Hva vil Apple lansere på årets WWDC?

Nytt operativsystem til iPhone og iPad kommer garantert, men har de andre ess i ermet - eller på håndleddet?

HVA SKJULER SEG BAK HÅNDA Apple-sjef Tim Cook i blå skjorte ble avbildet sammen med Beats-gründer Jimmy Iovine og Dr. Dre da oppkjøpet ble klart i forrige uke. Det alle lurte på var imidlertid om han skjulte en smartklokke under den ene hånda. Foto: Paul Sakuma
HVA SKJULER SEG BAK HÅNDA Apple-sjef Tim Cook i blå skjorte ble avbildet sammen med Beats-gründer Jimmy Iovine og Dr. Dre da oppkjøpet ble klart i forrige uke. Det alle lurte på var imidlertid om han skjulte en smartklokke under den ene hånda. Foto: Paul Sakuma Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag kveld norsk tid går Apples årlige utviklerkonferanse, Worldwide Developers Conference 2014, av stabelen, og mye tyder på at det blir en stor begivenhet.

Selskapet ventes å vise frem nye produkter, og Apples sjef for programvare og nettjenester, Eddy Cue er ikke freidigere enn å omtale det som de mest spennende han har sett på 25 år. Så da er lista lagt.

Lanseringsbonanzaen starter klokka 19, og Dinside vil naturligvis følge med for å bringe deg alle nyhetene. Apple har også kunngjort at de streamer showet live på nettet, fra en egen nettside og rett fra Apple TV.

Men hva er det vi kan forvente oss? Rykteflommen på forhånd har som vanlig vært stor. Her er en oppsummering av de aller heteste spekulasjonene.

Les også: Slik blir Apple-fremtiden i bilen din

iOS 8

I tradisjon tro er det duket for ny versjon av operativsystemet til iPhone og iPad. I fjor lettet Apple på sløret for iOS 7 med et flunkende nytt brukergrensesnitt.

iOS 8 vil neppe være like omveltende, og ifølge ryktene blir en av hovednyheten en ny app kalt Healthbook, som vil være selskapets nye helsesatsing.

APPLE FUELBAND? Apple-sjef Tim Cook sitter i Nike-styret. En av FuelBand-skaperne, treningsarmbåndet på bildet, ble Apple-ansatt i fjor høst. Nike har sagt de ikke skal produsere mer armbånd. Hva betyr det? Foto: NIKE
APPLE FUELBAND? Apple-sjef Tim Cook sitter i Nike-styret. En av FuelBand-skaperne, treningsarmbåndet på bildet, ble Apple-ansatt i fjor høst. Nike har sagt de ikke skal produsere mer armbånd. Hva betyr det? Foto: NIKE Vis mer


Ifølge 9to5Mac kommer appen til å samle inn informasjon om aktivitet, søvn, vekt, puls, blodtrykk og så videre.

Det skal kunne hentes fra en rekke ulike tilbehørsprodukter fra både Apple og andre produsenter.

Ellers forventes også en rekke forbedringer til blant annet kart, Siri-talestyring og varslingsmenyen.

Et rykte sier også iPad vil få støtte for å kjøre to apper ved siden av hverandre, men antagelig ikke før en senere versjon.

iWatch

Det finnes ikke noe som helst bevis for at Apple holder på å lage en smartklokke, men ryktemakere og forståsegpåere snakker som om det er klappet og klart. Apple har det siste ansatt en rekke eksperter innen helse og sensorteknologi, som blir tolket som et sikkert tegn på at noe er i gjære angående såkalte wearables.

GOOGLE-SMARTKLOKKA: Motorola kommer til å være et av de første selskapene til å lansere en smartklokke med Googles nye Android Wear-operativsystem. Har Apple tenkt til å la dem vinne markedet? Foto: GOOGLE
GOOGLE-SMARTKLOKKA: Motorola kommer til å være et av de første selskapene til å lansere en smartklokke med Googles nye Android Wear-operativsystem. Har Apple tenkt til å la dem vinne markedet? Foto: GOOGLE Vis mer


Samsung har allerede rukket å lansere et knippe produkter i kategorien, og i løpet av kort tid skal også de første smartklokkene med Googles Android Wear-operativsystem bli lansert.

Ryktene sier en eventuell iWatch ikke vil komme i salg før senere i år, men kanskje vi i kveld får en sniktitt slik at utviklerne kan begynne å gjøre seg klare?

Fun fact: Apple har allerede registrert iWatch som varemerke i en rekke land, deriblant Norge. Se søknaden hos Patentstyret her.

Smarte hjem

Et ganske ferskt rykte, brakt på bordet av Financial Times i forrige uke, dreier seg om en ny teknologiplattform for «smarte hjem» der iPhone og iPad brukes til å styre det meste i hjemmet.

Det er allerede mulig i dag med et begrenset utvalg produkter, som for eksempel Philips Hue-lyspærene og termostaten Nest, men med den nye løsningen vil det fungere mer sømløst, antagelig fordi man kan samle de ulike funksjonene på ett sted.

Nytt Mac-operativsystem

Siden WWDC er en utviklerkonferanse, er det alltid fokus på programvare. Apple ventes også å vise frem neste versjon av OS X, 10.10. Blant nyhetene her ventes å være et redesignet brukergrensesnitt à la iOS 7.

Og navnet? OS X Yosemite, ifølge MacRumors. Uttales «yoh-SEM-it-ee».

Retina MacBook Air og andre nye Mac-er

Det går mange spekulasjoner om nye Mac-er på kveldens lansering, blant de mest spennende er en 12-tommer MacBook Air med Retina-skjerm. Mashable er blant dem som ikke ville satset pengene sine på akkurat det ryktet, ettersom selskapet akkurat oppdaterte maskinserien med nye modeller.

Les testen: 13-tommer MacBook Air - nå savner vi én ting

APPLE TV: Blir det støtte for tredjepartsapper? Foto: Produsenten
APPLE TV: Blir det støtte for tredjepartsapper? Foto: Produsenten Vis mer


Mange drømmer også om en ny Apple TV med støtte for tredjepartsapper, men det er mer tvilsomt om kommer nå. For å ikke snakke om det sagnomsuste Apple-TV-apparatet ...

En siste ting - med Beats?

Så kan det jo også hende vi får noen helt overraskende nyheter om noe Apple faktisk har klart å holde hemmelig. I forrige uke ble det kjent at selskapet har kjøpt opp hodetelefon- og streamingtjeneste-leverandøren Beats, og kanskje vi endelig får vite nøyaktig hvorfor.

Venter du egentlig bare på at den store iPhone-en skal komme? Da må du mest sannsynligvis vente til september.

GLADE GUTTER: Topp stemning mellom to gamle og to nye ansatte. Fra venstre Beats-gründer Jimmy Iovine, sjefen sjøl Tim Cook, Dr. Dre og Apples sjef for programvare og nettjenester. Men hva slags planer pønsker de på? Foto: Paul Sakuma
GLADE GUTTER: Topp stemning mellom to gamle og to nye ansatte. Fra venstre Beats-gründer Jimmy Iovine, sjefen sjøl Tim Cook, Dr. Dre og Apples sjef for programvare og nettjenester. Men hva slags planer pønsker de på? Foto: Paul Sakuma Vis mer


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer