Hvem er hvem i 3D-grafikk?

3D-kort-verdenen er lett å forvirre seg i. Det finnes mange forskjellige standarder og brikkeprodusenter. Vi gir deg en innføring i hvem som er hvem blant produsentene og hvilke standarder som gjelder.

Publisert

De fleste som følger noenlunde med innenfor dataunderholdning har sannsynligvis fått med seg begreper som Voodoo, 3Dfx eller S3. Men det er ikke vanskelig å miste oversikten over disse.

Det er viktig å merke deg forskjellen mellom produsenter av kort og produsenter av 3D-prosessorer. Den avgjørende faktoren er nemlig hvem som produserte brikken som styrer 3D-funksjonene. Det er denne som avgjør hvilke spill et kort støtter, hvilken ytelse det er på kortet, osv.

Voodoo fremdeles sjef

Den absolutt ledende aktøren i 3D-utviklingen er 3Dfx. Dette firmaet lager brikkesett som Voodoo 2, Voodoo Banshee, Voodoo Graphics og Voodoo Rush.

I dag er det Voodoo 2 som er blant lederne i markedet. Dette tilleggs 3D-kortet har lenge vært det raskeste på ytelse samt best på spillstøtte. Nesten alle spillene blir testet mot Voodoo 2 først. Voodoo 2-prosessoren er å finne på en rekke kort, blant annet Diamond Monster 3D II, Orchid Righteous 3D II og Creative Graphics Blaster Voodoo 2.

Voodoo Banshee er en kombinert 2D/3D-brikke, som presterer god 3D-ytelse samt er veldig rask på vanlig Windows-bruk. Her, som i alle nyere 3Dfx-produkter er spill-kompatibiliteten veldig god. Banshee finnes på kort som Diamond Monster Fusion og Creative Graphics Blaster Banshee.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.