Hva ville de gamle klassikerne kostet i dag?

Commodore 64 kostet 6000 kroner i 1982 – hva tilsvarer det 40 år senere?

DYRT: Selv om prisene på elektronikk er ganske høye for tiden, var de ganske høye i gamle dager også. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
DYRT: Selv om prisene på elektronikk er ganske høye for tiden, var de ganske høye i gamle dager også. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange ergrer seg over at elektronikk har blitt dyrt de siste årene – blant annet koster for eksempel flere av de nye topptelefonene nå godt over 10.000 kroner.

Men var det egentlig bedre før?

Vi har sjekket prisene på diverse elektronikkprodukter som kom på markedet for mange år siden og «oversatt» dem til dagens prisnivå.

Nederst i artikkelen finner du en enkel kalkulator slik at du selv kan regne om et gammelt beløp til dagens kroner.

Commodore 64: 19 000 kroner

Den legendariske datamaskinen Commodore 64 fant sin vei til mange norske hjem og kostet 6000 kroner da den ble lansert i september 1982. 40 år senere tilsvarer det 19 103 kroner, altså med en prisstigning på drøye 218 prosent.

Nå skal det sies at Commodore halverte prisen to år etterpå, til 3300 kroner i november 1984. Det utgjør 8296 kroner i dag – fortsatt ganske mye for noe som på den tiden omtrent var allemannseie, i hvert fall i undertegnedes omgangskrets (selv hadde jeg denne godbiten), og godt over det de nyeste spillkonsollene koster i disse tider. Bedre grafikk har de også.

Oppdatert 14. februar: Fra en leser får vi påpekt at senkingen i pris traff Norge sommeren 1983, der den fikk en pris på 2730 kroner, som da tilsvarer 8142 kroner i dag. Samtidig gjør vi oppmerksom på at en diskettstasjon var et par hundrelapper dyrere enn selve maskinen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer