Kommentar om 8K-TV:

Hvem har bruk for 8K-TV?

Nye, svære TV-er med fantasioppløsning er klare for markedet. Men hvem er de egentlig ment for?

98 TOMMER: Det er først når TV-ene blir ordentlig store, at 8K har noe for seg, mener Dinsides redaktør. Her er en 98-tommer fra Philips som ble annonsert for en tid tilbake. Foto: Bjørn Eirik Loftås
98 TOMMER: Det er først når TV-ene blir ordentlig store, at 8K har noe for seg, mener Dinsides redaktør. Her er en 98-tommer fra Philips som ble annonsert for en tid tilbake. Foto: Bjørn Eirik Loftås Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du har fulgt med på TV-utviklingen de siste åra, har du sikkert fått med deg at for hver ny generasjon TV-apparater som lanseres, fokuserer produsenten på minst én spesiell egenskap som skal lokke oss til elektronikkbutikken.

For noen år siden var det 3D, så skulle TV-ene være buede, deretter var det 4K-oppløsning som var det store salgsargumentet, så kom HDR, og i 2018 er det 8K som dominerer overskriftene.

Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside. Foto: K. Alnes
Bjørn Eirik Loftås er redaktør i Dinside. Foto: K. Alnes Vis mer

Mange av de store TV-produsentene kommer med 8K-TV-er denne høsten, flere er ventet til våren. Dette er noe folk vil ha, tror analytikerne. IHS Markit spår at allerede i 2020, vil 9 prosent av alle nye TV-er som blir solgt, være 8K-modeller.

Og hvis du lurer på hva 8K betyr, har det med skarpheten på bildet å gjøre. Skjermpanelet består nemlig av mer enn 33 millioner bildepunkter. Så hvis videomaterialet du ser på har denne oppløsningen, vil TV-en potensielt gi deg et veldig skarpt og detaljert bilde.

For å sette det hele i perspektiv: Et 8K-bilde kan være fire ganger skarpere enn et 4K-bilde på TV-er av samme størrelse - og hele 16 ganger skarpere enn full HD - som for bare få år siden ble omtalt som veldig skarpt.

Men vent litt: Har ikke vi hørt om fagfolk som ikke klarer å skille et 4K-bilde fra full HD på en 55-tommer, betraktet fra 1,5 meter avstand? Hva i alle dager skal man med fire ganger skarpere bilde på TV-en da?

Spørsmålet er høyst betimelig.

Jeg våger å påstå at 8K-oppløsning på en 55 tommer har ingenting for seg, med mindre du har ørneblikk, sitter ekstremt nært TV-en, eller er av typen som ser forskjell på bildet avhengig av hvilken HDMI-kabel du bruker.

Og ja - sitér meg gjerne på det om 15 år, når alt TV-innhold distribueres i 8K eller enda høyere oppløsning.

Uansett - det er et faktum at folk kjøper stadig større TV-er. Akkurat nå går det flest 55-tommere, men salget av 65-tommere vokser raskere. Hvorfor stoppe der, tenker bransjen - og ser til Norge og andre markeder der man har store stuer med tilsvarende store vegger. Og god råd. Billigste 8K-TV fra Samsung vil koste rundt 50.000 kroner i starten.

For 8K handler i første omgang først og fremst om to ting: Den ene er innovasjon, om å skape noe nytt som skal få deg og meg til å ønske å kjøpe ny og dyr TV. Dette er med andre ord rent kommersielt motivert. Skjønt nytt og nytt; produsentene viste oss modeller for flere år siden, det er først nå det virkelig skal kommersialiseres.

Den andre henger for så vidt sammen med den første, og handler om vår hang til å ønske oss store TV-er. TV-er som får en 55-tommer til å se ut som en datamonitor fra tidlig 2000-tall.

Sharp, Samsung og LG er blant produsentene som i disse dager kjører ut 8K-TV-er til norske forhandlere. Ingen av modellene har skjermer på mindre enn 65 tommer. Selv det er ganske lite i 8K-sammenheng.

For skal du i det hele tatt se forskjell på 4K og 8K fra normal betraktningsavstand, er det min påstand at TV-en bør være minst 80 tommer stor, mest sannsynlig må du over 100 tommer for virkelig å dra nytte av de ekstra bildepunktene.

Ja, og så må selvfølgelig videomaterialet også være tatt opp i 8K. Utvalget av slikt innhold er nesten fraværende i 2018, men allerede om to år vil bildene fra sommer-OL fra Tokyo bli distribuert i 8K - til dem som har 8K-TV og en kanaltilbyder som byr på slikt, naturligvis.

Samme år har LG planer om å lansere de første rullbare TV-ene, som kan rulles opp under taket eller ned i TV-benken når den ikke er i bruk. Da vil plutselig 100-tommere være noe du kan få plass til, selv i en liten toroms på Tveita, og alt ligger til rette for nok en TV-revolusjon.

Høres alt dette som er beskrevet over litt for ekstremt ut? Kanskje, hvis du leser denne kommentaren i 2018, men neppe om du googler deg inn hit noen år etter at den ble skrevet.

For å oppsummere: Skal du kjøpe ny TV i 2018, bør 8K kun vurderes dersom du skal kjøpe en TV som er veldig stor (helst en god del større enn 65 tommer), og dersom du ikke bryr deg særlig mye om hva herligheten koster.

Du kan gjerne kalle det et framtidsrettet kjøp, men samtidig viser all erfaring at den dagen 8K-innhold blir lett tilgjengelig, vil prisene på 8K-TV-ene være betraktelig lavere enn de var ved introduksjonen.

Dinside kommer med tester av noen av de mest populære TV-nyhetene seinere i høst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer