne spleiset dere.

Da kan det være kjekt å vite om Facebooks begrenset-funksjon. Venner du putter i begrenset-lista får ikke se venne-oppdateringene dine; kun oppdateringer med offentlig publikum. Samtidig ser du ikke oppdateringer fra disse vennene i din nyhetsstrøm.

En annen mulighet er ikke å følge dem lenger. Da ser de fortsatt det du poster, men du slipper deres kjas og mas i nyhetsstrømmen din.

Les mer om det ved å følge lenka i boksen du nettopp passerte.

Hvem får se din personlige informasjon?

Én ting er statusoppdateringer, innlegg og den slags, men mange har også lagt inn en del personopplysninger på Facebook, som telefonnummer, e-post, fødselsdag, sivilstatus, politisk ståsted og den slags.

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Gå til tidslinjen din og trykk på Om. Her kan du trykke deg videre til ting som kontaktinformasjon, familieforhold, utdanning og jobb og den slags. På hver enkel opplysning kan du selv velge publikummet. Kanskje vil du ikke at hele verden skal kunne se at du er singel eller hvilket år du er født. Se etter jordklode-ikoner, som betyr at alle kan se informasjonen.

Og til slutt: appene!

Du har sikkert brukt Facebook-kontoen din for å logge deg på i mange apper og nettjenester. Her er det mange som ikke er så oppmerksomme på hvilken informasjon de faktisk deler med tredjeparter, så om du har ekstra god tid, anbefaler vi deg å gå igjennom app-listen.

Hva skjer om du tagger en venn i en kommentar?

Fjerne apper du ikke bruker lenger, og sjekke over hva slags informasjon du egentlig deler med de ulike partene. I bildet over ser du for eksempel at jeg deler svært mye personlig informasjon med «din perfekte kinopartner», som sikkert var en slags viral quiz jeg ble med på en gang i blant, og som fortsatt har tilgang til alt jeg poster, venneliste og mer.

Ikke at de nødvendigvis kommer til å misbruke det, men jeg har gitt dem muligheten.

Mange apper og tjenester spør om ganske mye informasjon, men vil fortsatt fungere om du ikke velger å dele alt. Da krysser du bare bort det du ikke vil dele mer.

LES OGSÅ:
Hva skjer med Facebook-kontoen når noen dør?
Facebook-søkene som kan virke litt skremmende
– Skal jeg fortelle deg hvem som er din ekte venn?


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer